SRK:n Viljo Juntunen pyytää anteeksi ja kiittää tutkijaa

Viljo Juntunen valittiin SRK:n johtokunnan puheenjohtaksi lauantaina. Suviseurat järjestettiin vuonna 2014 Pyhäjoella.

Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen uusi puheenjohtaja Viljo Juntunen pyysi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa keskiviikkona 2.7. anteeksi toisinajattelijoiden kohtelua vanhoillislestadiolaisessa liikkeessä. Hän myös kiitti tutkija Johanna Hurtigia tämän toiminnasta hyväksikäyttötapausten esille tuomisessa.

Juntunen sanoi, että kun tiedot hyväksikäyttötapauksista liikkeen piirissä tulivat julki, asiaa oli aluksi vaikea uskoa. Hän myöntää, että tutkija Johanna Hurtigia saatettiin syyllistääkin.

– Hän teki suuren työn ja olemme hänelle kiitollisia, Juntunen sanoi keskiviikkona.

Juntunen myös kertoi, että liikkeessä on sanouduttu irti hoitokokousten ilmapiiristä, jossa ihmiset kokivat hengellistä väkivaltaa. Myös toisinajattelijoita on kohdeltu kaltoin ja heitä on siirretty sivuun.

– Tekee mieli pyytää anteeksi vaiheita joita on ollut, jotta voisimme aloittaa puhtaalta pöydältä

Juntunen arvioi, että puhumattomuuden kulttuuri vanhoillislestadiolaisuudessa on alkanut murtua ja liike pyrkii avoimuuteen ja rehellisyyteen.

Kuuntele Ykkösaamu (Juntusen haastattelu 26 minuutin kohdalla) Yle Areenasta.

Lue myös: Piispat toivovat opillisia keskusteluja SRK:n johdon kanssa

Kuva: Joona Raudaskoski

10 kommenttia

 • Kari-Matti Laaksonen sanoo:

  Toivoa sopii, että myös kirkollinen media jatkaisi uutisointia vanhoillislestadiolaisuuden tiimoilta uudessa, tasapuolisemmassa hengessä. Merkkejähän tästä jo on.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mikko Bergroth sanoo:

  Juntunenhan kertoo anteeksipyynnöllään sen, että kaikki ei ole mennyt niin kuin piti eli, että kriittiseen raportointiin on ollut aihettakin. Juntusen ulostulo aloittaa toivottavasti VL-liikkeessä uuden avoimemman ja osin itsekriittisemmän aikakauden, jolloin myös medialla, niin kirkollisella kuin maallisellakin on mahdollisuus tasapuolisempaan ja oikeellisempaan raportointiin. On myös muistettava, että media on vallan vahtikoira, oli sitten kyse maallisesta tai hengellisestä vallasta!

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Salme Kaikusalo sanoo:

  Suunta kuulostaa tosiaan positiiviselta.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Reino Suni sanoo:

  Toivottavasti Viljo Juntusen anteeksipyyntä näkyy realistisesti liikkeen ihmisarvo käsityksissä !

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Liisa Sorsa sanoo:

  Taitavat tarvita ohjaukseen sekä piispoja että julkista mediaa. Parempi olisi uskoa vähemmällä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Albert Heikkilä sanoo:

  Esimerkillistä!

  Lumipallo pyörii jo hyvin ja toivottavasti myös muiden herätysliikkeiden johtajat pyytäisivät hekin anteeksi hengellistä väkivaltaa, joita on vuosikymmenten saatossa tehty.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tuomo Hirvi sanoo:

  Kuten olen todennut jo useasti aiemminkin, tämä on täällä arjessa ollut jo pitkään tiedossa. Ihmiset eivät ole enää “vanhojen miesten” johdateltavissa vaan saavat tietoa ja osaavat ajatella itsekin. Vanhoillislestadiolainen liike on voimakkaimmin uudistuva liike tällä hetkellä kansankirkossamme ja ehdottomasti sen selkäranka parhaasta päästä. Toivon todella Juntusen jatkavan näistä sanoista vielä eteenpäin, että järjetön seurakuntaoppi kumotaan, ja annetaan ihmisten hengellisen kodin säilyä vapaana hengittää Jumalan Armoa ilman pienintäkään pakkoa mihinkään ihmisten luomiin säännöksiin ja sääntöihin, joita on joskus käytetty, ja käytetään osin edelleen, toisen Uskon mitätöimiseen ja ihmisyyden järjettömään polkemiseen. Usko on lahja Jumalalta eikä mikään jäsenkirjan mukainen “keksintö”.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Eero Polsa sanoo:

  Vuokko Ilola, ajattelen tuota esille nostamaasi kohtaa. Voidaan se jakaa kahteen osaan; Ensin Raamatullinen oppi ja teologia ja : toiseksi VL käytänteiksi muodostuneet oma sisäinen toiminta tapa. Sisäinen käyttäytymiskriteerit ohitti itse alkuperäisen uskonopin. Seuratilanteiden puheissa näkyi vahvana Raamatullisuus, mutta niinkuin yleisesti uskovat käyttävät uskonnollista normistoa käyttäytymisessa ja siihen liittyy liikeen käyttäytymis normistot hyvin vahvana esiin, miten pitää olla ja mitä tehdä. Elikkä Mitä Juntunen tarkoitaa, koko skaala vai teologistalinjaa, se olisi erinomainen asia jos vähänkään tiedän heidän linjaansa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • ram laor sanoo:

  Juntusen mukaan liike pyrkii nyt avoimuuteen ja rehellisyyteen, Tähän asti on siis oltu epärehellisiä, kenelle?? vain itselle ja liikkeen jäsenille, tuskin sentään on onnistuttu sumuttamaan Kaikkivaltiasta.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pertti Niukkanen sanoo:

  VL-foorumilla Viljo Juntusen ja Aino Kanniaisen lausunnot ovat aiheuttaneet ”hämmennystä”. Mielenkiintoinen keskustelu löytyy ketjusta ”uuden pj:n aika”

  http://vlfoorumi.foorumi.eu/viewtopic.php?f=1&t=5222

  Ilmoita asiaton kommentti