Skotlannin kirkko äänesti samaa sukupuolta olevien vihkimisen puolesta

Pride-kulkue 2017

Skotlannin presbyteerinen kirkko on askelta lähempänä samaa sukupuolta olevien vihkimisen hyväksymistä. Parhaillaan Edinburghissa koolla oleva kirkolliskokous äänesti vihkimisen mahdollistavien lakien laatimisen puolesta viime lauantaina. Aloite hyväksyttiin äänin 345–170.

Uusien lakien laatiminen annettiin lainopillisten kysymysten komitean tehtäväksi. Kirkolliskokouksen päätöksen mukaan komitean valmistelemien lakien tulisi mahdollistaa samaa sukupuolta olevien parien vihkimisen kirkossa mutta toisaalta antaa papeille mahdollisuus kieltäytyä vihkimisestä.

Komitealla on kaksi vuotta aikaa saattaa työnsä päätökseen. Brittilehti The Guardianin mukaan lopullinen äänestys järjestettäisiin vuonna 2021.

Skotlannin kirkko on Skotlannin suurin kirkko, ja sillä on lainsäädännössä erityinen asema. Jäseniä sillä on noin 350 000.

Anglikaaniseen kirkkoyhteisöön kuuluva Skotlannin episkopaalinen kirkko hyväksyi samaa sukupuolta olevien vihkimisen vuosi sitten.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Skotlannin episkopaalinen kirkko hyväksyi samaa sukupuolta olevien avioliitot

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

35 kommenttia

 • Sari Roman-Lagerspetz sanoo:

  Hyvä skotit!!!

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Jusu Vihervaara sanoo:

  Olettaen, että kaikilla kristityillä on sama Jumala, onko hänen tahtonsa riippuvainen maantieteellisistä rajoista vai seurakuntalaisten mielipiteistä?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Jouni Turtiainen sanoo:

   Sama Jumala, tietysti. Eri ymmärrys hänen tahdostaan (mikä johtuu erilaisesta raamatuntulkinnasta).

   Eihän samojen vanhempien lapsillakaan ole eri vanhempia, vaikka heillä olisi erilainen käsitys vanhempiensa tahdosta (ja tulkinnasta heille annetuista ohjeista).

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Risto Korhonen sanoo:

   Jumalan ja vanhempien rinnastaminen toimii vain erittäin huonojen vanhempien suhteen. Sellaisten, jotka kasvattavat lapsiaan ristiriitaisilla, tulkinnavaraisilla menetelmillä, eivätkä vahingossakaan kerro lapsilleen, mikä vanhempien mielestä on oikein tai väärin.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Turtiainen: “Eihän samojen vanhempien lapsillakaan ole eri vanhempia, vaikka heillä olisi erilainen käsitys vanhempiensa tahdosta (ja tulkinnasta heille annetuista ohjeista).”

   Ai että oli fiksu oivallus jälleen kerran herra kirkkoherralta.

   Ei voi muuta kuin ihailla, nota Turtiaisen nerouden tuotoksia.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Samuel Kettunen sanoo:

  The final farewell to christianity.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mikko Suni sanoo:

  Jaa-a. Olisipa mielenkiintoista tietää tämän päätöksen teologiset, Jumalan sanan mukaiset perustelut, jotka kuitenkin kirkon toiminnassa tulisi olla ne perustavat fundamentit.

  Ei tässä mielestäni toteudu ainakaan seuraava Roomalaiskirjeen luvun 12: 1-2 paikka:

  1 Jumalan armahtavaan laupeuteen vedoten kehotan teitä, veljet: Antakaa koko elämänne pyhäksi ja eläväksi, Jumalalle mieluisaksi uhriksi. Näin te palvelette Jumalaa järjellisellä tavalla. 2 Älkää mukautuko tämän maailman menoon, vaan muuttukaa, uudistukaa mieleltänne, niin että osaatte arvioida, mikä on Jumalan tahto, mikä on hyvää, hänen mielensä mukaista ja täydellistä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Risto Korhonen sanoo:

  Tilastotieteellinen kysymys perinteisellä kannalla oleville: Pitäisikö homoliitot hyväksyneiden kirkkojen jäsenet laskea edelleen kristityiksi, vai jonkin muun uskonnon kannattajiksi?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Kun lasketaan kristityiksi ne, jotka kuuluvat kirkkokuntaan, tietysti. Sitten aina ennenkin todellinen kristitty on ollut se, jonka sydämessä Kristus asuu. Hän on uudestisyntynyt. Tätä ei ole samoin tilastoitu, eikä ehkä tarvitsekaan.

