Suomalainen pappi lähtee mukaan paavin Kuuban vierailulle

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi ja Helsingin yliopiston tohtorikoulutettava Petra Kuivala on kutsuttu tarkkailemaan paavi Franciscuksen Kuuban vierailua.

Roomalais-katolisen kirkon johtaja paavi Franciscus matkustaa tämän hetkisten tietojen mukaan Kuubaan lauantaina. Hänen vierailunsa on tarkoitus päättyä tiistaina.

Kuivala on ainut matkalle osallistuva suomalainen pappi. Paavin varsinainen seurue koostuu Pyhän istuimen virkailijoista. Lisäksi matkalle osallistuu Kuivalan mukaan ainakin yhdysvaltalaisia katolilaisia ja Yhdysvaltoihin muuttaneita kuubalaisia.

– Kuubassa jännitetään, nostaako paavi esille maan haastavan ihmisoikeustilanteen. Jos ei nosta, sitä saatetaan pitää vallitsevan tilanteen hiljaisena hyväksymisenä. Nostaminen taas voi vahingoittaa parantuneita suhteita, Kuivala sanoo.

Tarkkailijaksi Kuivalan kutsui Kuuban katolisen kirkon piispainkokous, ja matka on valmisteltu yhteistyössä Kirkkohallituksen ulkoasiain osaston kanssa.

Kuivala valmistelee parhaillaan väitöskirjaa katolisen kirkon aseman muotoutumisesta kommunistisessa Kuubassa. Osana tutkimustaan hän asui Kuubassa keväällä viisi kuukautta.

Kotimaa24:n haastattelemalla Kuivalalla ei ollut vielä keskiviikkona tarkempaa tietoa, mitä tarkkailijana toimiminen käytännössä tarkoittaa. Hän kuitenkin kertoo alkaneensa tulla tutuksi kuubalaisen kulttuurin kanssa. Siinä esimerkiksi aikatauluihin suhtautuminen on huolettomampaa kuin Suomessa.

Myös paavin vierailuun liittyy epävarmuustekijöitä. Esimerkiksi suunniteltu tapaaminen Fidel Castron saattaa vielä peruuntua Castron heikon terveydentilan vuoksi.

Paavin vierailu on noteerattu laajalti, sillä Kuuba ilmoitti vapauttavansa 3500 vankia vierailun alla. Myös kahden edellisen paavin vierailuun on liittynyt vankien vapauttamisia.

Petra Kuivalan mukaan armahdukset ovat poikkeuksellisen suuret. Keskeisimmät poliittiset mielipidevangit on kuitenkin rajattu armahdusten ulkopuolelle.

Paavi Franciscuksella on ollut merkittävä rooli myös Kuuban ja Yhdysvaltojen suhteiden muutoksessa. Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on kertonut paavilla olleen merkittävä aloitteentekijän rooli keskusteluissa, joiden perusteella Kuuba ja Yhdysvallat solmivat uudelleen diplomaattisuhteet viime vuonna. Suhteet katkesivat vuonna 1961 kaksi vuotta aikaisemmin alkaneen kommunistisen vallankumouksen seurauksena.

Kuva: Joona Raudaskoski

Korjattu 18.9.15 klo 11:07: Poistettu viittaus delegaatioon.

Lue myös:

RNS: Putin ja Franciscus tapaavat toista kertaa

Teologia.fi julkaisee tietopaketin katolisesta kirkosta

Paavi matkustaa Meksikoon

Edellinen artikkeliMikkelin hiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä
Seuraava artikkeliPertunmaa liitetään Mäntyharjun seurakuntaa

Ei näytettäviä viestejä