Seitsemän sanaa: Mitä on etsikkoaika? – "Itse olen kuullut sitä viime aikoina urheiluselostajien suusta"

Hengelinen elämä - Seitsemän sanaa -sarja

ETSIKKOAIKA. Etsikkoaika viittaa määritelmän mukaan etsimiseen. Etsikkoaikana Jumala etsii meitä, jolloin Hän puhuttelee ja vetää puoleensa Hänestä eroon joutunutta ihmistä monin tavoin.

Kirkon sanaston mukaan etsikkoaikana Jumala katsoo kansansa puoleen ja kutsuu ihmisiä. Sanalla voidaan viitata sekä yksityisen ihmisen elämänkaaren vaiheeseen että seurakunnan tilanteeseen, jolloin koetaan Jumalan erityisesti puhuttelevan.

Vanhoillislestadiolaisesta viikkolehdestä Päivämiehestä löytyvän esimerkin mukaan urheilussa voidaan sanoa, että ylivoimalla pelaavalla joukkueella on etsikkoaika. Aika on rajallinen, ja tilaisuus menee nopeasti ohi. Pitäisi pystyä toimimaan oikein ja tehokkaasti.

Yleiskieleen levinnyt käsite

Suomen Raamattuopiston Säätiön entinen toiminnanjohtaja ja kirkkohistorian dosentti Timo Junkkaalalle tulee etsikkoajasta ensimmäisenä mieleen Uuden testamentin käännös, jossa Jeesus murehtii katsoessaan Jerusalemia, ettei kaupunki etsikkoaikaansa tuntenut.

Junkkaala arvelee Jeesuksen tarkoittaneen tällä sitä, ettei kaupunki ottanut vastaan Messiastaan, jota se oli odottanut.

– Etsikkoaika on tärkeä h-hetki, jolloin pitäisi jollain tavalla toimia. Tässä tapauksessa ottaa vastaan Jumalan lähettämä Vapahtaja.

Kun Junkkaala ajattelee meidän aikaamme, hänen mielestään etsikkoajalla on ja pitäisi olla samansisältöinen merkitys kuin Raamatun maailmassa.

– On erityisiä aikoja, jolloin Jumala tapahtumilla, elämänkohtaloilla tai omalla sanallaan puhuttelee. Se on erityinen aika pysähtyä Jumalan puhutteluun.

Junkkaalan mielestä sanaa tarvitaan edelleen, sillä Jumala puhuttelee edelleen.

– Suomella sellaiset ajat ovat esimerkiksi olleet kristinuskon tullessa Suomeen ja uskonpuhdistuksen sekä herätyksen aikoina.

Etsikkoaika voisi olla muistuttamassa siitä, että on olemassa Jumalan puhuttelun aika ja tarve. Jumalan puhuttelua pitäisi kuunnella silloin, kun sen aika on.

Junkkaalan mukaan käsitettä käytetään nykyään melko vähän eikä se ole keskeisiä raamatuntermejä.

– Muutenhan käsite on siirtynyt aika yleiseen käyttöön. Itse olen kuullut sitä viime aikoina urheiluselostajien suusta tai tilanteissa, jossa jollakin on ollut erityisen merkittävä hetki ja jos hän ei onnistunut käyttämään sitä, niin sanotaan että etsikkoaika meni.

On aikoja, jolloin etsikkoaika on näkynyt myös Junkkaalan elämässä. Esimerkiksi Jumalan sanan julistuksen kuuleminen on vaikuttanut Junkkaalaan, jolloin hän on ajatellut käsillä olleen erityinen Jumalan puhuttelun aika.

– Nuorena tulin myös hengellisen herätyksen pariin isoisäni kuoleman jälkeen ja jo vähän yli 10-vuotiaana tulin ajatelleeksi, että mitähän tämä elämä on, kun tässä on tällainen kuolemakin olemassa.

– Tietysti myöhemminkin sairauden, läheisen kuoleman aikana ja Jumalan sanaa lukiessa ja kuullessa olen elänyt erityisiä Jumalan puhuttelun aikoja. Ajattelen että ne ovat olleet ja ovat edelleen tarpeellisia, Junkkaala miettii.