   Sitten, kun kokonainen kirkkokunta muuttaa näin oppiaan, eihän se muuten merkitse sitä, että kaikki jäsenet heti muuttavat omaa oppiaan. Svenska Kyrkaniin kuuluu paljon uudestisyntyneitä uskovia.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Jouni Turtiainen sanoo:

   Risto Korhonen: “Tilastotieteellinen kysymys”..? Tämä meni minulta ohi..

   Teologinen kysymys, luonnollisesti.

   Ei kai samojen vanhempien lapset epäile toistensa oikeutta omiin vanhempiinsa, vaikka heillä olisi eri käsitys vanhempien tahdosta?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Risto Korhonen sanoo:

   Selitän. Jos homoutta pidetään Jumalan tahdon vastaisena, olisi minusta mahdollista kyseenalaistaa homoja vihkivän kirkon kristillisyys. Minulla ei ole kantaa asiaan, kysyin mielipidettä.

   Vanhemmuus: ks. edellä. Kun uskovaisilla on erilaisia käsityksiä Jumalan tahdosta, jonkun ilmeisesti täytyy olla oikeassa tai sitten kaikkien väärässä. Toki minulle on ihan sama, vaikka pidettäisiin kaikkia eri näkemyksiä yhtä lailla Jumalalle mieluisina.

   Kun ihan tavallisen ihmisryhmän huonompana pitämistä perustellaan Jumalan tahdolla, on minusta syytä olla täysin varma siitä. Yllättävän monessa maassa ja kirkossa ei selvästi olla, Suomi mukaanluettuna.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Mikko Suni sanoo:

   Risto,

   huomasitko, mitä kirjoitin sinulle nimelläsi tämän ketjun alapuolella ja sitä seuraavan viestini?

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Mikko Suni sanoo:

  Risto Korhonen

  Jokaisen kristityn tulisi kilvoitella Jumalan sanan mukaisesti. Haluaisin antaa sinulle pohdittavaksi kysymykseesi seuraavat Jeesuksen sanat Matt. 24 mukaisesti,

  ” Ja kun hän istui Öljymäellä, tulivat opetuslapset erikseen hänen tykönsä ja sanoivat: “Sano meille: milloin se tapahtuu, ja mikä on sinun tulemuksesi ja maailman lopun merkki?” 4. Silloin Jeesus vastasi ja sanoi heille: “Katsokaa, ettei kukaan teitä eksytä. 5. Sillä monta tulee minun nimessäni sanoen: ‘Minä olen Kristus’, ja he eksyttävät monta.”

  10. Ja silloin monet lankeavat pois, ja he antavat toisensa alttiiksi ja vihaavat toinen toistaan. 11. Ja monta väärää profeettaa nousee, ja he eksyttävät monta. 12. Ja sentähden, että laittomuus pääsee valtaan, kylmenee useimpien rakkaus. 13. Mutta joka vahvana pysyy loppuun asti, se pelastuu.

  Mitäkö se vahvana pysyminen on? Eikö sitä, että yhä uudestaan tulee Herran tykö ja elää anteeksiantamuksen osallisuudessa eikä selitä syntiään pois? Missäkö me kohtaamme Vapahtajan? Eikö Jumalan sanassa ja hänen asettamissaan sakramenteissa? Kyllä! Turvatkaamme synnin, kuoleman ja perkeleen voittaneeseen Vapahtajaan vaikka maailma muuta väittäisi.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Risto Korhonen sanoo:

   Mikko, kiitos vastauksestasi. Tuollaiseen teologiseen pohdiskeluun minulla ei valitettavasti ole kompetenssia eikä oikein kiinnostustakaan.

   Arvelen, että Suomessa saatetaan tehdä melko pian sama päätös kuin Skotlannissa. Käytännössä kirkon on ilmeisesti hyväksyttävä asia jo nyt.

