Sley tyrmistyi Maata Näkyvissä -linjauksesta – "Päätös messun lopettamisesta tuntuu pahalta unelta"

Maata näkyvisssä messu 2017

Suomen Luterilaisessa Evankeliumiyhdistyksessä (Sley) on otettu järkyttyneenä vastaan arkkipiispa Tapio Luoman linjaus, jonka mukaan Maata Näkyvissä -festareilla ei järjestetä enää naispapittomia messuja.

Arkkipiispa Luoma kertoi eilen keskiviikkona, että tapahtuman messua ei jatkossa toteuteta Turku-hallissa, vaan paikallisseurakunnat järjestävät messuja niiden omissa kirkoissa. Näiden messujen toimittamiseen osallistuvat myös naispuoliset papit, sillä seurakunnat eivät voi tehdä sukupuoleen perustuvia työvuorojärjestelyjä. Turku-hallissa messun ovat toimittaneet vain miespuoliset papit. Kotimaa24:n uutisen uudesta linjauksesta voit lukea täältä.

Vuodesta 1985 toteutetun tapahtuman järjestävät Sley sekä puolenkymmentä Turun alueen seurakuntaa.

Päätös Turku-hallissa järjestetyn messun lakkauttamisesta perustui viime viikolla järjestettyyn neuvotteluun. Siihen osallistuivat Sleystä nuorisotyön johtaja Juha Heinonen ja Maata Näkyvissä -festareiden projektipäällikkö Maaria Toskala. Mukana olivat lisäksi Turun Mikaelin ja Maarian seurakuntien kirkkoherrat Jouni Lehikoinen ja Katri Rinne sekä arkkipiispa Tapio Luoma.

Sleyn Juha Heinonen toteaa, että asiasta keskusteltiin jo keväällä edellisen arkkipiispan Kari Mäkisen kanssa. Keskustelu oli seurausta viime vuoden festareiden yhteydessä syntyneestä mediakohusta, joka koski naispuolisten pappien asemaa tapahtumassa.

Heinonen sanoo, että molempien arkkipiispojen kanssa käydyissä keskusteluissa oli hyvä henki.

– Se ei lämmitä, kun lopputulos on tämä.

Heinonen toteaa, että viimeviikkoisen tapaamisen päättyessä hänelle oli selvää, että festareiden messua ei voida järjestää enää samalla tavalla kuin tähän saakka. Tiedote ja sen ajankohta sen sijaan tulivat hänelle yllätyksenä.

Heinonen lähti tapaamisesta suoraan rippikoululeirille. Hän sanoo nipistelleensä matkalla itseään epäuskoisena.

– Päätös tuntuu pahalta unelta.

Heinonen toteaa surevansa nuorten puolesta.

– Ajattelen, että tämä päivä menee kirkkohistoriaan murheellisena päivänä. Suomessa on vain yksi iso ehtoollismessu, johon tulee tuhansia nuoria. Moni heistä ei juuri käy muuten ehtoollisella. Festareilla saamme ehdottomasti eniten palautetta juuri messusta.

Juha Heinonen: "Muutos virkakantaan ei ole mahdollinen, vaikka se olisi yhteyden kannalta hyvä"

Heinosen mukaan neuvotteluissa nostettiin esiin erilaisia vaihtoehtoja tilanteen ratkaisemiseksi. Sley olisi ollut valmis harkitsemaan ehtoolliselle naispuolisia avustajia, jotka eivät ole pappeja. Se ei Heinosen mukaan tuntunut riittävän arkkipiispalle.

Neuvotteluissa Sleylle esitettiin myös vaihtoehtoa, jossa messu järjestettäisiin Turku-hallissa seurakuntien voimin. Se ei sopinut Sleylle.

– Sley on tapahtuman pääjärjestäjä. Linjamme virkakannasta on ollut voimassa vuodesta 1873, kun yhdistys perustettiin. Muutos ei ole meille mahdollinen, vaikka se kuinka olisi yhteyden kannalta hyvä.

Heinonen sanoo ymmärtävänsä hyvin myös sen, mistä arkkipiispan päätös johtuu.

– Olen ollut 35 vuotta kirkon töissä. Tiedostan ja ymmärrän naispuolisten pastoreiden murhetta enemmän kuin moni uskookaan.

Nuorten kuljettamista seurakuntien kirkoissa järjestettäviin messuihin Heinonen pitää käytännössä vaikeana. Hänen mukaansa järjestelyt jäävät seurakuntien vastuulle.

