Sateenkaarityötä 20 vuotta Kalliossa tehnyt Jaana Partti on Vuoden pappi

Jaana Partti

Suomen kirkon pappisliiton hallitus on valinnut Vuoden papiksi 2019 Helsingin Kallion seurakuntapastorin Jaana Partin. Valinta julkistettiin 14.11. liiton syysvaltuuston iltajuhlassa Vantaalla.

Valinnan perusteluissa todetaan, että Jaana Partti aloitti 1990-luvulla uraauurtavan yhteisöllisen toiminnan sateenkaariväen keskuudessa Kallion seurakunnassa. Tuohon aikaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä ei seurakunnissa huomioitu.

Partti tarttui silloisen kirkkoherransa pyynnöstä haasteeseen luoda sateenkaariväelle oma turvallinen messuyhteisö. Tämä vaati palkintoperustelujen mukaan erityistä siviilirohkeutta ja itsensä alttiiksi laittamista.

Tänä vuonna sateenkaarityön aloittamisesta Kalliossa tulee kuluneeksi 20 vuotta.

– Sateenkaarityön historia on ollut kivikkoinen, Jaana Partti kertoo työn alkuvaiheista Kirkon viestinnän tiedotteessa.

– Seurakuntaneuvosto kielsi pitämästä sateenkaarijumalanpalvelusta Kallion kirkon tiloissa, mutta saimme syksystä 1999 eteenpäin luvan viettää iltavespereitä Tuomiokirkon kappelissa. Ehtoollislupa heltisi vasta vuonna 2004. Tämäkin poiki valituksia tuomiokapituliin. Vuonna 2011 Kallion ja Alppilan seurakunnat yhdistyivät ja saimme tulla "kotiin". Siitä lähtien messut on pidetty Alppilan kirkossa.

"Motivaationi sateenkaarityöhön nousee evankeliumeista"

Jaana Partti kertoo, että pienestä porukasta tuli kasvava messuyhteisö. Messuun tulee väkeä Helsingistä ja lähiympäristöstä. Aikanaan ihmisiä tuli kauempaakin Suomesta. Nykyään muuallakin maassa järjestetään sateenkaarimessuja.

– Motivaationi sateenkaarityöhön nousee evankeliumeista: Jeesuksen tavasta suhtautua erilaisiin ihmisiin sekä luomisteologiasta. Jokainen ihminen on Jumalan kuva juuri sellaisena kuin on.

Valitsemalla Jaana Partin vuoden papiksi Pappisliitto sanoo haluavansa nostaa esiin papin, joka elää seurakuntalaistensa parissa, heitä kuunnellen ja puolustaen kuin isä Camillo.

– Muutokset lähtevät aina ruohojuuritasolta – yksinkertainen, avoin mieli riittää. Olen tavallinen seurakuntapappi, jonka tehtävä on olla ihmisten matkakumppanina, olenhan osallinen samasta ihmisyydestä, sekä kuunnella toisia ja tarpeen tullen toimia heidän puolestapuhujanaan, Partti sanoo.

Jaana Partti on syntynyt Mikkelissä 1960. Hän valmistui teologian maisteriksi Helsingin yliopistosta 1990, ja samana vuonna hänet vihittiin papiksi. Partti on työskennellyt koko virkauransa Kallion seurakuntapastorina.

Partin harrastuksia ovat musiikki, kirjallisuus ja kuvataide.

Kuva: Teemu Mattsson. Video: Helsingin seurakunnat.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.