   Ehkä asian sulattelussa auttaisi tällainen ajattelu: ajatellaan yhteiskunnassa vaikuttavaa, avioliittoihin vihkivää kirkkoa ja Kristuksen kirkkoa eri asioina?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Mikko Suni sanoo:

   Kiitos Risto,

   Tässä kohtaa tulee mieleeni sellainen vanha suomalainen sananlasku kuin “ei kysyvä tieltä eksy”.

   Tärkeää on kysyä, mutta yhtä tärkeää vastausta ajatellen on mielestäni se keneltä kysyy, sillä vastaus voi riippua vastaajasta. Seuraava raamatun kohta liittyy tähänkin uutiseen. Johanneksen evankeliumi 6. luku 68 Simon Pietari vastasi hänelle: “Herra, kenen luo me menisimme? Sinulla on ikuisen elämän sanat. 69 Me uskomme ja tiedämme, että sinä olet Jumalan Pyhä.”

   Kysyvä ei tieltä eksy. :-) Siunattua päivänjatkoa Risto!

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Mikko Suni sanoo:

  Tuossa Matteuksen evankeliumin kohdassa, jossa Jeesus puhuu, hän kohdistaa sanansa omilleen.

  “Katsokaa ettei kukaan teitä eksytä”

  Surullista, jos kristitty tai kristillinen kirkko eksyy. Jeesus tästä eksytyksestä omiaan varoittaa.

  ystävällisesti,

  Mikko Suni

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   Mikko: Eihän Jeesus tuossa Matteuksen evankeliumin kohdassa puhu mitään samansukupuolisten avioliitosta (eikä sen puoleen missään muuallakaan).

   Mutta ihan oikeasta asiasta Hän varottaa. Paljon on niitä, jotka julistautuvat kristuksiksi, omivat Hänet omien näkökantojensa tulkiksi ja eksyttävät monia.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Mikko Suni sanoo:

   kiitos Seija kommentistasi,

   Jeesus on aikaisemmin (Matt. 19) puhunut selkeästi siitä, että Luoja alunperin teki ihmisen mieheksi ja naiseksi ja jatkoi, että “Sen tähden mies jättää isänsä ja äitinsä ja liittyy vaimoonsa, niin että nämä kaksi tulevat yhdeksi lihaksi”. Tässä hän viittaa vahvasti jo luomisessa annettuun eroavaisuuteen ja sukupuolten toisiaan täydentävyyteen.

   Juutalaisuus torjui selkeästi homoseksuaaliset suhteet Vanhassa Testamentissa, joka oli Jeesuksen ajan raamattu ja johon Jeesus viittasi, ettei hän ollut tullut lakia ja profeettoja kumoamaan vaan täyttämään sen.

   Olen kanssasi tismalleen samaa mieltä siitä, että myös hengellisissä piireissä voi olla julistajia, jotka opettavat ja saarnaavat vastoin Jumalan sanaa, jopa harhaoppisesti. Pitäisi aina muistaa, että vaikka piispa puhuisi, niin jos hän puhuu vastoin raamatun kokonaisilmoitusta, ei tulisi seurata Jumalan sanan vastaista oppia. Raamattu puhuu hyvin vahvasti siitä, ettei kovin monen tulisi pyrkiä opettajaksi.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   Mikko: Tämäkin keskustelu osoittaa, että jotkut pyrkivät omimaan Jumalan ja Jeesuksen. Oma tulkinta korotetaan jumalansanaksi, irralliset raamatunlauseet kohotetaan sitä tukemaan. Onneksi Suomen ev. lut. Kirkon piispat eivät tällaiseen sorru. Monet muut piirit kylläkin.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Mikko Suni sanoo:

   Seija,

   Kirkon käydessä keskustelua opillisiin kysymyksiin liittyvistä asioista sen kysymykset ovat aina myös raamattu-kysymyksiä. Mitäkö tarkoitan? Pyrin avaamaan sitä, tässä seuraavassa

