Saudinainen saa nyt passin ja voi matkustaa ilman miehen lupaa

Andit nähtynä lentokonen ikkunasta

Saudiarabialaiselta yli 21-vuotiaalta naiselta ei vaadita enää mieshuoltajan lupaa passin hakemiseen tai ulkomaille matkustamiseen. Näin voidaan päätellä uudesta matkustamista koskevasta määräyksestä, jonka Saudi-Arabian kuningas Salman bin Abdul-Aziz Al Saud allekirjoitti kolme päivää sitten. Asiasta kertovat muun muassa englanninkielinen Arab News ja saudiarabialainen sanomalehti Saudi Gazette.

Uuden määräyksen mukaan jokaisella 21 vuotta täyttäneellä Saudi-Arabian kansalaisella on oikeus hankkia passi. Naisille ei ole asetettu tästä poikkeavia rajoituksia.

Samalla julkistettiin myös muita naisten oikeuksia koskevia uudistuksia. Naiset saavat vastaisuudessa tehdä virallisen ilmoituksen lapsen syntymästä, kuolemantapauksesta, avioliitosta tai avioerosta. Lisäksi nainen voidaan jatkossa nimetä alaikäisen lapsen huoltajaksi.

Naisten asema Saudi-Arabiassa on yksi maailman heikoimmista. Joitakin uudistuksia aseman parantamiseksi on kuitenkin vuosien varrella tehty. Vuonna 2013 naisia nimitettiin ensimmäistä kertaa neuvoa-antavaan toimielimeen Shura-neuvostoon. Tuolloin 150-jäseniseen neuvostoon nimitettiin 30 naista. Joulukuussa 2015 pidetyissä maan kunnallisvaaleissa naiset saivat ensimmäistä kertaa äänestää ja heitä myös valittiin kunnanvaltuustoihin. Viime vuonna saudinaiset pääsivät kolmelle jalkapallostadionille seuraamaan otteluita, joihin ovat aikaisemmin päässeet vain miehet. Naisten kielto ajaa autoa kumottiin puolestaan kesällä 2018.

Useiden uudistusten taustavoimana pidetään maan vaikutusvaltaista ja uudistushaluista kruununprinssiä Mohammad bin Salmania. Maassa on meneillään taloudellinen ja sosiaalinen uudistusohjelma Saudi Vision 2030, jonka yhtenä tavoitteena on muun muassa saada suurempi osa naisista mukaan työelämään.

Yhdysvaltojen Saudi-Arabian suurlähettilään, prinsessa Reema bint Bandarin mukaan muutoksilla pyritään nostamaan saudinaisten asemaa omassa yhteiskunnassaan.

– Uusilla asetuksilla tehdään historiaa. Tämä on sellainen kokonaisvaltainen lähestymistapa sukupuolten tasa-arvoon, joka kiistatta luo todellista muutosta saudiarabialaisten naisten elämään.

Saudihallitus on aiemmin lupaillut luopuvansa huoltajuusjärjestelmästä, mutta korostanut samalla, että prosessi vie aikaa. Tyypillisesti mieshuoltajana toimii joko naisen isä, aviomies tai muu miespuolinen sukulainen. Arvostelijat pitävät uudistuksia kosmeettisina siihen saakka, kunnes koko valvojajärjestelmä poistetaan.

Kuva: Olli Seppälä

Lue lisää:

Saudi-Arabia antaa naisten ajaa autoa ensi vuodesta lähtien

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä