Seurakuntia pyydetään mukaan Suomen suurimpaan sähkö- ja kaasuautojen yhteishankintaan

Electric car recharching

Seurakuntia pyydetään mukaan Suomen suurimpaan sähkö- ja kaasuautojen yhteishankintaan. Hankkeen rahoittajana on Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra ja se liittyy laajempaan Vähähiilisyys-kiertotalouskiihdyttämö-hankekokonaisuuteen. Asiasta tiedotetaan kirkon ympäristötyön sivuilla.

Sähkö- ja kaasuautohanketta ovat järjestämässä Suomen ympäristökeskus Syke, joka houkuttelee asiakkaat mukaan, ja KL-Kuntahankkinat Oy, jonka tehtävänä on kilpailuttaa ajoneuvot toimitusehtoineen. Ne voidaan hankkia seurakunnan omalla rahoituksella tai hankitaan voi käyttää eri rahoituslaitosten tuotteita. Seurakuntiin ajoneuvot toimitetaan loppuvuodesta lähtien.

– Hankkeessa on paljon potentiaalia, sillä liikennemäärät kasvavat ja päästöjä pitäisi vähentää. Lisäksi sähkö- ja kaasuautot ovat käytössä edullisia, kertoo asiantuntija Pasi Tainio KL-Kuntahankinnasta Kotimaa24:lle.

Tainion mukaan seurakunnat halutaan mukaan siitä syystä, että niillä on kiinteistömassaa ja jonkin verran ajoneuvoja käytössään.

– Seurakunta on myös julkinen taho, ja kaikkien julkisten tahojen on hyvä näyttää esimerkkiä ympäristöasioissa ja päästötalkoissa.

Kirkkohallituksen johtava asiantuntija Ilkka Sipiläinen kertoo Kotimaa24:lle, että yhteishankinta antaa seurakunnille mahdollisuuden, jossa sähkö- ja kaasuautot kilpailutetaan valmiiksi.

– Se on edullinen, houkuttava ja kätevä tapa, joka säästää vaivaa.

Sipiläisen mukaan vähäpäästöiset autot sopivat kirkon ajatukseen luomakunnan suojelusta.

– Sähkö- ja kaasuautot ovat tyylikkäitä ja hyvätasoisia autoja. Jos seurakunnilla on tarvetta autoihin, niin tässä olisi mahdollisuus korvata fossiilisilla polttoaineilla kulkevat autot.

Sipiläisen käsityksen mukaan seurakunnilla ei ole paljon autoja ja monissa seurakunnissa käytössä ovat omat autot. Kirkkohallitukselta löytyy kaksi hybridiautoa.

– Seurakuntien olisi hyvä hankkia ekologisia ja päästöttömiä yhteiskäyttöautoja virka-ajoon. Tämä säästää luontoa ja rahaa. Kyllähän se näyttäisi myös hyvältä, kun pappi, diakoni tai suntio porhaltaa paikalle tällaisella autolla. Vähäpäästöisten autojen hankkiminen olisi hyvää ja järkevää toimintaa.

Motivan hankintapalvelun tiedotteen mukaan vuonna 2016 SYKE ja Kuntahankinnat järjestivät kaikille Suomen kunnille, seurakunnille, kuntayhtymille ja kuntien omistamille yrityksille suunnatun aurinkovoimaloiden yhteishankinnan.

Kuva: Michael Movchin / Wikimedia Commons / CC-BY-SA 3.0.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.