Savon Sanomat: Museon spiritismityöpaja poiki uhkaavia viestejä

kello

Kuopion museokeskus on saanut viime päivinä uhkaavan sävyistä palautetta kesän spiritismityöpajoihin liittyen, uutisoi Savon Sanomat.

Viestejä on tiettävästi tullut muutamilta eri ihmisiltä, ja suurin osa niistä on lähetetty museokeskuksen johtajalle Aija Jaatiselle. Henkilöt ovat kirjoittaneet sähköpostiviestit omilla nimillään, ja niissä toistuu sama ydinsanoma: mikäli Korttelimuseon työpajat jatkuvat, pahat henget ottavat Kuopion valtaansa.

– En tiedä, onko uhkailu liian voimakas sana, mutta ainakin kysymys on hyvin uhkaavasta painostuksesta, sanoo Kuopion korttelimuseon intendentti Helka Väisänen.

Museolta on myös vaadittu nimilistaa työtekijöistä, jotka ovat olleet mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa työpajaa.

Korttelimuseossa tiistaisin pidettävissä työpajoissa on keskusteleva luonne. Museon tarkoitus on kertoa spritismistä (myös spiritualismi), joka oli jopa muodikasta 1800-luvun loppupuolella ja 1900-luvun alkupuolella kulttuuripiireissä. Kuopioon spiritismi liittyy Minna Canthin välityksellä. Hän osallistui spritistisiin istuntoihin ja on kirjoittanut näytelmän Spiritistinen istunto - Ilveily yhdessä näytöksessä (1894).

Spiritismin perusajatus on, että meedion välityksellä kuolleisiin voi saada eri tavoin yhteyden. Spiritismissä voi korostua vahvasti myös usko jälleensyntymiseen.

Savon Sanomat kertoo, että alun perin paikalla museon spiritismityöpajoissa olisi ollut 1–2 työntekijää, nyt henkilövahvuus on 2–3. Samoin museossa on päätetty, että työpajoja pitävät ainoastaan vakituiset työntekijät, eivät kesätyöntekijät.

Kuva: Olli Seppälä