Selvitys: Valtaosa amerikkalaisista kristityistä ajattelee, että sukupuoli on biologinen sukupuoli

Pride-kulkue 2017

Valtaosa yhdysvaltalaisista kristityistä ajattelee, että sukupuoli määräytyy syntymässä, kertoo yhdysvaltalainen tutkimuskeskus Pew selvityksessään. Liki kaksi kolmasosaa kristityistä kertoo, että ihminen on mies tai nainen, jos hän on syntynyt sellaiseksi.

Sen sijaan liki kaksi kolmasosaa agnostikoista, ateisteista ja muista uskonnollisesti sitoutumattomista ajattelee, että ihmisen sukupuoli ei välttämättä ole sama kuin syntymässä määritelty.

Ennen kaikkea valkoiset evankelikaalit ovat sitä mieltä, että fyysinen olemus määrittää sukupuolen. Heistä näin ajattelee 84 prosenttia. Katolilaisten keskuudessa on hajontaa: heistä 51 prosenttia ajattelee sukupuolen määrittyvän biologisen sukupuolen mukaan, ja 46 prosenttia näkee, että sukupuoli voi olla myös muu kuin syntymässä määritelty.

Uskonnolliset erot vaikuttavat myös transsukupuolisten hyväksyntään. Monet valkoiset evankelikaalit ajattelevat, että yhteiskunta "on mennyt liian pitkälle" transsukupuolisten hyväksymisessä. Pew'n kesällä 2016 tekemässä kyselyssä seitsemän kymmenestä valkoisesta evankelikaalista sanoi, että transsukupuolisten pitäisi käyttää sitä wc:tä, joka vastaa heidän biologista sukupuoltaan.

Agnostikoista, ateisteista ja muista uskonnottomista 57 prosenttia sanoo, ettei yhteiskunta ole edennyt tarpeeksi pitkälle suhtautumisessaan transsukupuolisiin. Heistä 70 prosenttia ajattelee, että transsukupuolisten pitäisi voida käyttää vessoja, jotka vastaavat heidän sukupuoli-identiteettiään.

Pew'n mukaan noin kolmannes kristityistä vastasi tuntevansa henkilökohtaisesti jonkun transsukupuolisen.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Transsukupuolinen Elise Oittinen joutui eroamaan vapaakirkon pastorin työstä – suhde Jumalaan säilyi

9 kommenttia

 • Markku Hirn sanoo:

  En ymmärrä sitä mitä yllä oleva uutinen tahtoo sanoa.Onko siinä jotakin mätää jos valtaosa kysytyistä katsoo että on olemassa vain kaksi biologista sukupuolta? Toistaiseksi ei ole olemassa suurempia tutkimuksia siitä kuinka moni lapsi syntyy sellaisen kromosomi häiriön kourissa joka tekee heistä kaksineuvoisia. Todennäköisesti heitä on reilusti alle yhden prosentin.

  Henkilöt jotka tuntevat olevansa toista sukupuolta kun heidän biologinen ruumiinsa ovat myöskin hyvin pieni vähemmistö. Jokunen vuosi sitten n parikymmentä henkeä anoi sukupuolen muutoksen mahdollisuutta operaattioiden kautta Ruotsissa.

  Valtaosa ns transpersoonista eivät halua operoida itseään vaan saada silti tunnustus siitä että he ovat vastakkaista sukupuolta kun mitä heidän biologiansa on.

  Homoseksuaaliset pitävät itrseään yleensä miehinä tai naisina sellaisenaan kun he ovat ja he ,tai ainakin jotkut heistä, pitävät itseään kolmantena sukupuolena , asia joka ei psykologisesti ole aivan mahdoton.

  Biseksuaaliset rajatila henkilöt ,ovat epävarmoja sukupuolisen identiteettinsä suhteen, mikä ei ole sama asia kun että he haluaisivat olla biologisesti jotain muuta.

  Kaikki nämä ryhmittymät mahtuvat n 10% luokkaan kokonasiväestöstä. Eli 90% väestöstä ovat selvästi yhtämieltä biologisen olemuksensa kanssa.

  Siitä huolimatta että enemmistö on noin suuri , ei ole mitään syytä miksi vähemmistöjen itsekuvaa ei tuettaisi.Kaikki leimaantuminen tapahtuu niin aikaisessa kehitysvaiheessa että he eivät millään tavoin voi siihen itse vaikuttaa ja he joutuvat elämään itsensä kanssa niinkuin heterotkin.

  Henkilöt, jotka eivät ole olleet lähikontaktissa jonkun vähemmistöihin kuuluvan kanssa, ovat ennakolluulojensa vankeja. Tätäkin on ymmärrettävä. Heterojen on vaikeata eläytyä homojen tai transsien elämäntilanteeseen ,vaan kokevat heidän olemassaolon uhkana heteroseksuaaliselle identiteetille. Onneksi jatkuva keskustelu on helpottanut ja luonut yleistä suvaitsevaisuutta ja ymmärrystä.

  Siis, valtaosalle väestöä on olemassa vain kaksi biologista sukupuolta ,mutta ymmärrys siitä, että psykologisesti voi olla useampia sukupuolija ,kasvaa.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   “Henkilöt, jotka eivät ole olleet lähikontaktissa jonkun vähemmistöihin kuuluvan kanssa, ovat ennakolluulojensa vankeja.”

   Juurikin näin ja myös henkisen ja hengellisen kapasiteettinsa vankeja.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Seppo Särkiniemi sanoo:

  Kaikki kristityt ja muutoinkin selväjärkiset ajattelevat, että sukupuoli määräytyy biologisesti. Ainoa epäselvä asia tässä on Kotimaan hengellinen identiteetti ja uutisoinnin tarkoitusperät.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Seppo Särkiniemi sanoo:

  Se ei ole Helka uskon asia.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Helka Ahava sanoo:

   Sanot, että “kaikki kristityt ajattelevat…”. Näinhän ei ilmiselvästi ole asia, mikäli kristitty on Jeesukseen uskova kastettu henkilö. Siksi päättelen, että sinulla on joku muu määritelmä kristitylle.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Jorma Hentilä sanoo:

  Jutun otsikko vie harhaan. Kyse näyttää olevan siitä, miten suhtaudutaan transsukupuolisuuteen tai intersukupuolisuuteen. Siinä uskollisuus jaottelee niin, että valkoiset evankelikaalit suhtautuvat kaikkein kriittisimmin/kielteisimmin.

  Eihän vaataava ole mitenkään outoa meilläkään. Keneen kaatui transsukupuolisia koskevan lainsäädännön korjaaminen viime vaalikaudella?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • ismo malinen sanoo:

  Onko siinä jotain väärää, että Kristitty ajattelee perinteisesti sukupuolista? Vastakkain asettelu saisi jo päättyä. Ihmisarvo ei ole sukupuolesta kiinni. On hämmentävää, kun normista poikkeavaa väännetään väkisin normiin. Mustaa ei saa valkoiseksi sillä, että mustaa ruvetaan kutsumaan valkoiseksi.

  Sukupuolinen identiteetti ei ole ihmisarvon mitta, ei myöskään ihon väri, eikä mikään kulttuurinen ominaisuus myöskään.

  Ilmoita asiaton kommentti