Seppänen: Toimitan materiaalin Suomen rikkaista Pikettylle

Esko Seppänen julkaisi kirjan Suomen rikkaista

Esko Seppänen on käynyt läpi Suomen julkiset verotiedot parinkymmenen vuoden ajalta ja listaa sata Suomen suurinta tulonsaajaa, superrikasta.

Vastaavaa listaamista hän on tehnyt vuosikymmeniä takaperinkin. Nyt on uuden katsannon aika.

Julkistamistilaisuudessa Seppänen kuitenkin kuvaa tuoreen kirjansa (Suomen rikkaat – kuka kukin on, Minerva) käsittelevän suomalaisen yhteiskunnan taloudellista kehitystä 30 vuoden ajalta. Listaus ei ole itsetarkoitus. Se on hänen mukaansa tehty vain ärsyttämismielessä kiinnittämään työtätekevän väestön huomio siihen, ettei yhteiskunnassa vallitse taloudellista tasa-arvoa. Kateellinen hän ei ole, kuten somessa väitetään, sillä omiakin tuloja on sentään sen verran, vaikkei osakekauppaa harrastakaan.

Seppänen myöntää, että listauksissa on väistämättä epätarkkuuksia. Taustatiedot ovat yhteismitattomia. Tämä ei kuitenkaan estä sitä, että kirjansa takakannessa lukee, ettei kukaan muu suomalainen olisi pystynyt kirjoittamaan tällaista kirjaa.

Vasemmistoliiton entisen kansanedustajan ja europarlamentaarikon Seppäsen mukaan yhteiskunnassa on tapahtunut 1980-luvun lopulta pääomamarkkinoiden vapauduttua tulojen ja varallisuuden uusjako. Hän nimittää tätä isojaoksi.

– Porvarit eivät vaadi kansankapitalismia, vaan he sortuvat riistokapitalismiin, joka sorsii paitsi palkansaajia myös yrittäjiä. Suurituloiset eivät osallistu yhteiskuntakustannuksiin kuten muut.

Seppänen mukaan vasemmistokin on Suomessa huomaamattomuuttaan ja osaamattomuuttaan suostunut porvarillisuuden vangiksi veropolitiikassa. Hän tosin huomauttaa, että itse hän oli tänä aikana europarlamentissa. Viimeisen parin vuoden aikana veroratkaisut ovat olleet oikeita, mutta liian alhaalle mitoitettuja.

Seppänen erottelee yrittäjät finanssikapitalisteista.

– Yrittäjiä pitää arvostaa. He työllistävät muita. Heille kuuluu kohtuulliset tulot, jos he vastineeksi maksavat kohtuulliset verot. Sitten ovat finanssikapitalistit, jotka ovat mitanneet osingot yrityksistä. Heitä ei voi kutsua yrittäjiksi. He ovat pettäneet isänmaansa viimeisten 20 vuoden aikana.

Seppänen suomii näitä kapitalisteja osinkojen viemisestä ulkomaille holding-yhtiöihin verottajan ulottumattomiin. Heidän toimintansa ei ole moraalisesti oikein ja hyväksyttävää.

– Ennen olivat yritykset rikkaita, nyt niiden omistajat realisoivat yritysten omistukset, Seppänen sanoo ja valittaa, miten investointirahatkin karkaavat maasta.

Viime kuukausina Suomessakin on keskusteltu paljon taloustieteilijä Thomas Pikettyn ajatuksista. Piketty on kuvannut sitä, miten pääomat keskittyvät ja eurooppalaisista yhteiskunnista tulee perijöiden yhteiskuntia.

– Pikettyn kirja osoittaa, että perijät perivät, pääomatulonsaajat vievät potin mutta kansa ei voi rikastua palkkatuloilla. Oman kirjani numerot vahvistavat Pikettyn arviot. Aion toimittaa tiedot hänelle, Seppänen heittää.

Seppäseltä kysyttiin kirjan julkaisussa, miten rikkaiden rikastumista voisi hillitä. Hänen mukaansa ei ole kuin yleinen mielipide. Vain julkisuus ja journalistinen paatos auttavat. Poliitikot ovat neuvottomia niin Suomessa kuin ulkomailla.

Kirkon piirissä samansuuntaista argumentointia kuin Seppäsellä on kuultu pastori Kai Sadinmaan kynästä ja suusta. Sadinmaata onkin kyselty Vasemmistoliiton eduskuntavaaliehdokkaaksi ja näytti hän kirjan julkistamistilaisuudessakin istuvan.

