Seurakuntaliitos vai ei? – Seuraavaksi selvitysmies tapaa Utsjoen ja Inarin seurakuntalaisia

Oulun tuomiokapituli on määrännyt rovasti Juha Muilun selvitysmieheksi tutkimaan Utsjoen ja Inarin seurakuntien seurakuntajaon muutosta ja tekemään siitä tuomiokapitulille ehdotuksen.

Koska Utsjoen seurakunta on joutunut vararikkoon, se toivoo nyt liittymistä Inarin kappeliseurakunnaksi. Sekä Inarin että Utsjoen kirkkovaltuustot ovat esittäneet liitosta.

Muilun tavoitteena on tehdä esitys jatkotoimenpiteistä toukokuun loppuun mennessä. Hän on juuri jäänyt eläkkeelle Lapuan hiippakunnan hiippakuntadekaanin tehtävästä ja asuu Jyväskylässä.

– Olen tulossa kuuntelemaan ja keskustelemaan. Selvitysprosessissa katsotaan tulevaisuuteen. Nyt on tärkeintä turvata seurakunnan hengellisen perustehtävän toteuttaminen myös tulevaisuudessa, hän sanoo tiedotteessaan.

Utsjoen seurakunta on Suomen ainoa saamelaisenemmistöinen evankelis-luterilainen seurakunta, jonka alueella saamen kielilain mukainen yli yhden kolmasosan saamenkielisten enemmistö ylittyy kirkkaasti.

Saamelaiskäräjät vastustaa seurakuntaliitosta. Hallituksen puheenjohtajan Tiina Sanila-Aikion mukaan ainoa hyvä vaihtoehto olisi pitää Utsjoen seurakunta itsenäisenä, maksoi mitä maksoi

– Vaikka Inarin seurakunnalla ja kirkkohallituksella olisi nyt hyvää tahtoa pitää huolta saamelaisten oikeuksista Utsjoella, pitää asiaa katsoa pitkällä tähtäimellä. Heikentääkö tämä entisestään saamen kielten asemaa, Sanila-Aikio kysyi maaliskuussa
Kotimaa24:n
artikkelissa.

Juha Muilu on tavattavissa Utsjoen seurakunnassa kaikille avoimissa keskustelutilaisuuksissa Karigasniemellä huomenna lauantaina ja Nuorgamissa sunnuntaina messun jälkeen.

Inarin seurakunnassa Muilu osallistuu avoimeen keskustelutilaisuuteen Ivalon kirkon alakerrassa ensi torstaina.

– Lisäksi viikolla 17 pyrin tapaamaan ihmisiä eri yhteyksissä sekä Utsjoella että Inarissa. Minuun voi ottaa yhteyttä myös suoraan.

Kuva: Jussi Rytkönen

Lue myös:

Utsjoen seurakunnassa talouskatastrofi: Pyytää päästä Inarin kappeliseurakunnaksi

Utsjoen seurakunta huutokauppaa alttaripöydän – Mahdolliset tulot eivät pelasta mitään

Saamelaiskäräjät puuttui asiaan – Utsjoen seurakunnan liitos Inariin seisahtui

Inarin seurakunta hyväksyy Utsjoen liittämisen kappeliseurakunnakseen

Saamelaiskäräjien huoli Utsjoen seurakuntaliitoksesta: ”Heikentääkö entisestään saamen kielten asemaa?”

Edellinen artikkeliPaikallisia rakenteita, ei nuorisokiintiöille – kirkon tulevaisuustyö otti seuraavan askelen
Seuraava artikkeliPaavi Franciscuksesta ilmestyi ensimmäinen henkilökuva suomeksi

Ei näytettäviä viestejä