Sambialainen pastori Arushan-konferenssissa: Afrikan kirkoissa on kuuluttava naisen kokemus

Torstaina kansainvälisenä naistenpäivänä vahvan afrikkalaisen nuoren naisen kokemuksen Kirkkojen maailmanneuvoston maailmanlähetyskonferenssin avajaisiin Arushassa Tansaniassa toi sambialainen pastori, TT Mutale Mulenga Kaunda. Hän oli yksi päivän pääpuhujista 8.–13. maaliskuuta järjestettävässä konferenssissa.

Hän kertoi, miten joutui vastaamaan sisaruksistaan 17-vuotiaana äidin kuollessa aidsiin, ja kuvasi naisten kestävyyttä vaikeissa olosuhteissa. Taustaltaan helluntailaisena hän kertoi kasvaneensa afrikkalaiseen ekumeenisuuteen.

Hän kysyi konferenssilta, voiko muutos merkitä radikaalia sosiaalista ja poliittista muutosta. Voiko muutos merkitä kirkoissa olevan miesten kulttuurin ja maskuliinisuuden vähentämistä niin, että naisetkin ovat tasavertaisia? Jättääkö terveydenhoidon kalleus avun tarvitsijat marginaaliin? Miten Afrikan nuoret voivat olla muutoksentekijöitä?

Kirkon poliittista roolia kyseenalaistetaan

Afrikassa on runsaasti eri kirkkokuntia ja uusia kirkkoja perustetaan jatkuvasti. Kirkkojen maailmanneuvoston pääsihteeri Olav Fykse Tveit näkee, että kirkoilla voi olla yhtenäistävä eikä erottava rooli.

– Evankeliumin julistaminen on myös sitä, miten elämme ja puhumme rauhasta, oikeudenmukaisuudesta ja ympäristöstä. Kokoukset ovat virstanpylväitä, jotka tuovat kirkkoja ja kumppaneita yhteen, kuten nyt myös katolisen kirkon ja Evankelisen Allianssin edustajat, sanoi Fykse Tveit.

– Afrikka on rikas maanosa, ja meillä on erilaisia kulttuureja ja tapoja. Eroistamme huolimatta olemme yhdessä, ja tämä konferenssi vahvistaa sitä, sanoi Tansanian Pohjoisen hiippakunnan johtava piispa TT Fredrick O. Shoo. Hän vieraili viime vuonna Kirkkopäivillä Turussa.

Tansanian poliitikot ovat esittäneet kritiikkiä kirkkojen politisoitumisesta. Presidentti ei osallistunut avajaisiin, vaikka ohjelman mukaan hän oli tulossa ja häntä odotettiin viime hetkiin.

– Poliitikot puhuvat välillä kirkkojen roolista. Kirkon tehtävä on kuitenkin puhua myös rauhasta ja oikeudenmukaisuudesta, sanoi piispa Shoo.

– Kokoontuminen itsessään symboloi sitä, ettemme tee vain julkilausumia vaan juhlimme myös yhdessä – kristityt voivat tulla yhteen paikkaan ja iloita: se on jo hyvä uutinen. Odotamme, että konferenssi itsessään voi muuttaa jokaisen delegaatin ja antaa energiaa Pyhässä Hengessä.

Syrjäytetyt saavat mission liikkeelle

Konferenssiin osallistuu yli 1 000 henkeä, heidän joukossaan Suomesta 20 kirkkojen ja lähetysjärjestöjen edustajaa. Suomen Lähetysseuran toiminnanjohtaja Rolf Steffansson piti tärkeänä sitä, että puheenvuoroissa korostetaan missiota liikkeellä olemisena. Se saavuttaa etenkin ne, jotka uskonnot ja yhteiskunnat ovat syrjäyttäneet.

– Kristillisen sanoman ytimessä on, että jokainen ihminen on luotu Jumalan kuvaksi ja on Jumalan rakastama. Tämä pakottaa meitä näkemään maailmaa syrjäytettyjen näkökulmasta ja oppimaan, miten he ovat todellisen muutoksen tekijöitä, Steffansson sanoo.

– Kokouksessa on jo mainittu sukupuoleen perustuva syrjintä, rasismi, taloudellinen epätasa-arvo ja konfliktit, jotka lähetys on kutsuttu ylittämään. Kertomus 17-vuotiaasta sisaruksistaan huolehtivasta köyhästä orpotytöstä, joka nyt on pääpuhujana ja yhteiskunnan muutosagenttina oli minulle voimakas todistus toivosta.

Kirjoittaja on Suomen Lähetysseuran viestintäjohtaja.

Kuva: Iiris Kivimäki / Suomen Lähetysseura. Tanssijoita Kirkkojen maailmanneuvoston maailmanlähetyksen konferenssissa Arushassa Tansaniassa.

Lue myös:

Kirkkojen maailmanneuvoston maailmanlähetyksen konferenssi alkaa torstaina Tansaniassa

Edellinen artikkeliPääkirjoitus: Lähivuosina näemme, mihin arkkipiispan keskitiellä johtaminen vie kirkkoa ja ykseyttä
Seuraava artikkeliEspoossa Tapiolan seurakunta tarjoaa työskentelytilan afgaaniräätäleille

Ei näytettäviä viestejä