Kuva: Johannes Ijäs

8 kommenttia

 • Tuula Hölttä sanoo:

  “Seppänen suomii näitä kapitalisteja osinkojen viemisestä ulkomaille holding-yhtiöihin verottajan ulottumattomiin. Heidän toimintansa ei ole moraalisesti oikein ja hyväksyttävää.”

  Esko Seppänen on mielestäni Suomen pätevimpiä talousasiantutijoita, vaikka olenkin saanut jonkin hänen siteerauksensa vuoksi yhdeltä sdp-vaikuttajalta lempinimen “sarvikuono”.

  Seppäsen kapitalisti-moitteen voi hyvin kohdistaa esim. yleisradioon, jonka verkkoliiketoiminta eriytettiin osakeyhtiöksi 90-luvulla monien muiden entisen kansallisomaisuuden kuuluneiden toimintojen lisäksi. Nyt käyttämämme ja aiemmin omistamamme verkot omistaa australialainen sijoitusyhtiö, jonka sijoitustuottoja maksamme yle-veroina.

  Tässä historiaan jääneitä Esko Seppäsen kertomia tietoja asioista, joita “verotorppareina” olemme pakotetut maksamaan:

  ”Pääministeri Matti Vanhanen aloitti 10.9.2003 Lahdesta koko Suomea käsittävän 21 tilaisuuden keskustelukiertueen aiheena EU:n perustuslaki. Kansanäänestys oli kiinnostanut eniten paikalle runsaslukuisena saapunutta yleisöä. Vanhasen mukaan hallitus ei ole vielä keskustellut lainkaan asiasta ja kansanäänestykseen ehditään vielä palata, kun sopimuksen sisältö selviää. (ESS 248/2003).

  Vaikka sopimuksen lopullinen sisältö ei Vanhasen omien sanojenkaan mukaan ollut vielä tiedossa, hän tiesi silti kertoa, että ”Sinänsä sopimus ei muuta EU:n perusluonnetta, joten voisi olla vaikea päättää, mistä äänestettäisiin.”

  Joidenkin vuosien kuluttua ”Esko Seppäsen mukaan ”Suomen nettomaksu [EU:ssa] on kasvanut viime vuosina merkittävästi. Taakan kasvu johtuu niistä valtionpäämiesten Eurooppa-neuvostossa joulukuussa 2005 käydyistä neuvotteluista, joiden perusteella päätettiin nykyvuosien (2007-2013) jäsenmaksuperusteista. Silloin, yön pimeinä tunteina, Matti Vanhanen suostui lisäämään Suomen jäsenmaksutaakkaa ottamalla meille maksuun lisää myös muiden maiden jäsenmaksuja.

  Vanhastaanhan me olemme maksaneet jäsenmaksua Englannin puolesta, ja minullekin tuli yllätyksenä vasta tänä syksynä se, että Englannin puolesta maksettuun jäsenmaksuun on 10 vuoden ajan sisältynyt jäsenmaksua myös Saksan, Itävallan, Ruotsin ja Hollannin puolesta. Valtion tilinpäätöksessä tai valtiovarainministeriön tiedotteissa siitä ei ole ollut mitään mainintaa.

  Vuonna 2005 Suomi otti maksaakseen lisää Saksan, Itävallan, Ruotsin ja Hollannin jäsenmaksua. Sekin selvisi vasta tänä syksynä, kun näiden muiden jäsenmaksua tuli meille maksuun taannehtivasti. Sen seurauksena Suomi teki vuoden 2009 nettojäsenmaksullaan uuden kaikkien aikojen Suomen ennätyksen: seitsemän ja puoli sataa miljoonaa euroa, mistä oli mainittujen muiden maiden puolesta maksettua jäsenmaksua kolmisen sataa miljoonaa.”

  Kohti tulevaisuutta :”Pääministerit Putin ja Vanhanen allekirjoittivat sopimuksen Saimaan kanavan vuokraamisesta Suomelle 50 vuodeksi. Nykyisessä sopimuksessa vuokra-aika on merkitty päättyväksi v. 2013.

  Venäjän ääni –verkkolehden mukaan Putin pitää sopimusta tapahtumana, joka todistaa kahden maan välisten suhteiden erikoisesta luonteesta. Hänen mukaansa sopimuksella on myös yleisvaltiollinen vaikutus ja sopimuksen jatkaminen puhuu luottamuksesta ja yhteistyöhalusta.

