SEN: EU:n omaksuttava yhtenäinen linja Syyrian pakolaiskysymyksessä

SEN:n syyskokous yhtyi kirkollisten ja humanitääristen järjestöjen suosituksiin, joiden mukaan EU:n tulisi omaksua yhtenäinen politiikka Syyrian pakolaisten suhteen ja helpottaa EU-maissa jo olevien syyrialaisten oleskelulupia ja perheen yhdistämismahdollisuuksia. Jokainen EU-maa joutuu ottamaan vastuun oikeudenmukaisesta osuudestaan niistä jo kahdesta miljoonasta syyrialaisesta, jotka ovat joutuneet lähtemään sotaa pakoon naapurimaihin.

Suomen Ekumeenisen Neuvoston (SEN) syyskokous pidettiin Kainuun Opistolla Paltamossa 17.–18.10.2013. Syyskokousseminaarin aiheena oli Vapaa liikkuvuus. Avauspuheessaan SEN:n puheenjohtaja piispa Teemu Sippo SCJ totesi, että Ihmisten, aatteiden, työn ja kaupan vapaa liikkuvuus yli kansallisten rajojen on koko EU:n perusperiaate. Monikulttuurisuus on menestystekijä, ei suurella vaivalla hankitun hyvinvointimme uhka.

Suomi tarvitsee kokonaisvaltaista maahanmuuttopolitiikkaa, johon kuuluu turvaa hakevien pakolaisten auttaminen ja joka ymmärretään osaksi Suomen asemaa vastuullisena EU:n ja kansainvälisen yhteisön jäsenenä.

Perjantain 18.10. seminaarissa kysyttiin koskeeko vapaa liikkuvuus yksinomaan meitä EU:n sisällä ja onko unioni ulospäin tarkkaan vartioitu linnoitus. Eurooppalaisen kulttuurin syntysijoilla Syyriassa, aivan EU:n ulkorajalla, syvenee painajaismainen humanitäärinen kriisi. Afrikan maista lukemattomat turvaa ja toimeentuloa etsivät ihmiset yrittävät henkensä uhalla Välimeren yli kohti Eurooppaa.

Satojen ihmisten hukkuminen EU:n rajavesille ja rannalle selviytyneiden hyytävä kohtelu ovat eurooppalaisten häpeä. Sama koskee pakolaisia Suomen itärajalla. Rajavalvonnan tehostaminen voi auttaa akuuteissa tilanteissa, mutta se ei ole ratkaisu. Seminaarissa todettiin, että on paneuduttava siihen, kuinka vauraan EU:n pitää auttaa lukemattomia lapsia ja aikuisia, jotka henkensä kaupalla pakenevat vainoa, talouden epäoikeudenmukaisuutta, ympäristötuhoja ja sotien seurauksia.