Sateenkaariparien kirkollisia vihkimisiä ja siunaamisia jo viitisenkymmentä

Sateenkaarilippu

Luterilaisen kirkon papit ovat vihkineet tai siunanneet jo viitisenkymmentä sateenkaariliittoa. Tiedon vahvistaa pastori Aija Pöyri Kotimaa24:lle. Hän pitää vihkimisistä ja siunaamisista anonyymiä kirjanpitoa ryhmässä, joka kokoaa samaa sukupuolta olevien parien vihkimiseen myönteisesti suhtautuvia pappeja.

Pöyrillä on tarkka tieto 25 vihkimisestä ja 22 siunaamisesta, eli yhteensä tapauksia on 47. Lisäksi Pöyrillä on tietoa noin kymmenestä muusta vihkimisestä tai siunaamisesta.

Aiemmin Kotimaa24 kertoi, että heinäkuun lopussa tilaisuuksia oli tiedossa vasta parikymmentä. Silloin Pöyri arveli, että vihkimisiä ja siunaamisia on elokuun ja alkusyksyn aikana tulossa lisää.

Elokuun loppuun mennessä Suomessa solmittiin 456 uutta samaa sukupuolta olevien avioliittoa. Samaan aikaan 1 122 aiemmin rekisteröityä parisuhdetta oli muutettu avioliitoksi. Tiedot käyvät ilmi Väestörekisterikeskuksen väestötietojärjestelmästä.

Samaa sukupuolta olevien avioliittoja solmittiin tai muutettiin rekisteröidystä parisuhteesta avioliitoksi eniten Uudenmaan ja Hämeen alueella, mikä on yhteensä 55,8 prosenttia kaikista samaa sukupuolta olevien avioliitoista.

Vähiten samaa sukupuolta olevien avioliittoja solmittiin tai muutettiin rekisteröidystä parisuhteesta avioliitoksi Itä-Suomen, Kaakkois-Suomen, Pohjois-Suomen ja Lapin alueilla, mikä on yhteensä 14,3 prosenttia kaikista samaa sukupuolta olevien avioliitoista.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös

Papit ovat vihkineet tai siunanneet parikymmentä sateenkaariparia – loppukesällä luvassa lisää

5 kommenttia

 • Seija Rantanen sanoo:

  Kiitos iloisista uutisista! Jos halutaan muuttaa asioita jossakin organisaatiossa, niin paras tapa on, että rohkeat yksilöt alkavat muuttaa organisaation käytänteitä sisältäpäin.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • kimmo wallentin sanoo:

  Samaa mieltä.

  Ei kai ilman edelläkävijöitä mistään asiasta maailmassa mitään tulisikaan kun päättäjät seisovat tumput suorina vuodesta toiseen, eivätkä tiedä mennäkö eteen- vai taaksepäin.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Leena Kotila sanoo:

  No jopahan on aihe uutisoida — kuinka monta juttua tässäkin nettilehdessä aiheesta?

  Entä miespappi, joka jatkaa virassaan vaikka kapitulin täytyy olla tietoinen vähän liian pitkästä ajasta nuorisotyössä ja hieman liian suuresta kiinnostuksesta rippikoulutyttöjen — en viitsi jatkaa.

  Ilmoita asiaton kommentti