  Kanavan vuokra nousee aiempien tietojen mukaan nelinkertaiseksi ja uusi vuokra on 1,22 miljoonaa euroa vuodessa. Liikenneministeri Anu Vehviläisen mukaan vuokraa ei peritä kanavan käyttäjiltä, vaan suuri osa kustannuksista maksetaan valtion budjetista. Suomen valtiolle tuosta yleisvaltiollisesta luottamuksen symbolista koituvat kulut ovat yli 10 miljoonaa euroa vuodessa.”

  Ja edelleen: ”On saatu uutta tietoa siitä, miten paljon Suomi on maksanut EU:lle jäsenmaksua muiden maiden puolesta. Sitä on maksettu yhteensä 2 429 miljoonaa euroa!

  Se on yli kaksi kertaa enemmän kuin Suomi on lainannut Kreikalle rahaa, mutta siitä huolimatta Kreikka on mediassa kestouutinen ja EU:n jäsenmaksu ei ole uutinen lainkaan. ”[Esko Seppänen]

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Osmo Kauppinen sanoo:

  Ei taida Seppäsen listalta kirkonmiehiä löytyä? Ellei sitten jotain sen alan “yksityisyrittäjää” tai muuta keräysvaroilla elelevää. Mutta ei varmaan seurakunnan palkkalaista.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Risto Korhonen sanoo:

   Tuskinpa sentään kirkonmiehiä “superrikkaiden” joukosta löytyy, mutta tavallisista rikkaista sitten jo enemmän. Tuon toimialan edustajien osuus rikkaista on käsittääkseni Suomen kaltaisissa maissa jo ainakin kymmeniä vuosia vähentynyt voimakkaasti. Ja toisaalta, rikkaus itsessään tuo mukanaan valtaa. Todella rikkaan ei välttämättä tarvitse (ole tarvinnut) liittoutua kirkon kanssa lainkaan.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Tuula Hölttä sanoo:

  Osmo Kauppinen :”Ei taida Seppäsen listalta kirkonmiehiä löytyä?”

  Epäilen ,että Seppäsen miltään listalta ei löydy “kirkonmiehiä”, kun hän kuulunee uskonsa puolesta enemmänkin dialektiseen materialismiin uskoviin. Silti pidän häntä Suomessa nimenomaan materialismiin kuuluvan rahatalouden pätevimpiin asiantuntijoihin kuuluvana.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Jusu Vihervaara sanoo:

  Minua tässä kommunistisessa ideologiassa hämmästyttää se, että se poikkeuksetta lähtee siitä, että menestyminen on ei-toivottua ja keskinkertaisuutta ihannoidaan.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tuula Hölttä sanoo:

  Jusu Vihervaara :”Minua tässä kommunistisessa ideologiassa hämmästyttää se, että se poikkeuksetta lähtee siitä, että menestyminen on ei-toivottua ja keskinkertaisuutta ihannoidaan.”

  Lienee kaikuja siitä, kun kaikkien muiden ideologioiden edustajat ns. “työläisiä” ja köyhälistöä lukuunottamatta olivat tuomittavia ja epäkelpoja, kuten papit, maanpuolustajat, intelligentsia, yrittäjät, porvarit jne. Voi sanoa, että “pohja se on miunkii säkissäin” enkä koe enää olevani millään tavalla velvollinen maksamaan lisää veroja tämän vihanlietsojaporukan elättämiseksi varsinkaan lastemme isän lailliseen harrastukseen kohdistetun julkisen mielipidevainon vuoksi. Kuulin, että joku heistä olisi jopa menehtynyt koetun mielipidevainon aiheuttaman stressin seurauksena.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Yrjö Sahama sanoo:

  Kyllä rikastuminen on estettävissä, jos siihen löytyy poliittista tahtoa, nimittäin konfiskatorisella (takavarikon kaltaisella) verotuksella, jossa tietyn tulorajan ylittävästä tulosta määrätään vaikkapa 95 % vero. Eri asia on, olisiko tuommoinen kokonaisedun kannalta järkevää, vaikka se voisikin kuulostaa oikeudenmukaiselta, semminkin kun demokraattiseen valtioon kuuluu myös oikeus muuttaa pois maasta.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Osmo Kauppinen sanoo:

  “Rikas, rakas, höyhä, keppi, kerjäläinen”. Tällaisella lorulla aikoinaan lapsena jaettiin, kuka jää rinkiin.

  Ilmoita asiaton kommentti