Sley toimitti piispoille selvityksen – lupaa tiedottaa paremmin ulkomaisista pappisvihkimyksistä

Sleyn toiminnanjohtaja Tom Säilä. Verkkorajaus.

Piispainkokous käsitteli eilen maanantaina Suomen Luterilaiselta Evankeliumiyhdistykseltä saamaansa selvitystä, joka käsittelee Sleyn työntekijän Martti Haverisen vuosi sitten Keniassa toimitettua pappisvihkimystä. Piispainkokous totesi, että selvitys oli riittävä.

Selvityksessä Sley listaa asiaa koskevia toimenpiteitä, joista piispainkokous pyysi sitä kertomaan. Selvityksessä todetaan, että kun Sleyn työntekijöitä tästä eteenpäin vihitään lähetyskentällä papiksi, vihittävän työyhteys kyseiseen kirkkoon on merkittävästi tiiviimpää kuin kyseessä olevassa Kenian-vihkimyksessä.

– Täytyy neuvotella Kirkon ulkoasiain osaston kanssa siitä, milloin yhteistyö on riittävän tiivistä. Tässä kohtaa Haverisen kuvio osoitti sen, ettei harkinta koske vain meitä itseämme vaan siitä pitää neuvotella, Sleyn toiminnanjohtaja Tom Säilä sanoo.

– Tiiviys tarkoittaa minusta lähtökohtaisesti sitä, että toimii kyseisen kirkon alueella ja palveluksessa. Pappisvihkimykseen tarvitaan vokaatio [kutsu]. Riittävää on, jos pappi toimittaa tehtäviä siinä kirkossa, jonka palvelukseen hänet on vihitty, tapaukseen perehtynyt Kirkon lähetystyön keskuksen johtaja Risto Jukko kommentoi.

Jukko muistuttaa, että Sley ei ole ainoa kirkon lähetysjärjestö, jossa paikallinen, ulkomainen kirkko on vihkinyt lähetystyöntekijöitä papiksi.

– Siinä ei sinänsä ole mitään ongelmaa, jos työskentely tapahtuu siinä kirkossa. Jos työntekijä palaa Suomeen ja haluaa toimia täällä pappina, hänen täytyy olla yhteydessä kyseisen hiippakunnan tuomiokapituliin, Jukko toteaa.

Tom Säilä: Uusia vihkimyksiä lähetyskentillä ei juuri nyt tiedossa

Tapauksessa, johon piispainkokous puuttui, Sleyn työntekijä Martti Haverinen oli käynyt vihittävänä Keniassa, mutta yhteys sikäläiseen kirkkoon oli jäänyt vähäiseksi. Hänet oli vihitty papiksi tekemään työtä Suomessa. Syy vihkimykseen Keniassa oli se, että Suomessa pappisvihkimyksessä olisi ollut avustamassa naispuolinen pappi.

Asiaan puuttui Luterilaisen maailmanliiton (LML) pääsihteeri Martin Junge, joka pyysi selvitystä arkkipiispa Kari Mäkiseltä. Jungea huoletti oman maan piispallisen kaitsennan kiertäminen, joka voi synnyttää ongelmia LML:n yhteisön kirkkojen välille.

Martti Haverinen on nyt anonut Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappisoikeuksia Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulista.

Sley lupaa, että se pyrkii korjaavana toimenpiteenä olemaan tulevaisuudessa vahvemmassa vuorovaikutuksessa piispojen ja kirkon lähetystyön muiden toimijoiden kanssa. Se on myös ryhtynyt aiempaa aktiivisemmin tiedottamaan Kirkon ulkoasiain osastoa toimistaan ulkomaisilla työalueilla.

– Tämä tarkoittaa keskustelua ja pohdintaa tulevasta, kun vastaavantyyppinen tilanne tulee jatkossa eteen. Varmaan kuunnellaan piispojen ääntä siinä, mikä on kohtuullista ja kohtuutonta, Säilä arvelee.

Uusia pappisvihkimyksiä lähetyskentillä ei Säilän mukaan juuri nyt ole tiedossa.

– Olisi toki tarpeen, että joillakin Sleyn kotimaantyössä olevilla nuoremmilla teologeilla olisi pappisvihkimys. Nykyisessäkin tilanteessa evankeliumin julistus onnistuu ja luonnistuu, Säilä sanoo.

Kuvassa Sleyn toiminnanjohtaja Tom Sailä. Kuva: Pasi Leino.

Lue myös:

Sleyn selvitys kohuvihkimyksestä riitti piispoille – kielsivät kiertämästä kirkon päätöksiä

Sleyn Tom Säilä pappisvihkimyskohusta: Tulemme toimimaan piispainkokouksen pyynnön mukaisesti

Piispainkokous pyytää Sleyltä selvitystä Kenian pappisvihkimyksestä

Sleyn Luther-kirkon pappi haki vihkimyksen Keniasta

17 kommenttia

 • Seija Rantanen sanoo:

  Voi voi. Kyllä on SLEY pihalla kuin lumiukko ja nämä seli-seli-jututkin on tosi säälittäviä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Ei ole kovin pitkä aika, kun SLEY oli parasta a-ryhmää kirkossa. Mitä on oikeasti tapahtunut ja onko kaikessa tapahtuneessa siunaus matkassa, kannattaa hetki miettiä. Jos yleensä ajatellaan, että tällä kaikella touhulla on myös iankaikkisuusnäkökulma.

