SRK:n vuosikokous: Ei naisia johtokuntaan

Suviseurat2011annenikula

Lumijoen Suviseurojen yhteydessä Oulussa järjestetyssä Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen vuosikokouksessa ei tapahtunut erityisiä uudistuksia. SRK:n puheenjohtaja Olavi Voittosen mukaan vuosikokous eteni ”tavallista rauhallista linjaansa”. Naisia ei valittu SRK:n johtokuntaan. Johtokunta päätti Voittosen jatkosta puheenjohtajana.

Kotimaa24 oli kysynyt päästä kuuntelemaan niin vuosikokousta kuin puhujien ja seurakuntavanhinten kokousta, mutta niissä pidettävien mahdollisten sielunhoidollisten puheenvuorojen takia tämä ei onnistunut.

Vuosikokouksessa SRK:n johtokunnan kuudesta erovuoroisesta jäsenestä valittiin uudelleen viisi. Korkean ikänsä vuoksi paikaltaan väistyneen Pekka Nurmelan tilalle valittiin kenttärovasti Valde Palola Helsingistä. Muita ehdotuksia ei paikallisilta rauhanyhdistyksiltä johtokuntaan tullut.

”Johtokunnan kokouksessa heijastui puhujien ja seurakuntavanhinten kokouksen sekä vuosikokouksen yksimielisyys”, Suviseura-organisaatio tiedotti lauantai-iltana johtokunnan järjestäydyttyä. Tämä tarkoittaa sitä, että entinen puheenjohtajisto jatkaa tehtävässään. SRK:n johtokunnan puheenjohtajaksi valittiin Olavi Voittonen, 1. varapuheenjohtajaksi Matti Taskila ja 2. varapuheenjohtajaksi Pentti Saulio.

Uudistusta peränneet ”marginaaliradikaaliryhmä”

Olavi Voittonen kertoi antaneensa sekä perjantaisen puhujankokouksen että lauantaisen vuosikokouksen osanottajille varsin laajan katselmuksen liikkeen sisällä paljastuneista lasten hyväksikäyttötapauksista ja niistä seuranneista selvityksistä. Lauantain tiedotustilaisuudessa Voittonen muistutti, että lestadiolaisten parissa hyväksikäyttöä on tapahtunut vähemmän kuin ympäröivässä yhteiskunnassa ja toivoi, että muutkin yhteisöt tarkastelisivat hyväksikäyttöä yhtä avoimesti kuin SRK on viime vuosina tarkastellut.

Sekä Voittonen että tiedotusosaston puheenjohtaja Pertti Kokkonen korostivat lauantain tiedotustilaisuudessa vuosikokouksen yksimielisyyttä.

– Median tuottama pintakohina ei rauhallisessa kokouksessa näkynyt, vaan olimme äärettömän yksimielisiä, Kokkonen huomautti.

Tiedotusvälineissä vanhoillislestadiolaisen liikkeen uudistamista peränneet äänet Kokkonen nimesi ”marginaaliradikaaliryhmäksi”. Voittosen mukaan on luonnollista, että nuoret haluavat kyseenalaistaa, mutta keskustelun käymistä blogien ja sosiaalisen median välityksellä hän haluaisi hillitä.

Oikea paikka keskustelulle on paikallinen rauhanyhdistys. Siellä ihmetystä herättävien tekstien kirjoittajia voidaan myös ohjata parannukseen.

– Ikääntyneempi väki osaa keskustella kasvotusten. Jokaiselle kuitenkin tulee se henkilökohtainen valinta, että mikä on oma suhde Jumalan valtakuntaan. Nuorena minäkin olin imaista itseeni eriseuraisten hengen. Sitten ymmärsin, mikä on oikea paikkani, ja äkkiä olinkin hyvin kilttiäpoikaa, Voittonen kuvasi.

(Kuva: Suviseurat/Anne Nikula)

Edellinen artikkeliVanhoillislestadiolaiset korostivat perheen merkitystä
Seuraava artikkeliPiispa Kalliala: Facebookissa ollaan vähän niin kuin t-paidassa

Ei näytettäviä viestejä