– Tällä hetkellä tunne on pettymys, ja positiivisia merkkejä on hirveän vaikeaa hakea. Yhteistyötä seurakuntien kanssa pidän kuitenkin tärkeänä. Olemme aina halunneet toimia seurakuntien palvelujärjestönä, mutta profiilimme on ollut se, että otamme Jumalan sanan tarkasti.

Heinosen mukaan Sley aikoo järjestää Turku-hallissa ohjelmaa perjantaina samaan aikaan, kun kirkoissa vietetään messua.

– Ilman muuta meillä on ohjelmaa, jossa on sanaa, musiikkia ja jokin hartaudellinen elementti.

Heinonen sanoo pitävänsä Maata Näkyvissä -festareita ihmeenä, jonka Jumala on antanut.

– Kun aika on, Jumala ottaa sen pois. Siihen asti palvelemme ja teemme festareita. Tämä ajatus on voimavara nyt, kaiken synkkyyden keskellä.

Juhana Tarvainen: "Lähentymisessä otetaan taka-askel"

Maata Näkyvissä -festareiden messun kohtaloon otti kantaa myös Sleyn kotimaantyön johtaja Juhana Tarvainen. Hänen blogikirjoituksensa asiasta julkaistiin Sleyn verkkosivuilla myöhään keskiviikkoiltana.

Kirjoituksessa Tarvainen arvostelee arkkipiispaa. Hänen mukaansa Tapio Luoma laittoi heti virkakautensa aluksi ruorin pyörimään niin, että väkeä liukuu laidan yli.

– Se ei ole hyvä kirkolle eikä Sleylle, ei mielestäni kenellekään.

Tarvainen kirjoittaa, että kokee arkkipiispa Luoman suhteen itsensä pettyneeksi ja petetyksi.

Tarvainen mainitsee kirjoituksessaan esimerkkejä siitä, kuinka Sley on hänen mielestään rakentanut yhteyttä kirkkoon. Syksylle on suunniteltu tapaamista, jossa naispuoliset papit voisivat keskustella Sleyn edustajien kanssa virasta ja mahdollisuuksista toimia samassa kirkossa. Maata Näkyvissä -festareille kaavailtiin käytäntöä, jossa ehtoollisavustajana toimisi maallikkonaisia.

Tarvaisen mukaan kirkolla on edessään paljon haasteita. Maata Näkyvissä -festareiden messu ei hänen mielestään kuulu niihin haasteisiin, joihin uuden arkkipiispan olisi ollut tarpeen puuttua heti aluksi.

Tarvainen sanoo Kotimaa24:lle, että linjaus ei vaikuta pysyvästi Sleyn ja kirkon suhteisiin. Tehty päätös saa hänet kuitenkin varautuneeksi.

– Siinä lähentymisessä, jota on tapahtunut viime vuosien aikana piispoihin ja paikallisseurakuntiin, otetaan taka-askel. Se surettaa minua.

Kuva: Lasse Simpanen / Maata Näkyvissä -festarit. Messun toimittajat Maata Näkyvissä -festareilla 2017.

Oikaisu: Korjattu nimi 14.6.2018 klo 12.47. Maarian seurakunnan kirkkoherra on Katri Rinne, ei Katri Nurmi.

Lue myös:

Arkkipiispa puuttui asiaan: Maata Näkyvissä -festareilla ei enää järjestetä naispapittomia messuja

Piispa Häkkinen saarnaa Maata näkyvissä -festareilla – "Piispan sanat ja teot eivät kulje käsi kädessä"

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

190 kommenttia

 • Seija Rantanen sanoo:

  Näitä keskusteluita kun seuraa, niin tulee todella surullinen olo. Evankeeliseen perheeseen syntyneenä ja liikkeen piirissä kasvaneena en voi kuin surkutella sitä tilaa, mihin joskus niin iloinen ja evankeliumin sanaa ylläpitänyt liike on itsensä ajanut. Aika pienestä kulmasta ennen niin laveaa evankeliumia nyt jaetaan, jos jaetaan. Sääli.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Manu Ryösö sanoo:

  En tiedä olenko naiivi, mutta haluan ajatella, että ap Luoma voisi olla sellainen henkilö, jolla on varaa myöntää virheensä ja asettaa asiat mittasuhteisiinsa. Kun piispa tunnustaa ehtoollisen aidon tarpeen ja antaa Turku-hallin perinteiselle ehtoollismessulle suostumuksensa, asiat palaavat taas Maata näkyvissä -kansanliikkeen suhteen uomiinsa. – Myöntäminen on toki vaikeaa, mutta henkisesti kypsä johtaja varmasti kykenee siihen. Sellainen on myös aina arvostettavaa.