  Paavali sanoi: Jos meillä on toivo vain tätä elämää varten, niin olemme kaikista surkuteltavimmat. Siunausta toivon SLEY-nimiselle haahdelle, joka purjentii vastaiseen karikoissa.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   “Mitä on oikeasti tapahtunut ja onko kaikessa tapahtuneessa siunaus matkassa, kannattaa hetki miettiä.” Lauri Lahtinen viittaa myös iankaikkisuuteen. Siitä näkökulmasta voisi miettiä, onko iäisyysasioilla perusteltu kirkossamme hyvinkin ajallisia ja maallisia valtapyrkimyksiä. Kysytäänkö meiltä Taivaan portilla lainkaan puhdasoppisuudesta?

   Ilmoita asiaton kommentti
 • MP! Aina on syytä tarkastella motiivia! Puhtain asein puhtaan asian puolesta.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • MP! vielä sananen. Ei kai kukaan tahallaan harjoita elämässään epäpuhdasta oppia ihan tarkoituksella? Jos niin on, eolemme kai kaikki hukassa?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Puhdasoppisuuden ihanne on mielestäni ansa. Se kääntää katseen uskon sisällöstä sen muotoihin. Uskon, toivon ja rakkauden sijasta tarkataan uskon tunnustamisen sanamuotoja, toivon perusteiden oikeutusta ja rakkauden osoittamistapojen sopivuutta.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Manu Ryösö sanoo:

   Pyrkimystä puhtaaseen ja terveeseen kristilliseen opetukseen ei tarvitse tulkita Pentin tavoin negatiivisesti. Lääkärilläkin on tavoitteena hoitaa potilaita puhtain käsin ja puhtailla työvälineillä, vaikka puhtaudesta voi toki tulla myös neuroosi.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Puhtaus on hyvä renki mutta huono isäntä. Lääkärin käsien ja välineiden puhtaudella on tarkoituksensa, jota se palvelee. Opin puhtauskin on käsittääkseni väline eikä tavoite.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Manu Ryösö sanoo:

   Martti,

   En väitä vastaan.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Puhtaat motiivit ovat hyvin harvinaisia. Liekö niitä kenelläkään? Niinpä kannattaa muistaa Herramme sana: “Ja Herra kehui epärehellisen taloudenhoitajan viisautta. Hän sanoi: ‘Tämän maailman lapset menettelevät toisiaan kohtaan viisaammin kuin valon lapset. Minä sanonkin teille: hankkikaa väärällä rikkaudella ystäviä, jotka ottavat teidät iäisiin asuntoihin, kun tuota rikkautta ei enää ole.'”

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kimmo Jaatila sanoo:

  Tämä kuva tuli mieleen, kun olen seurannut aiheeseen liittyviä keskusteluja täällä ja toisaalla:

  https://goo.gl/images/K9Qdit

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Sami Paajanen sanoo:

  Tässäkin eräs kuva joka antaa erikoisen kuvan tilanteesta eli toiminta jatkuu entiseen tapaan.

  Messu Kaikenikäiset Su 10.12.2017 klo 16 ⟩ Helsinki ⟩ Luther-kirkko Martti Haverinen liturgia ja saarna

  Messu Kaikenikäiset Su 24.12.2017 klo 14 – 15 ⟩ Helsinki ⟩ Luther-kirkko Martti Haverinen liturgia ja saarna

  Messu Kaikenikäiset Su 31.12.2017 klo 16 ⟩ Helsinki ⟩ Luther-kirkko Martti Haverinen

  https://tapahtumat.sley.fi/30906

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Leena Kotila sanoo:

  Voi kun joku selittäis tuon neuvon hankkia väärällä rikkaudella ystäviä jotka sitten ottavat niihin iäisiin majoihin. En ole kerrassaan koskaan ymmärtänyt. Martti Pentti on tällöin tuolloin ollut avuksi minulle kun en vain ole käsittänyt jotain. Luulisi tuota nyt kuuntelevan sanojakin veisatessansa “ainoa puhdas pyhitys on Vapahtajan yhteys” mutta kun teemasta pyhitys on monenlaista neuvojaa niin lopulta on niin hukassa ettei enää jaksa.

  Kun olen varsin monen herätysliikkeen painotusten läpi kulkenut ja vielä tullut toteen, että svenskatalande kyrkan opettaa jälleen hiukkasen omilla opeillaan ja ortodoksisella kirkolla vasta kummallista opetusta löytyykin, niin tuli olo että jättäiskö lepäämään koko kristinuskon tai että antakaa levätä… Ja tuo ollut kuin sattumaa, olen asunu eri seuduilla ja noin…

  Mutta se vertaus?

  Minä väsyin niin niihin homo- trans – yms keskusteluihin ettei kukaan voi ymmärtää. Väsyin.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Siinä puhuttiin kahdesta mammonasta! Oikeasta ja väärästä. Mielestäni se ei koske rahaa ja omaisuutta lainkaan. Vaan se koskee lain- ja uskonvanhurskautta. Ellemme me lihallisina ihmisinä myönnä Jumalalle Hänen oikeuttaan Kaikkivaltiaana antaa reunaohjeita miten Hänen maailmassaan eletään, emme koskaa pääse perillisen asemaan. Väärä mammona on lainalainen kilvoitus. Kun tunnustamme, että lain määräykset eivät ole vihollisiamme vaan ystäviä, jotka suojaavat meidän elämäämme, niin Hän antaa voiman ja oikeuden päästä lapsen asemaan, joka ei enää kilvoittele velvollisuudesta,. vaan rakkaudesta.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Room. 8:1-17 puhuu Jumalan lapseksi pääsemisestä. Jakso kannattaa lukea kokonaan. Siinä on tämäkin ajatus: “Hengen laki, joka antaa elämän Kristuksen Jeesuksen yhteydessä, on näet vapauttanut sinut synnin ja kuoleman laista.”

   Ilmoita asiaton kommentti