Selvitys: Kristittyjen määrä vähenee edelleen Britanniassa

Lontoon Westminster Abbey

Englannin kirkon tulevaisuus näyttää yhä synkemmältä, selviää hiljattain julkaistusta kyselytutkimuksesta British Social Attitudes. Selvityksen mukaan vain noin 12 prosenttia briteistä pitää itseään anglikaaneina. Viime vuoden selvityksessä vastaava lukema oli 14 prosenttia.

Karuimmat luvut löytyvät 18–24-vuotiaiden keskuudesta, sillä heistä noin yksi prosentti piti itseään anglikaaneina. Viimevuotisessa selvityksessä heitä oli kaksi prosenttia vastaajista.

25–34-vuotiaista vastaava luku oli kolme prosenttia ja 35–44-vuotiaista neljä prosenttia. Vahvinta sitoutuminen anglikaanikirkkoon on yli 75-vuotiailla, joista 33 prosenttia piti itseään anglikaaneina.

Ylipäänsä kristittyjä oli tämänvuotisessa selvityksessä 38 prosenttia vastaajista. Se on pienin lukema, mitä vuodesta 1983 lähtien tehdyissä kyselyissä on ilmennyt. Suurimmaksi kristittyjen joukoksi nousi tunnustuskuntiin sitoutumattomat kristityt. Heitä oli prosenttiyksikön verran enemmän kuin anglikaaneja eli 13 prosenttia vastaajista, ja he olivat ainut joukko, joka kasvoi kristittyjen kesken. Anglikaanien lisäksi katolilaisten, presbyteerien, metodistien, baptistien ja muiden tunnustuskuntien edustajien määrät pienenivät.

Uskonnottomien määrä pysyi samana kuin edellisessä selvityksessä eli oli 52 prosenttia vastaajista. Ei-kristityistä uskonnollisista ryhmistä kasvuaan jatkoivat muslimit. Heitä oli kuusi prosenttia kyselyyn vastanneista.

Mielipiteet uskontojen konflikteja lisäävästä luonteesta ovat liudentuneet

Käsitykset uskontojen vaikutuksesta ihmisiin ovat myös melko pessimistiset. Briteistä liki kaksi kolmasosaa ajattelee niin, että uskonto luo enemmän konflikteja kuin rauhaa. Tätä mieltä on niukasti yli puolet vastaajista, jotka ilmoittavat kuuluvansa johonkin uskontokuntaan. Uskonnottomista 74 prosenttia pitää uskontoja konflikteja lisäävinä.

Päinvastoin ajattelee kaikkiaan noin 13 prosenttia vastaajista.

Mielenkiintoista on kuitenkin se, että mielipiteet uskontojen konflikteja lisäävästä luonteesta ovat liudentuneet. Kymmenen vuotta sitten kaikista vastaajista liki kolme neljäsosaa oli sitä mieltä, että uskonnot tuovat enemmän riitaa kuin sopua.

British Social Attitudes -selvityksen voi lukea kokonaisuudessaan täältä.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Britanniassa vain kaksi prosenttia nuorista aikuisista pitää itseään Englannin kirkon jäseninä

Englannin kirkko kutistuu, mutta valoakin on näkyvissä

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.