  Kun tätä ehtoollisasiaa ajattelee rauhassa kohtuullisuuden näkökulmasta ja Raamatun sanan kanssa, perinteinen ehtoollisenvieton jatkaminen on tuskin lopulta mikään varsinainen ongelma tai rikkomus. – Ovathan muutkin kirkolliset tahot vapaita järjestämään nuorille hienoa ohjelmaa, eikä Sleyn vapaus tähän ole keneltäkään pois – Ja onhan Suomessa tehty pastorien toimesta myös paljon asioita, jotka ovat vastoin Raamatun sanaa, mutta piispat ovat vain levitelleen käsiään, tai jopa puolustelleet sitä…Jos nyt yhtäkkiä käytetään valtaa ehtoollisen evankeliumin estämiseen tapahtumassa, jossa sitä ihan arvokkaasti ja vastuullisesti nautitaan, onhan se aika kohtuutonta…

  Haluan uskoa Ap Luoman kykenevän myöntämään, että nyt arviokyky vain hetkeksi petti. – Ehkäpä tämä eväämispäätös menee vain kokemattomuuden piiriin, perutaan ja unohdetaan. Silloin koko jutusta ei jää mitään ikävää varjoa.

  Nyt nuorten alulle panema adressi Maata näkyvissä -tapahtuman puolesta on kerännyt jo yli 2300 nimeä ja ylittää jo yli kaksinkertaisesti sille asetetun tavoitteen. Siksi olen varsin luottavainen, että tämän joukon ääntä kuullaan arkkipiispan toimistossa ja tästä tulee lopulta hieno osoitus siitä, että nuorissa on tulevaisuus.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Sleyn johto ei taida olla sellainen taho, jolla olisi varaa myöntää virheensä. Tarkoitan tietysti virkakäsitystä, joka on kolmessakymmenessä vuodessa muuttanut ennen iloisesta armon julistamisesta tunnetun liikkeen kirkkomme kieroilevaksi riitapukariksi.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Werner Janhonen sanoo:

   Martti: Lopeta arvostelemasta Sleyn työtä ja keskity järjestämään jotakin omia arvojasi vastaavaa tilaisuutta.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   En arvostele Sleyn työtä vaan sen johtoa, jonka jäykkä virkakanta on varmaankin haitaksi myös yhdistyksen työlle.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Werner Janhonen sanoo:

   No lopeta arvostelemasta Sleyn johtoa ja anna sille työrauha. Kyllä johdolla on vahva yhdistyksen jäsenten tuki. Ja virkakanta on oikea ja hyvin tarpeellinen. Sinulle varmasti löytyy omaa virkakantaasi paremmin edustava paikka.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Minulla on jo paikka, johon kuulun ja jonka virkakäsityksen jaan. Se on Suomen evankelisluterilainen kirkko. SLEY kuuluu tietääkseni samaan kirkkoon virallisena lähetysjärjestönä. Siinä ominaisuudessa se on sitoutunut – tai ollut sitoutuvinaan – toimimaan kirkon virkakäsityksen puitteissa.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Sami Paajanen sanoo:

  Tai sitten ei. Tämähän tarkoittaisi, että myös seurakuntien kirkkoherrat suostuvat tähän. Voi olla niinkin, että vasta vuoden päästä asiaan palataan. Sekin on mahdollista, että Sley kunnioittaa niitä tahdon ilmaisuja mitä on allekirjoittanut. Eli kun tehdään seurakuntien kanssa yhteistyötä tehdään kaikkien pappien kanssa yhteistyötä.

