Seurakuntavaalien ennakkoäänestys alkoi – äänen voi antaa myös oman seurakunnan ulkopuolella

Vaaliuurna seurakuntavaaleissa 2014.

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys alkaa tiistaina 6. marraskuuta ja päättyy lauantaina 10. marraskuuta. Ennakkoäänestyksen ajankohtaa on muutettu niin, että se kestää tiistaista lauantaihin. Viime vaaleissa äänestettiin ennakkoon maanantaista perjantaihin.

– Isänpäivää edeltävän lauantain mukaan saamisen uskotaan tavoittavan erityisesti perheellisiä äänestämään ostosten teon lomassa, seurakuntavaalien kampanjapäällikkö Hanna Piira kertoo Kotimaa24:lle.

Äänioikeutettuja ovat kaikki 16 vuotta täyttäneet evankelis-luterilaisen kirkon jäsenet. Äänioikeutettu voi äänestää kaikissa ennakkoäänestyspaikoissa riippumatta siitä, missä seurakunnassa hän on kirjoilla.

Viime seurakuntavaaleissa ennakkoon äänesti 59,9 prosenttia ja vuoden 2010 vaaleissa 54,5 prosenttia äänensä antaneista. Piiran mukaan ennakkoäänestyksessä äänestäneiden osuus on ollut kasvussa jo pitempään, ja tälläkin kertaa ennakkoon odotetaan annettavan suurin osa seurakuntavaalien äänistä.

Monet seurakunnat järjestävät tapahtumia ennakkoäänestysviikolla kirkoissa, seurakuntien tiloissa, oppilaitoksissa ja kauppakeskuksissa. Useiden äänestyspaikkojen yhteyteen on järjestetty kahvitarjoilu.

Ennakkoäänestyspaikkoja on noin 2 500. Lä­him­män ää­nes­tys­pai­kan ja ehdokkaiden äänestysnumerot voi tarkistaa seurakuntien verkkosivuilta tai valtakunnalliselta vaalisivustolta.

Vaaleilla valitaan seurakuntaneuvostot ja kirkkovaltuustot seuraavalle nelivuotiskaudelle 2019–2022. Vaaleissa on yli 16 000 ehdokasta, ja jaossa olevia luottamushenkilöpaikkoja on 8 300.

Kuva: Olli Seppälä. Vaaliuurna seurakuntavaaleissa 2014.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.