   Kaikilla maailman suurilla uskonnoilla on omat pyhät kirjansa, joiden mukaan niiden uskomukset rakentuvat. Kristittynä uskon ja tiedän, että kun Jeesus Kristus sanoi, ettei Isän Jumalan luo ole monia teitä, vaan Hän on ainoa Tie Isän luo, tämä on varmasti totta. Kristinusko on ilmoitususkonto, jonka pyhä kirja on raamattu ja raamatun keskus on Jeesus Kristus. Jeesuksen ajan raamattu oli juutalaisten Vanha Testamentti, laki ja profeetat, jota Jeesus ei omien sanojensa mukaan ollut tullut kumoamaan vaan täyttämään. Opetuslapsilleen hän sanoi, että helluntain Henki palauttaisi näiden mieliin kaiken mitä hän oli puhunut ja että nämä saisivat voiman todistaa hänestä. .

   Kristillinen kirkko elää tai sen tulisi elää tämän ilmoituksen mukaisesti Kristuksen opin mukaan. Hän on Jumalan elävä ja voimallinen Sana. Sana, jonka kautta kaikki on saanut syntynsä, myös luomiskertomuksen alussa mainitut ensimmäinen mies ja nainen. Kristillinen usko ja sitä seuraava oppi ei voi rakentua vaille uskon opillista pohjaa. Alkukirkossa tämä oppi kiteytyi uskontunnustuksiksi, jotka jokaisessa luterilaisessa jumalanpalveluksessa lausutaan. Nämä uskontunnustukset torjuivat mm. gnostilaisuuden, joka tahtoi henkistää ja irrottaa ruumiillisuudesta kristinuskon. Mielestäni nyt esille nousseet ajatukset sukupuolesta, joka ei määräydy biologian vaan ihmisen valinnan pohjalta on juuri tätä ruumiillisuudesta irronnutta henkisyyttä. Gnostilaisuus oli tavallaan myös aikansa hurmahenkisyyttä, joka halusi irrottautua Jumalan sanasta ja materiasta.

   Jos kirkko irtaantuu Jumalan sanasta, ja alkaa rakentamaan uskonsa ja oppinsa irti tästä, rakentuu se hiekalle vrt. Jeesuksen omat sanat. Eikö kirkko Herramme omien sanojen mukaan rakennu kalliolle? Kallio on tunnustus, jonka apostoli Pietari ensimmäisenä tunnusti. Suomen ev.lut kirkon tunnustus rakentuu kirkkolain 1. pykälään, jonka mukaan kaikki kirkon asiat ja varsinkin opilliset asiat tulee perustaa raamattuun ja sitä selittäviin luterilaisiin tunnustuskirjoihin.

   Kirkko ei voi ottaa mielipiteitään ilmasta ts. vallitsevan poliittisen ideologian tai muotivirtausten mukaan, vaan sen tulee pysyä vankasti kiinni iankaikkisuusperspektiivissä. Kaikki ei ole tässä. Jos kirkko lähtee perustamaan toimintansa ihmismielipiteisiin, ja ottaa toimintansa periaatteet ilmasta, se on vaarassa eksyä.

   Seija, minä en halua “tulkita” raamattua, vaan lukea sitä kokonaisuutena, ja niin kuin se kirjoitettu on. Nyt kysynkin sinulta, kun ilmaisit, että joku omii Kristuksen sanat, niin miten sinä edellämainitun pohjalta perustelet raamatulla homoliittojen kirkollisen vihkimisen. Mielestäni todistus taakka on niillä, jotka tällaisen muutoksen haluavat tehdä.

   kunnioittavasti, Mikko

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   Mikko: Sen verran pitkään olet tällä palstalla ollut aktiivinen, että olet varmasti lukenut monien pappien, teologien ja oikeusoppineiden toimesta tänne kirjoitetut perustelut moneen kertaan. En jaksa ruveta niitä kaikkia tähän copy-pasteaamaan. Lue nyt vaikka Hirvista tai Hintsalaa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Mikko Suni sanoo:

   Seija,

   Kiteytetysti: Kristillisen kirkon tulee toimia oman oppiperustansa pohjalta ja mukaisesti. Näin toimien sillä on Jumalan siunaus. Jumala siunaa sanansa ja sanallaan. Tuolla elävällä ja voimallisella sanalla on voima muuttaa niin yksilöitä kuin kansakuntia! Kysymys on vain siitä suostunko minä ja sinä tuon sanan puhuteltavaksi.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   No suostutko?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Mikko Suni sanoo:

   Seija,

   jokapäivä tahdon tuossa kilvoitella.

