Satanistit haastoivat Netflixin oikeuteen Yhdysvalloissa – syynä jumalolennon kuvan käyttö

Chilling Adventures of Sabrina -sarjan trailerin kuvakaappaus Youtube-palvelusta.

The Satanic Temple -niminen yhteisö Yhdysvalloissa on haastanut oikeuteen tilausvideopalvelu Netflixin ja tuotantoyhtiö Warner Bros Entertainmentin, joilta se vaatii yli 50 miljoonaa dollaria. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Yhteistö väittää Netflixin käyttäneen luvatta kauhusarjassa Chilling Adventures of Sabrina (suom. Sabrina: Pimeän puolella) jumalolento Baphometia, joka kuvataan yleensä istuvana olentona, jolla on pässin tai vuohen pää ja alavartalo mutta ihmisen ylävartalo. Baphomet-vuohi tunnetaan satanismin tunnuksena.

Yhteisö syytti kantelussaan vastaajia tekijänoikeuden rikkomisesta, tavaramerkkirikkomuksesta ja maineensa vahingoittumisesta.

Kantelun mukaan sarjan levittäjä Netflix ja sitä tuottava Warner Bros antoivat ymmärtää patsaan, johon on myös valettu patsasta katsovat lapset, viittaavan pahuuteen. Yhteisö väitti myös kantelussaan, että sarjassa olevat pahuuden edustajat kuvataan tavalla, jotka ovat jyrkässä vastakohdassa yhteisön opinkappaleiden ja uskomusten kanssa.

Yhteisön mukaan patsas on ilmestynyt ainakin sarjan neljässä ensimmäisessä jaksossa ja oli kauden viimeisessä jaksossa keskeinen elementti.

Oikeusjutussa käsitellään myös mahdollisuutta poistaa digitaalisesti patsas sarjan jaksoista.

Warner Brosin tiedottaja Paul McGuire ei suostu kommentoimaan tapausta asian ollessa vireillä.

Kuva: Chilling Adventures of Sabrina -sarjan trailerin kuvakaappaus Youtube-palvelusta.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

7 kommenttia

 • kimmo wallentin sanoo:

  “Yhteisö syytti kantelussaan vastaajia tekijänoikeuden rikkomisesta, tavaramerkkirikkomuksesta ”

  Kuuluuko kristittyjenkin kolmiyhteinen Jumala tekijänoikeuslain ja tavaramerkkioikeuden piiriin?

  Veikkaanpa, että Netflix voittaa jutun kirkkaasti, vaikka toisaalta, suuressa ja mahtavassa Jenkkilässä tuntuu kaikki olevan mahdollista – jopa Saatanan brändi.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Risto Korhonen sanoo:

  Vaikea kuvitella, että ihminen voisi omistaa jumalolennon tekijänoikeudet. Ja jos väittävät, että olento on heidän keksimänsä, putoaa mielestäni vähän uskonnolta pohja pois;)

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  Sillä he myyvät hurskaan rahasta ja köyhän kenkäparista, polkevat maan tomuun vaivaisten pään ja vääntävät mutkaiseksi nöyrien tien. Ym. Aamos 2:6, 7. Ks. myös Aamos 8:6. Mutta oikeus virratkoon kuin vesi ja vanhurskaus niin kuin ehtymätön puro. Aamos 5:24. Kuulkaa tämä, te jotka poljette köyhiä ja tahdotte tehdä lopun maan nöyristä. Aamos 8:4

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  Voi niitä, jotka sanovat pahan hyväksi ja hyvän pahaksi, jotka tekevät pimeyden valkeudeksi ja valkeuden pimeydeksi, jotka tekevät karvaan makeaksi ja makean karvaaksi! Jesaja 5:20

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Katja Sallinen sanoo:

  Huvituin. Jumalolento tavaramerkki? Vain ihmisen luoma jumalolento voi brändätä ja haastaa oikeuteen sen käytöstä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  Jeesus: Uuden käskyn minä annan teille, että rakastatte toisianne, NIIN KUIN MINÄ OLEN TEITÄ RAKASTANUT – että tekin niin rakastatte toisianne. Siitä kaikki tuntevat teidät minun opetuslapsikseni, jos teillä on keskinäinen rakkaus. Joh. 13:34, 35. Sillä niin on Jumala MAAILMAA rakastanut, että hän antoi ainokaisen Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, hukkuisi, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä. Sillä ei Jumala lähettänyt Poikaansa maailmaan tuomitsemaan maailmaa, vaan sitä varten, että maailma hänen kauttansa pelastuisi. Joh. 3:16, 17. Ks. myös Joh. 12:47.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Risto Korhonen sanoo:

  Jutussa oleva sana “jumalolento” johtaa ehkä hieman harhaan. Kyseinen satanistiporukka ei palvo henkiolentoja eikä oppiin kuulu usko yliluonnolliseen. Patsas on heille jonkinlainen kapinallisuuden symboli.

  ST:lla on kuulemma juuri heitä varten tehty, ainutlaatuinen patsas (taideteos), jonka Netflix on luvatta kopioinut sellaisenaan Sabrina-sarjaan. Voipi joka tapauksessa olla vaikea todistaa, jos oikeuteen asti menevät. Mutta julkisuuskin on arvokasta.

  Ilmoita asiaton kommentti