Suomalaiset lestadiolaiset tekevät lähetystyötä Pakistanissa – ”Seuroissa on käynyt satoja ihmisiä”

Vanhoillislestadiolaisten kattojärjestö Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys (SRK) on aloittanut lähetystyön Pakistanissa.

Runsaat kolme vuotta sitten tapahtuneiden ensi kosketusten jälkeen ollaan siinä tilanteessa, että maahan ollaan rekisteröimässä uutta virallista uskonnollista ryhmää, Pakistanin lestadiolaista luterilaista kirkkoa (Laestadian Lutheran Church of Pakistan).

Käytännössä työ on ollut seurojen pitämistä. Seurat on välitetty Suomesta Skype-yhteydellä. Pakistanissa suurikokoisen vastaanottimen ääreen kokoontuneelle seurakunnalle suomenkielinen puhe on tulkittu urduksi, kertoo SRK:n lähetystyön asiantuntija Miika Kopperoinen.

– Lisäksi olemme pitäneet Skypen välityksellä seminaareja tai keskusteluja, joissa on alustuspuheenvuoro ja keskustelua paikallisen pakistanilaisen johtokunnan kanssa, Kopperoinen kertoo.

Seuroissa käyvät pakistanilaiset ovat Kopperoisen mukaan paikallisia kristittyjä, jotka tulevat eri kirkoista. Työtä tehdään siis vain Pakistanin kristityn vähemmistön keskuudessa.

– Seuroissa on käynyt satoja ihmisiä. Kristittyjen välit ovat Pakistanissa aika tiiviit, eikä siellä pidetä niin lukua siitä, mitä kirkkoa kukin edustaa. Seuroissamme on käynyt ymmärtääkseni hyvin monien eri kirkkojen jäseniä.

Seuratoiminnan lisäksi Pakistanissa on kustannettu onnettomuuksiin joutuneiden yksittäisten ihmisten sairaanhoitokuluja.

Skypeseuroja pidetään vähintään kuukausittain

Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksellä ei ole Pakistanissa vakituisia suomalaisia työntekijöitä, mutta alueelle on tehty lähetysmatkoja. Ensimmäinen yritys tyssäsi viisuminsaantivaikeuksiin, mutta sittemmin on onnistuttu tekemään pari matkaa.

– Seuraava lähetysmatka tehdään alkuvuonna 2020, jos viisumit saadaan. Se ei ole mikään itsestäänselvyys, Kopperoinen kertoo.

SRK:n periaate lähetystyössä on Kopperoisen mukaan ollut, että jonnekin mennään vain, jos paikallisilta ihmisiltä on ensin tullut kutsu. Kopperoinen kertoo, että Pakistanista se tuli siten, että eräs suomalainen nainen oli siellä toisen järjestön palveluksessa.

– Hän oli tutustunut kristittyihin, jotka innostuivat lestadiolaisesta opista, tekivät parannuksen ja ryhtyivät sitten paikallisesti puuhaamaan tätä asiaa.

Toiminta on keskittynyt Khanewalin kaupungin lähistölle. Sinne on noussut myös ensimmäinen kirkko, jonka rakentamista SRK on tukenut.

Seuroja on Skypen välityksellä hänen mukaansa pidetty nyt kolmen vuoden ajan vähintään kuukausittain.

– Seurojen yhteydessä on aina myös ruokailu, jonka SRK kustantaa.

Lestadiolaisten kirkkorakennus on jo valmis

Miika Kopperoisen mukaan Pakistanin viranomaiset vaativat tämänkaltaisessa työssä oman kirkon perustamista, jotta seuratoimintaa voidaan jatkaa.

SRK on Pakistanin tilanteen erityislaatuisuuden vuoksi ollut tähän saakka Pakistanin-työn tiedotuslinjassaan pidättyväinen. Tuoreessa Päivämies-lehdessä asiasta on kuitenkin uutinen.

Pakistanin lestadiolainen luterilainen kirkko saattaa olla täysin virallinen jo lähiaikoina.

– En osaa nyt sanoa, onko rekisteröintiprosessi jo valmis. Mutta kirkkorakennus seuroja varten on jo valmis, Kopperoinen sanoo.

SRK tekee ulkolähetystyötä Venäjällä, Ruotsissa, Norjassa, Virossa, Latviassa ja monissa muissa Euroopan maissa. Lisäksi työtä tehdään Länsi-Afrikan Gambiassa, Ghanassa, Senegalissa ja Togossa sekä Itä-Afrikan Keniassa. Amerikoissa työtä tehdään Kanadassa, Yhdysvalloissa ja Ecuadorissa.

Lähetystyö on tavallisimmin seurojen pitämistä, raamattutunteja, pyhäkoulua ja humanitaarista apua.

SRK ei ole hakenut Suomen evankelis-luterilaiselta kirkolta virallisen lähetysjärjestön statusta.

Kuva: Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliSirkusmessu Helsingissä ammensi vapautuksen teologiasta – klovni tulkitsi Isä meidän -rukouksen
Seuraava artikkeliArvio: Marian paratiisi on kiinnostava elokuva suljetusta uskonnollisesta yhteisöstä

Ei näytettäviä viestejä