  Mitä jos tulisi toinen adressi nuorten aloitteesta, jossa messu toivotaan järjestettävän niin, että kaikki seurakunnan papit saavat palvella nuorten messussa. Ajatellaan, että tämä adressi keräisi 7000 nimeä. Kuulisiko Sley tätä ääntä? Veikkaan, että ei. Kysymys naispappeudesta tarkoittaa, että naispappeus on väärin ja sitä ei hyväksytä, eikä naispappien kanssa tehdä yhteistyötä.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Manu Ryösö sanoo:

   Olet varmasti Sami taas teknisessä mielessä oikeassa. Maallistuneessa Suomessa on varmasti aika helppoa saada aikaan liberaali vastarintama, johon on ehkä sopivalla markkinoinnilla mahdollista saada suurtakin kannatusta. – On kuitenkin kokonaan eri asia, olisiko kansamme liberaalin valtaenemmistön itselleen äänestämä Maata näkyvissä -tapahtuma enää entisenlainen. – Tiedämme molemmat, että ei olisi! – Maallistunut enemmistö voisi helposti kaapata kaiken itselleen, jos pelkät numerot ratkaisisivat.

   Oikeus ja kohtuus ei kuitenkaan mene niin, että toisen omaa, työtä ja vaivaa, työnäkyä ja visiota voi ottaa ulkopuolelta tulevien tahojen käsiin em. tavalla. Jos Suomessa on reilun parin tuhannen kristityn kansanliike, joka järjestää hienon perinteistä ehtoollista viettävän nuorisotapahtuman, on kohtuullista, että se saa jatkua.

   Jos vastaavasti saataisiin 7000 liberaalimmista lähtökohdista määritelty nimilista, se voisi aivan yhtä reilusti järjestää oman tapahtumansa.

   Rehti toiminta lähtee aina siitä, että kullakin vastuunkantajaryhmällä on oikeus toteuttaa omaa työnäkyään. – Jos joku on huolissaan siitä, että Maata näkyvissä -tapahtumaan on osallistuttu myös liberaaleista seurakunnista käsin, se kertoo tapahtuman myönteisestä pöhinästä, eikä ole peruste kaapata itse tapahtumaa, tai ryhtyä sanelemaan ulkopuolelta käsin…

   Mutta kuten jo kirjoitin. Minulla on vielä luottamusta siihen, että ap Luoma löytää jalon asenteen ja vetää linjauksensa takaisin. – Jos niin tapahtuu, meille jää mielenkiintoinen tilanne. Silloin moni innolla Maata näkyvissä -tapahtumaa nyt kovin sanoin kyykyttänyt varmasti miettii tuliko kenties itse antaneensa kirkkopolitikoinnin ja kaunamielensä mennä itse hyvän tapahtuman ja nuorten asian edelle.

   Ajattelen, että ap Luomalla on nyt hieno mahdollisuus näyttää esikuvaa sovinnon rakentamisesta, nuorten ja evankeliumin asian kuulemisesta, ja jo 2336 äänen kuulemisesta. En tiedä yhtään kertaa, jolloin piispaan olisi vedottu näin monta kertaa näin keskeisen asian kuin ehtoollisenviettämisen puolesta. Osoittaisi aika kovasydämistä johtamista, jos hän ei tätä kuulisi.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Tuula Hölttä sanoo:

   Manu Ryösö :” Maallistuneessa Suomessa on varmasti aika helppoa saada aikaan liberaali vastarintama, johon on ehkä sopivalla markkinoinnilla mahdollista saada suurtakin kannatusta.”

   Valitettavasti sellainen on jo saatu, kuten allaolevista linkeistä löytyvät tekstit osoittavat

   https://yle.fi/uutiset/3-10067999

   https://www.epressi.com/tiedotteet/terveys/myos-uskonnollisten-koulujen-tulee-noudattaa-seksuaalioikeuksia.html

   Onneksi tulevien sukupolvien vanhemmille jää vielä edes tämä mahdollisuus:

   ”Tämän yleissopimuksen sopimusvaltiot sitoutuvat kunnioittamaan vanhempain ja tarvittaessa laillisten holhoojain vapautta valita lapsilleen muitakin kuin julkisten viranomaisten perustamia kouluja, joiden opetussuunnitelmat ovat viranomaisten määräämää tai hyväksymää vähimmäistasoa, ja turvata lastensa uskonnollinen ja moraalinen kasvatus, joka on heidän omien vakaumustensa mukainen. (Taloudellisia, sosiaalisia ja sivistyksellisiä oikeuksia koskeva kansainvälinen yleissopimus, SopS 6/1976, 13 artikla, 3.)”

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Manu Ryösö toivoo arkkipiispan rakentavan sopua. Sovinnollisuutta on kuitenkin mahdollista vaatia vain itseltään.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Sami Paajanen sanoo:

  Kiitos Manu rauhallisesta kommentista.