   Entä sinä?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   Mikko: Jumala on suurempi kuin minun ymmärrykseni. Jumala on paljon enemmän kuin minkään kirkkokunnan opinkappaleet. Jumala on rakkaus. Jeesus kiteytti seuraajilleen neuvon, jonka me Johanneksen kautta tunnemme pienoisevankeliumina. Elän Jumalan rakkauden ja armon varassa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Mikko Suni sanoo:

   Seija,

   Olen tämän uutisen keskusteluketjussa peräänkuuluttanut asian mahdollisia raamattuperusteita enkä ole niitä vielä kuullut. Sinulle melko pitkästi kerroin kristillisen kirkon toiminnan uskon ja opin mukaisia perusteita, jotka sinä mielestäni kuittasit ja ohitit toteamalla minun olevan “rutinoitunut keskustelija” ja ettet halua alkaa copypasteamaan minulle vasta-argumentteja. Nuoriso puhuu dissaamisesta. Siltä minusta vastauksesi minun argumentaatiooni tuntui. Toisekseen sinä et tiedä kuinka rutinoitunut keskustelija minä täällä olen. Tuolla tavalla sinä ikään kuin ohitat argumentaationi mielestäni vähättelevällä kommentilla.

   Sanot, ettet halua alkaa copypasteamaan minulle homoliittojen perusteita. Minä kuitenkin kysyin niitä sinulta, en niiltä muilta, joihin nyt halusit viitata. Sketsi-ohjelmassa henkilö tokaisi, että “Aattelepa ite”. Sitä minä ihmisiltä toivon ja myös tässä asiassa mielellään avatun raamatun äärellä.

   Puhuit Jumalan rakkaudesta ja armosta ja viittaat Johanneksen evankeliumiin ja siihen, että Jumala on suurempi kuin ymmärryksesi. Minä uskon, että Jumala haluaa puhua myös kristityn ymmärrykselle ja Hän haluaa, että myös loogista ajattelutoimintaamme käytämme. Hänhän on se Johanneksen evankeliumin alussa mainittu Sana eli LOGOS, joka voidaan kääntää myös järjeksi. Jumala on tietysti armon ja rakkauden Jumala, mutta hän on myös hyvän järjestyksen Jumala. Jumala on luonut maailman alkujaan hyvin toimimaan. Kysyisinkin sinulta nyt, että miten Jumalan rakkaus ja armo mielestäsi konkretisoituu?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Suni: “ohitit toteamalla minun olevan “rutinoitunut keskustelija”

   En ole nyt ihan varma, mutta minusta tuntuu, että Seija sekoittaa nyt Mikko Sunin Reino Suniin, joka esiintyy täällä usein, Mikko Suni sen sijaan varsin harvoin.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Mikko Suni sanoo:

   Seija,

   korjaus ja pahoitteluni edelliseen kommenttiini liittyen. Et sanonut minun olevan “rutinoitunut keskustelija” vaan tällä palstalla aktiivinen. Pahoitteluni väärästä ilmaisusta.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Mikko Suni sanoo:

   Kiitos Kimmo huomiostasi.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   Mikko: Kerroin sinulle, mistä mm. teologisia perusteita löytyy. En näe tarpeelliseksi toistaa toisten postauksia. En ole teologi vaan ihan tavallinen kirkkouskovainen, joten luotan teologian tohtoreiden ja pappien asiantuntemukseen.

   Jumalan rakkaus ja armo konkretisoituu arkipäiväisessä elämässä kohtaamisissa lähimmäisten kanssa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Mikko Suni sanoo:

   Seija,

   Minulle teologiset perusteet tarkoittavat Jumalan omaan ilmoitukseen raamattuun perustuvia perusteita. Niin kuin jo aikaisemmin totesin ei kaikkiin hengellisiin johtajiin voi välttämättä aina luottaa. Varoittaahan jo Jeesus eksyttäjistä. Eikös uskonpuhdistuskin halunnut johdattaa tavallisen Matin ja Maijankin tarkistamaan oman kielisestä raamatusta miten asiat ovat?

