Sukupuolineutraali avioliittolaki voi vaikeuttaa Kd:n hallitusneuvotteluja

Kristillisdemokraatit on ainoa hallitusneuvotteluihin osallistuva puolue, joka on kertonut vastustavansa sukupuolineutraalia avioliittolakia. Jyrki Kataisen (kok) johtamissa neuvotteluissa mukana olevista puolueista Kokoomus, Sdp ja Rkp ovat kertoneet aiemmin kannattavansa avioliittolain uudistamista. Vihreät, joka päättää neuvotteluihin osallistumisestaan perjantaina illalla, on nimennyt tavoitteekseen sukupuolineutraalin avioliittolain saamisen hallitusohjelmaan.

Kd:n puheenjohtaja Päivi Räsänen sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa maaliskuun lopulla, ettei puolue voi osallistua hallitukseen, jonka ohjelmassa on avioliittolain muutos. Kun Kotimaa24 kysyi asiaa perjantaina uudelleen hallitusneuvottelujen alla, Kd:n puoluesihteeri  Peter Östman ei vastannut kysymykseen suoraan.

- Meidän kantamme on säilyttää nykyinen avioliittolaki. En usko, että tuo asia tulee hallitusohjelmakirjauksena. Se saattaa nousta esiin hallituskauden aikana, Östman sanoi.

Kotimaa24 tavoitti Vihreistä varapuheenjohtaja Oras Tynkkysen, jonka mukaan Vihreät ei ole perääntymässä tavoitteestaan mikäli puolue päättää osallistua hallitusneuvotteluihin.

- Kutsumme sitä tasa-arvoiseksi avioliittolaiksi ja sen saaminen hallitusohjelmaan on ilman muuta tavoitteemme.  

Kysymykseen uskooko hän,  että avioliittolain muutos nousisi esiin hallituskaudella vaikka sitä ei olisikaan kirjattu hallitusohjelmaan Tynkkynen vastasi näin:

- Suomessa on vähän ollut sellainen traditio, että tämän kokoluokan asiat kirjataan hallitusohjelmaan. Vihreiden tavoite on, että laki saadaan ensi hallituskaudella läpi.

Nykyisen avioliittolain säilyttäminen on eräs evankelis-luterilaisen kirkon hallitusohjelmatavoitteista.