Suomen Ekumeenisen Neuvoston 100-vuotisjuhla: ”Työ jatkuu, olemme vasta puolivälissä matkaa”

Suomalaisen ekumenian satavuotisjuhlaa vietettiin iloisissa tunnelmissa sunnuntaina Helsingissä. Osana juhlapäivää Tuomiokirkosta radioitiin juhlajumalanpalvelus, jossa saarnasi Suomen Ekumeenisen Neuvoston (SEN) puheenjohtaja, arkkipiispa Kari Mäkinen.

Kirkkokahvilla pitämässään puheessa vuosikymmeniä ekumenian hyväksi toiminut piispa Irja Askola kertoi, että aikoinaan nuoruudessa häntä oli varoitettu siitä, että ekumenia voi olla vaarallista.

– Niin se on ollutkin, sillä se on auttanut tuulettamaan niitä nurkkia, jotka sietävätkin saada tuuletusta.

Askola sanoi, että ekumenia on kannustanut häntä olemaan avoin kristitty myös niissä asioissa, joihin ei ole vastausta.

– Ja joskus on pitänyt unohtaa omat kysymyksensä, jotta pystyisi kuuntelemaan niiden ihmisten kysymyksiä, joita ei koskaan aikaisemmin ole kuunneltu.

Irja Askola totesi, että Suomessa ekumenian suurin este saattaa olla se, ettei ole vain tullut mieleen. Ei ole tullut mieleen pyytää alueella vaikuttavia muita kristillisiä kirkkoja tai yhteisöjä suunnittelemaan yhdessä esimerkiksi tapahtumia.

Vuoden ekumeenisena tekona SEN palkitsi Ilomantsin ortodoksisen seurakunnan ja Turun Martinseurakunnan 42 vuotta kestäneen ystävyysseurakuntasuhteen. Se on tuonut ekumeniaa paikallistasolle sekä Turussa että Ilomantsissa.

Yhtenä osana suomalaisen ekumenian vahvuuksiin kuuluu pitkä ikä. Tästä kertoo esimerkiksi se, että Norjan Ekumeenisen Neuvoston pääsihteeri Knut Refsal toivotti juhlapuheessaan tervetulleiksi Norjan Ekumeenisen Neuvoston satavuotisjuhliin, joita vietetään tosin vasta vuonna 2092.

Refsal korosti puheessaan ekumenian tehtävää ihmisten samanarvoisuuden edistäjänä. Hän listasi huolestuttavia asioita, joihin kuuluu muun muassa oikeistopopulismin nousu Euroopassa. Siksi ekumeniaa tarvitaan entistä enemmän juuri tässä ajassa.

Knut Refsal lainasi sananlaskua, joka kertoo, "että kun näin hänet etäältä, luulin häntä hirviöksi, kun hän tuli vähän lähemmäksi, luulin, että hän on eläin, ja kun hän tuli vielä lähemmäksi näin, että hän on ihminen ja kun hän oli vieressäni näin, että hän on veljeni".

Satavuotinen pyrkimys kirkkojen yhteyteen Suomessa oli hieno juhlapäivän aihe.

Katolisen kirkon piispa Teemu Sippo totesi kuitenkin puheessaan, että työ ekumenian hyväksi jatkuu.

– Olemme vasta puolivälissä määränpäätä, Sippo sanoi.

Kuvat: Jukka Granström

Kuvatekstit (lisätty 15.10. kello 20.04)

1) Uskonnonopettaja Tarja Lehmuskoski, rovasti Timo Lehmuskoski ja arkkipiispa Leo kirkkokahvilla.

2) Juhlajumalanpalvelukseen osallistui pelastusarmeijalaisia. Temppelin soittokunta soitti virren Jumala ompi linnamme.

3) Tove ja Jukka Leppilampi lauloivat ja laulattivat Amazing Crace -virttä. Jan Edström säesti.

4) SEN:n nuorisojaoston entisiä ja nykyisiä jäseniä. Etualalla Matti Peiponen, Euroopan Ekumeenisen Nuorisoneuvoston pääsihteeri 90-luvulta, metodistikirkon pastori Soile Salorinne sekä Ketko-koulutuksen yksi käynnistäjistä, rovasti Pekka Hietanen.

5) Sisar Helvi Pulla ja teologian tohtori, arkkipiispaehdokas Heli Inkinen juhlajumalanpalveluksessa.

6) SEN:n pääsihteerinä on toiminut vuodesta 2015 teologian tohtori Mari-Anna Auvinen.