Sauli Niinistö kehui Tapio Luoman lauluääntä – kirkkokahveilla kohtasivat tasavallan presidentti ja kolme arkkipiispaa

Arkkipiispa Tapio Luoman virkaan asettaminen

Turun Tuomiokirkontorin kahvijonoissa tunnuttiin olevan arkkipiispan virkaan asettamisen jälkeen yksimielisiä ainakin yhdestä asiasta: Tapio Luoma todella osaa laulaa.

Tuoreen arkkipiispan laulutaitoa innostui kehumaan myös – ei enempää eikä vähempää kuin – tasavallan presidentti.

– Hieno ääni, Sauli Niinistö kommentoi ja luonnehti messun tunnelmaa juhlavaksi.

Kotimaa24:n raportin arkkipiispan virkaan asettamisesta voit lukea täältä.

Presidentti kahvitteli torilla emeritusarkkipiispa Kari Mäkisen ja hänen vaimonsa Eija Mäkisen sekä emeritusarkkipiispa Jukka Paarman kanssa. Myöhemmin seurueeseen liittyivät piispat Kaarlo Kalliala ja Samuel Salmi sekä arkkipiispa Tapio Luoma.

– Vähän ehdin jutustella Luoman kanssa, mutta hänellä on nyt kovaa vientiä, Niinistö sanoi.

Hän totesi tavanneensa Luomaa ennenkin "valtiollis-kirkollisissa yhteyksissä" ja toivoi hyvän keskusteluyhteyden jatkuvan kirkon uuden arkkipiispan kanssa.

Helsingin katolisen hiippakunnan piispa Teemu Sippo toivotti uudelle arkkipiispalle siunausta virkaan, joka ei Sipon mukaan ole Suomen helpoimpia.

– Meillä on Suomessa mallikkaat ekumeeniset suhteet, Sippo kehui.

Hänen mukaansa suomalaisten katolilaisten ja luterilaisten välit saattavat Luoman arkkipiispakaudella parantua entisestään.

Aarre Kuukauppi. Kuva: Jukka Granström

Inkerin kirkon piispa Aarre Kuukauppi oli tyytyväinen Luoman kauden alkamisesta.

– Meidän kirkkomme näkökulmasta oli erittäin hyvä asia, että Tapiosta tuli arkkipiispa. Tapio rakastaa Jumalan sanaa.

Kuukauppi kutsui Luoman luokseen saunomaan heti, kun Luoman valinta arkkipiispaksi oli selvinnyt. Kotimaa24:n uutisen saunakutsusta voit lukea täältä.

Kuukaupin mukaan Luoma ei ole vielä lunastanut kutsua, mutta asiasta oli puhuttu viimeksi virkaan asettamista edeltävänä päivänä.

Ulla ja Olavi Nummela. Kuva: Jukka Granström

Tapio Luoman kaukaiseksi sukulaiseksi esittäytynyt turkulainen Ulla Nummela oli virkaan asettamisen jälkeen liikuttunut.

– Olemme samaa Muurimäen sukua Etelä-Pohjanmaalta, Nummela kertoi.

Hän ei ollut tavannut Tapio Luomaa henkilökohtaisesti, mutta iloitsi siitä, että arkkipiispa nousi suvun piiristä.

Ulla ja Olavi Nummela kehuivat Luoman saarnaa ja messuääntä.

– Ja hänen puhettaan on tällaisen yli seitsemänkymppisenkin helppo kuunnella, Ulla Nummela totesi.

Matti Hernesaho (vas.) ja Daniel Räsänen. Kuva: Jukka Granström

Saarnassa näkyi, että Tapio Luoma seuraa virassa Kari Mäkistä, sanoi Luoman vaalikampanjassa aktiivisesti toiminut turkulaispappi Matti Hernesaho.

– Alussa Luoma nosti esiin asioita, jotka ovat olleet keskeisiä Mäkiselle, mutta painotti saarnan lopussa sitä, että hän on kuitenkin hän, Hernesaho tulkitsi.

Tapio Luoman saarnan voit lukea kokonaisuudessaan täältä.

Hernesaho ja Turun kupeessa Liedossa pappina toimiva Daniel Räsänen olivat sitä mieltä, että messu oli kaikkiaan Luoman näköinen ja oloinen.

Hernesaho toivoi, että Turun ulkopuolelta tuleva arkkipiispa tuulettaa Turun kirkollista ilmapiiriä.

Tuuli ja Mikko Heikka. Kuva: Jukka Granström

Rolf Steffansson (vas.) ja Seppo Rissanen. Kuva: Jukka Granström

Espoon hiippakunnan emerituspiispa Mikko Heikka kehui Tapio Luoman saarnan hengellisyyttä ja teologiaa. Hän uskoi, että moni jäi miettimään saarnan jälkeen, mitä tarkoittaa olla luopumatta sielustaan. Tuuli Heikka ihaili messun musiikkia ja upeaa kuoroa.

– On ilo, että arkkipiispa on nyt Espoon kasvatti. Meidän pitäisi saada kasvattajaseuran palkinto, Mikko Heikka hykerteli.

Suomen Lähetysseuran toiminnanjohtaja Rolf Steffansson kiitteli niin ikään Luoman saarnan painotuksia. Järjestön entinen toiminnanjohtaja Seppo Rissanen iloitsi kansainvälisten vieraiden osoittaneen, että Suomen kirkko on osa Kristuksen maailmanlaajaa kirkkoa.

Heidi Zitting. Kuva: Jukka Granström

Piispuutta väitöskirjassaan tutkiva Heidi Zitting kommentoi arkkipiispan virkaan asettamista Ylen tv-lähetyksessä. Aamulla ennen messua espoolaispappi Zittingillä oli vastuullaan toinen tehtävä.

Antiokian ja koko idän patriarkaatin ekumeenisen osaston johtaja, arkkimandriitta Alexi Chehadeh halusi antaa Tapio Luomalle lahjaksi Antiokian patriarkaatin piispanristin. Hänen toiveensa oli, että sen luovuttaa Luomalle nimenomaan Heidi Zitting, johon Chehadeh on tutustunut luterilais-ortodoksisissa neuvotteluissa.

– Kirkkoneuvos Kimmo Kääriäinen toi ristin tällä viikolla Euroopan kirkkojen konferenssin yleiskokouksesta Serbiasta, missä hän oli tavannut Isä Alexin, Zitting kertoo.

Sunnuntaiaamuna, ennen arkkipiispan virkaan asettamista, Zitting luovutti ristin Luomalle turkulaisen hotellin aulassa.

Ensimmäinen kuva: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi Tuomiokirkontorin kahveilla kaksi emeritusta ja yhden uuden arkkipiispan: Jukka Paarman (vas.), Tapio Luoman ja Kari Mäkisen. Kuvat: Jukka Granström

Lue myös: Näin Tapio Luoma asetettiin arkkipiispan virkaan – Halleluja raikui, avustajina piispoja 12 maasta, Luoma saarnasi sielusta

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.