Seurakunnissa hämmennyttiin: Saako ehdokkaiden nimet julkaista? – Kirkkohallitus: Luottamustoimi on julkinen tehtävä

Vaaliuurna.

Seurakuntavaalien ehdokaslistojen julkisuuskäytännöt ovat aiheuttaneet hämmennystä useissa seurakunnissa. Vaalien ehdokasasettelu päättyi maanantaina, ja viime päivinä ehdokaslistoja on julkistettu eri puolilla maata.

Yle Pori kertoi tiistaina, että Porin seurakuntien julkaisemilta ehdokaslistoilta puuttui 12 ehdokkaan nimet. Syyksi kerrottiin, että henkilöt eivät halunneet nimeään julki tietosuojalain nojalla. Kirkkoherra Heimo Hietasen mukaan Kirkkohallituksen lähettämä ehdokkaan suostumuslomake oli monitulkintainen. Lomakkeeseen voi tutustua täällä.

Keskiviikkona Porin seurakunnat julkaisivat Ylen mukaan uuden listan, jolta puuttui enää yhden ehdokkaan nimi.

Merikarvian seurakunnassa ehdokkaiden nimiä ei julkaistu tässä vaiheessa lainkaan, kertoi Merikarvia-lehti. Kirkkoherra Tom Broberg vahvistaa Kotimaa24:lle, että syynä ovat tietosuojakysymykset.

Kirkkohallitus: Ehdokaslomakkeen suostumuksissa ei ole kyse lakisääteisestä tiedottamisesta

Kirkkohallitus tarkensi keskiviikkona ohjeistustaan ehdokastiedotuksesta. Ohjeessa todetaan, että luottamustoimi seurakunnassa on julkinen tehtävä ja myös luottamustoimeen pyrkiminen lähtee tästä periaatteesta.

Kirkkohallituksen mukaan ehdokaslomakkeessa pyydetyissä suostumuksissa ei ole kyse lakisääteisestä tiedottamisesta tai julkisuuslakiin perustuvasta tietojensaantioikeudesta, vaan vapaaehtoisesta viestinnästä.

Kirkkohallitus tarkentaa, että lomakkeessa kysytty ensimmäinen suostumuskohta liittyy ehdokkaan tietojen julkaisemiseen seurakuntavaalit.fi-sivuilla ja seurakunnan viestinnässä. Tämä ei tarkoita, ettei ehdokaslistoja numeroineen voisi julkaista verkossa.

Toinen suostumuskohta liittyy seurakuntavaalien valtakunnalliseen vaalikoneeseen. Jos ehdokas on jättänyt tämän kohdan merkitsemättä, hänen tietojaan ei välitetä vaalikoneen toimittajalle. Vaalikoneeseen vastaaminen on muutenkin vapaaehtoista.

Kolmas kohta koskee yhteystietojen antamista medialle. Jos ehdokas ei ole merkinnyt tätä kohtaa, hänen yhteystietojaan ei anneta esimerkiksi haastateltavia ehdokkaita etsivälle toimittajalle.

Seurakunnat ovat vaaliviranomaisia ja markkinoijia samalla kertaa

Kirkkohallituksen lakimies Birgitta Hämäläinen kertoo Kirkkohallituksen saaneen useista seurakunnista yhteydenottoja, jotka ovat liittyneet ehdokaslistojen julkisuuteen. Hämäläisen mukaan hämmennystä on aiheuttanut se, että seurakunnat toteuttavat vaalien yhteydessä monenlaista viestintää: vaalien toimittamiseen liittyviä lakisääteisiä tehtäviä, kampanjointia sekä julkisuuslain mukaista tietojen antamista.

Kirkkohallituksen ohjeistuksessa todetaan, että valitsijayhdistyksillä ei ole seurakuntavaaleissa samanlaista kampanjointiroolia kuin puolueilla on kunnallisissa ja valtiollisissa vaaleissa. Näin ollen seurakunnat ottavat vastuuta ehdokkaiden markkinoinnista, vaikka ne toimivat samalla vaaliviranomaisina.

"Tilanne aiheuttaa eräänlaisen jännitteen vaaliviranomaisen tehtävien ja toisaalta markkinoinnin edellyttämien toimenpiteiden välillä", Kirkkohallitus toteaa ohjeessaan.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Alustavien tietojen mukaan seurakuntavaalien ehdokasmäärä vähentynyt monissa suurissa kaupungeissa

Pääkirjoitus: Seurakuntavaalit ovat enemmän kuin paikallisvaalit

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.