   Minulle Jumalan armo ja rakkaus konkretisoituu ennen kaikkea Golgatan keskimmäisellä ristillä, jossa Jumala itse kärsi kidutuskuoleman kaikkien syntisten puolesta.

   Seuraavalla raamatun kohdalla haluan lopettaa keskustelun kanssasi tällä erää. Mielestäni kohta liittyy vahvasti Jumalan armoon ja rakkauteen, mutta myös vaikeampiinkin keskustelussa esillä olleisiin kysymyksiin. Kaikille haluan suositella raamatun tutkimista avoimin mielin sekä toivottaa hyvää kesää!

   1. Johanneksen kirje luku 4.

   1. Rakkaani, älkää jokaista henkeä uskoko, vaan koetelkaa henget, ovatko ne Jumalasta; sillä monta väärää profeettaa on lähtenyt maailmaan. 2. Tästä te tunnette Jumalan Hengen: jokainen henki, joka tunnustaa Jeesuksen Kristukseksi, lihaan tulleeksi, on Jumalasta; 3. ja yksikään henki, joka ei tunnusta Jeesusta, ei ole Jumalasta; se on antikristuksen henki, jonka olette kuulleet olevan tulossa, ja se on jo nyt maailmassa. 4. Lapsukaiset, te olette Jumalasta ja olette voittaneet heidät; sillä hän, joka teissä on, on suurempi kuin se, joka on maailmassa. 5. He ovat maailmasta; sentähden he puhuvat, niinkuin maailma puhuu, ja maailma kuulee heitä. 6. Me olemme Jumalasta. Joka tuntee Jumalan, se kuulee meitä; joka ei ole Jumalasta, se ei kuule meitä. Siitä me tunnemme totuuden hengen ja eksytyksen hengen. 7. Rakkaani, rakastakaamme toinen toistamme, sillä rakkaus on Jumalasta; ja jokainen, joka rakastaa, on Jumalasta syntynyt ja tuntee Jumalan. 8. Joka ei rakasta, se ei tunne Jumalaa, sillä Jumala on rakkaus. 9. Siinä ilmestyi meille Jumalan rakkaus, että Jumala lähetti ainokaisen Poikansa maailmaan, että me eläisimme hänen kauttansa. 10. Siinä on rakkaus – ei siinä, että me rakastimme Jumalaa, vaan siinä, että hän rakasti meitä ja lähetti Poikansa meidän syntiemme sovitukseksi.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   Mikko: Minä olen niin vanhakantainen – ja toki ikävuosiltanikin jo niin vanha – että Raamatun pyhyyden merkiksi kirjoitan sen aina isolla alkukirjaimella. Niin minulle kansakoulussa opetettiin. Raamatunluku kuuluu vaimoni ja minun aivan jokapäiväisiin rutiineihin, joten älä ole siitä huolissasi.

   Toki Jumalan armo konkretisoituu Jeesuksen ristinkuolemassa, mutta minusta erityisesti siinä, miten Jeesus viimeisillä hetkillään kohtasi lähimmäisensä. Toisella ristinpuulla riippuva ryöväri oli se, jonka Herramme sanoi ensimmäiseksi tulevan Hänen kanssaan Hänen Isänsä valtakuntaan. Ajattele! Ryöväri, joka luultavasti oli kaiken ikänsä tehnyt pahaa, ohitti meidät kaikki ’hurskaat’ kristityt. Hän tuli Isän oikealle puolelle ennen meitä kaikkia muita.

   Harmi, että sinulta loppui paukut. Tavataan taas.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Seija: “Minä olen niin vanhakantainen – ja toki ikävuosiltanikin jo niin vanha – että Raamatun pyhyyden merkiksi kirjoitan sen aina isolla alkukirjaimella.”

   Ei siinä mitään vanhanaikaista ole. Niin minäkin kirjoitan Raamatun versaalialkuisena, en tosin siksi, että se olisi “pyhä”, vaan siksi, että se on erisnimi, kuten vaikkapa Kalevalakin.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Seija Rantanen sanoo:

  Ihanaa! Päivän paras uutinen!

  Ilmoita asiaton kommentti