  Kuka on liberaali kuka ei, noita kuvia emme tarvitse. Järjestöjen työ pitää aina suhteuttaa kirkkoon. Ei järjestöt tee mitään omaa työtä itseään varten. Kysymys on kirkon työstä, onhan Sley kirkon virallinen lähetysjärjestö. Jos yhdistys (Sley), sanelee kirkolle, että heidän tilaisuuksiin naispapit eivät saa tulla, ja samaan aikaan he vaativat seurakuntia mukaan järjestäjiksi, niin kai kirkollakin on jotakin sanottavaa tälläisen ratkaisuun, vaatimukseen.

  Ymmärtämättömyyttä on syyttää kirkkoa, että he pilaavat vuosia jatkuneen työn. Miten niin pilaavat? Kirkkohan toimii omista lähtökohdista käsin kuten Sleykin. Tämä asian voi ratkaista helposti Sley tekee tilaisuuden yksin. Saavatko he ehtoollislupaa eivät varmasti tässä tilanteessa.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Werner Janhonen sanoo:

   Sami: Teet suurta vahinkoa Sleylle ja koko tunnustusrintamalle.

   Tottakai järjestöillä ja seurakuntalaisilla on oikeus järjestää naispapittomia tilaisuuksia.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Werner Janhonen sanoo:

   Simo Kiviranta ja Olavi Rimpiläinen käyttivät tunnustusrintamaa niistä henkilöistä seurakunnissa ja eri herätysliikkeissä jotka haluavat pysyä perinteisellä virkakannalla. Niitä on paljon.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Sami Paajanen sanoo:

   Werneri,

   Tunnustusrintama on kovin heterogeeninen joukko jossa suhtautuminen virkateologiaan vaihtelee ja siitä löytyy eri variaatioita, malleja. Evankelisenkin liikkeen sisällä suhtautuminen virkateologiseen kysymykseen hajoaa.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Sami Paajanen sanoo:

  Wernerin Janhonen,

  Tunnustusrintama, mikä se sellainen on? Täysin epämääräinen joukko? Vahinkoa ei kukaan halua tehdä, mutta teologista keskustelua täytyy kestää ilman toisen leimaamista. Sitä kannattaa harjoitella.

  Tuosta oikeudesta olemme samaa mieltä

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Sami Paajanen sanoo:

  Arkkipiispa Tapio Luoma antaa tässä haastattelussa varsin positiivisen ja myönteisen kuvan Maata Näkyvissä päivistä

  https://areena.yle.fi/1-4465002

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Andreas sanoo:

  Maata näkyvissä tapahtuman naiseton messu ei puolusta tai toteuta Raamatun sanaa.

  Maata näkyvissä -messussa on ollut ehtoollista jakamassa poikamiespappeja, joista yksikään ei ole Raamatun vaatima “yhden vaimon mies”, vaan pätemätön tehtävään.

  Samalla he, naimattomat miespapit, pyhän käskyn rikkojat, ovat vaatineet, että nainen ei saa tulla alttarille Herran pyhää ehtoollista jakamaan, vedoten siihen, että jakaja ei ole “yhden vaimon mies”, vaikka tämä kieltäjä ei itsekään ole “yhden vaimon mies”, ja näin tekee ehtoollisen pätemättömäksi, oman raamatuntunkintansa valossa (millä te mittaatte, sillä teille mitataan).

  Samoin messussa on rikottu selkeää Herran käskyä:

  “naisten tulee olla vaiti seurakunnan kokouksissa. Heidän ei ole lupa puhua, vaan heidän on oltava kuuliaisia, niin kuin lakikin sanoo.

  Jos he tahtovat tietoa jostakin, heidän on kysyttävä sitä kotona omalta mieheltään, sillä naisen on sopimatonta puhua seurakunnan kokouksessa. … tämä, mitä kirjoitan, on Herran käsky. Jos joku ei tätä tunnusta, Jumala ei tunnusta häntä”

  Eli Raamatun puolustamisesta ei ole ollut naispapittomissa messuissa kysymys.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   On jokseenkin mielivaltaista liittää juuri nuo sanat Herran käskyyn, joka on jakeissa 39 ja 40. Siinä puhutaan siitä, ettei karismaattisuus saa aiheuttaa epäjärjestystä seurakunnan kokoontumisissa.

   Ilmoita asiaton kommentti