Kotimaan juttusarjassa "Seitsemän sanaa" tarkastellaan seitsemää hengellisen elämän sanaa. Sanojen tarkoituksesta ja merkityksestä kertoo joka osassa vaihtuva haastateltava. Osat ilmestyvät syksyllä joka toinen sunnuntai.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Seitsemän sanaa: Mitä on synnintunto? – "Meitä auttaisi se, että olisimme kaikki syntisiä"

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

3 kommenttia

 • Antti Hämäläinen sanoo:

  Timo Junkkaalan pohdinnat ovat oikein hyviä. Minulla on ihan tavallinen luterilainen tausta. Jouluna käytiin kirkossa ja lapsena olimme kirkon iltapäiväkerhossa. Rippikoulun jälkeen olin seurakuntanuorissa muutaman vuoden. Olimme kyllä aika villiä joukkoa, ja näin jälkeenpäin ajatellen ymmärrän, ettei kiltti lehtori oiken saanut meitä ojennukseen, saatikka johonkin uskoon.

  Nuorena miehenä jouduin elämän kriisiin ja aivan selvään “etsikkoaikaan”. Tiedän täsmälleen, mitä tarkoittaa, että Jumala “kutsuu” puoleensa. Muistan turhaan etsineeni hengellistä sisältöä jopa” Kirkko ja kaupunki”-lehdestä, joka tosin jo silloin oli tässä suhteessa tyhjän veroinen.

  Yhtenä päivänä työpaikkani kirjastossa tulin uskoon, uudestisynnyin ottaessani Jeesuksen elämääni. Tämän jälkeen Raamattu on aina puhutellut minua ja olen pysynyt uskossa pian nelisenkymmentä vuotta. Jos joku tahtoo ajatella, että tässä vain kasteen armo tuli voimaan tms. sekin sopii minulle.

  Olen palvellut Jumalaa kuudessakymmenessä maassa ja nähnyt ihmeellisiä asioiata. Kiitän Herraa joka päivä etsikkoajasatani ja siitä, miten taitavasti Hän minut poimi ensin itselleen ja sitten kouli käyttöönsä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Harri Ahdesmäki sanoo:

  Etsikkoaika on ihmiselle elämän ja kuoleman kysymys. Silloin tehdään valinta joko Jumalan puoleen tai jäädään saatanan vallan alle iankaikkiseen kadotukseen. Jerusalemin kaupunki ei tuntenut etsikkoaikaansa ja sille kävi köpelösti 40 vuotta myöhemmin. Sama koskee myös jokaista yksittäistä ihmistä.

  Jumala antaa meille näitä kutsuja, eli erityisiä etsikkoaikoja, ja vetää meitä siten Jeesuksen luokse, vrt. Hepr. 12:25. Kutsullaan Jumala kääntää meidän perisynnin alaisen sidotun tahtomme ja antaa meille mahdollisuuden tulla ulos piilostamme. Silloin me voimme vastata hänen kutsuunsa joko myöntävästi tai kieltävästi.

  Katso, kaiken tämän tekee Jumala kahdesti ja kolmastikin ihmiselle, palauttaakseen hänen sielunsa haudasta ja antaakseen elämän valkeuden hänelle loistaa. (Job. 33:29-30)

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Ahdesmäki. “Jumala antaa meille näitä kutsuja, eli erityisiä etsikkoaikoja, ja vetää meitä siten Jeesuksen luokse, vrt. Hepr. 12:25”.

   Tällaisia aikoja annetaan myös kokonaisilla kansakunnille, kaupungeille ja paikkakunnille. Olen nähnyt tällaisia Hengen vuodatuksi Paljonkin Etelä-Amerikassa . Guatemalassa olen nähnyt kun kokonaisen pikkukaupungin, Almolongan asukkaista 95 % on pelastunut. Olen kynyt siellä monta kertaa. Guatemalssa on hengellinen herätys, kansallinen etsikkoaika jatkunut vuosikymmeniä niin että kaiketi 60 % väestöstä on uskovia tämän etsikkoajan hedelmänä. Kolumbian pääkaupungissa Bogotassa on neljä megaseurakuntaa, jossa on yhteensä satoja tuhansia ihmisiä. Pienempiä seurakuntia on tuhansia. Pyhän Hengen vuodatus kaupungin yllä on tuntuva. Kun minulla oli matkaseurana suomalainen maallikkoevankelista näimme kun ihmisä tuli uskoon ravintoloissa ja kaupoissa sekä taksesissa. Etsikkoajan aikana on luontevaa puhua Jeesuksesta ja “helppo ” pelastua.

   Suomessa oli minusta etsikkoaika 1970-luvun lopulla ja 1980-luvun alussa kun ns. karismaattinen uudistusliike oli prhaimmillaan ja toisaalla Niilo Ylivaino toimi evenkelistana helluntailiikkeen puitteissa j Billy Grahamkin vieraili Suomessa. .

   Tämän jälkeen kaikki on ollut hieman sekavampaa mitä Suomen etsikkoaikoihin tulee. Tilaus tällaiselle olisi kyllä varmasti nytkin.

   Ilmoita asiaton kommentti