Suomalainen uskontojournalisti alkoi blogata israelilaisessa nettilehdessä – "Kirjoitukseni ovat yksityisajattelua"

Juhani Huttunen

Suomalainen uskontojournalisti, Kirkko ja kaupunki -lehden toimittaja Juhani Huttunen on alkanut blogata israelilaisessa nettilehdessä The Times of Israelissa. Vuonna 2012 perustetulla lehdellä on oman ilmoituksensa mukaan 3,5 miljoonaa lukijaa.

Huttunen sanoo, että hän halusi kokeilla mahdollisuutta esittää katsauksia kansainvälisessä moniäänisessä ympäristössä. 

– Kirjoitukseni ovat yksityisajattelua, enkä hyödy niistä mitenkään. Lähi-idän tematiikka on Suomessa sellainen, että tietystä vallitsevasta näkemyksestä erottuminen koetaan jotenkin dramaattisesti. Minusta demonisoiminen ja vihapuhe ovat hyvin vaarallisia ilmiöitä.

Huttunen haluaa myös painottaa, ettei hänellä ole koskaan ollut mitään tekemistä niin sanotun kristillisen sionismin kanssa.

– Yksi aikamme piirre on, että lännen kirkot käyttävät Lähi-idässä huomattavan paljon kolehti- ja muita tuloja niin sanottuun vaikuttamistoimintaan eli poliittisen mielipiteen synnyttämiseen. Joku voi kysyä, onko toiminta aina neutraalia, Huttunen sanoo.

– Syyrian sisällissota alkoi vuonna 2011. Tämän seitsemän vuoden aikana kirkon kehitysyhteistyössä on Israel–Palestiina-konfliktin osalta rahoitettu muun muassa Israeliin rekisteröitynyttä järjestöä, joka ajaa Israelin valtion lakkauttamista eli kannattaa niin sanottua yhden valtion mallia. Tämä on vastoin Suomen virallista linjaa.

Huttusen mukaan avustusjärjestöjen toiminnasta puhuttaessa olisi läpinäkyvyyden vuoksi tärkeää, että kerrottaisiin avoimesti, jos osa kolehdeista ja ulkoministeriön avustuksista saaduista varoista käytetään "tällaiseen poliittiseen lobbaamiseen".

Päästäkseen The Time of Israelin blogistiksi tulee tehdä hakemus. Huttusen luonnehtii lehteä ääripäitä välttäväksi.

– Sen blogosfäärissä on tavallisia ihmisiä, analyytikkoja, professoreita, arabimuslimeja, ihmisiä tosi monesta lähtökohdasta.

Juhani Huttunen oli vuoden 2015 loppuun myös Kotimaa24:n blogisti.

Kuva: Olli Seppälä

4 kommenttia

 • Jouni Turtiainen sanoo:

  Onpa virkistävää lukea tällaista “yksityisajattelua”. Huttusen kirjoitukset ovat olleet erittäin terveellistä luettavaa erityisesti juuri siitä, mitä “vaikuttamistoiminta” pitää sisällään tulenarassa ympäristössä.

  LML:n monet projektit ovat olleet tällaista poliittisen agendan läpitunkemaa vaikuttamista, mikä ei ole yksinomaan rakentanut yhteisymmärrystä palestiinalaisten ja Israelin juutalaisten välille. Suomalasessa lähetystyön kontekstissa olisi syytä keskittyä Israelissa ja palestiinalaisalueilla vastakohtien lieventämiseen, ei niiden jyrkentämiseen.

  Tiedän, että sekä pro-Israel että pro-Palestiina ryhmillä on tarkoitus asettua sorretun väestön puolelle, mutta juuri tästä syntyy helposti käsitys, että vain toinen osapuoli kokee sortoa. Kyllä Itkumuurin kummaltakin puolelta kuuluu itku..

  Tsemppiä Juhani Huttuselle!

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Salme Kaikusalo sanoo:

  Nyt tuli sellainen uutinen, että ihan pakko kommentoida, paastollakin ;)

  Muistan Juhani Huttusen täältä k24stä. Hänellä oli hyvin omaleimaisia blogeja, joita luki mielellään (jos jaksoi loppuun asti kun ne olivat usein hyyyvin pitkiä) :) Muistan, että olimme usein “samalla aaltopituudella” juuri Isrel-asioissa.

  Onnistumista blogien kirjoittamiseen uudessa ympäristössä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Hannu Kuosmanen sanoo:

  Huttusen päätä ei ole pakottanut ennenkään. Nuoremmassa kollegassa on kykyä katsoa asioita helikopterikorkeudelta. Sieltä näkee aina tarkemmin ja laajemmin.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Markku Hirn sanoo:

  Huttunen kirjoittaa hyvin. Puolan asenne Holokaustiin on ongelmallista. Ymmärrän heitä jonkin verran, kun olen törmännyt heidän kasallisylpeyteensä. Puolalaisen itsekuvan mukaan kukaan puolalainen ei voi tehdä mitään epähumaanista tai sellaista joka likaisi puolalaisen isänmaallisuuden. Siksi heidän logiikkansa mukaan puolalaisilla ei voi olla osuutta juutalaisvainoihin.

  Nykysukupolvet eivät useinkaan ole tietoisia juutalaisten asemasta Euroopassa historiaalisena aikana ja siitä miten heihin suhtauduttiin.

  Juutalaisviha Saksassa oli paljon vanhempaa perua kun 1900-luku. Hitlerin teesi heijasteli vanhaa ja yleistä kasitettä juutalaisten olemuksesta.

  Hänen asenteensa ei ollut vain ideolooginen, vaan hän sanoitti yleisen uskomuksen juutalaisista tavalla joka siihen asti ei ollut salonkikelpoista.Siksi hänen rahvaanomainen kielensä vetosi alempiin yhteiskuntaluokkiin jotka vanhastaan inhosivat juutalaisia. Juutalaisia pidettiin likaisina, eräänlaisina syöpälaisinä tai viiruksena jotka oli pilaamassa saksalaista (arjalaista) verta. Siis . kyse ei ollut siitä millaisia yksilöt olivat tai heidän kulttuuritasonsa, vaan kyse oli sairauden pelosta.

  Juutalaispelko eli rintarinnan syfilis-ja degeneroitumispelon kanssa. Sekaantuminen juutalaisiin merkitsi Hitlerin mukaan koko Saksan degeneroitumisen , siis suvun heikontumisen vaaraa ja siksi tuo vaara oli poistettava kansakuntaa suojatakseen . Terrorihallitus toimi ideologiansa mukaan , luoden tehokkaan teollisen tuhoamisprosessin .

  Ilmoita asiaton kommentti