Suomen kesän suurtapahtumat peruttiin – vaikutuksia myös seurakuntiin

Useimmat suuret kesätapahtumat ilmoittivat jo keväällä pitävänsä tänä vuonna välivuoden. Peruutuksilla on oma heijastuksensa myös niiden osana tai yhteydessä pidettäviin hengellisiin tapahtumiin.

Esimerkiksi Porissa ei nyt vietetä kaupunkiin valtavasti väkeä vetävää Pori Jazzia. Jättifestivaalin kylkeen rakentunut hengellinen Kirkkopuistossa Soi -tapahtumakin jää sekin tänä vuonna pitämättä.

Kyseessä on vuodesta 1996 Keski-Porin kirkossa ja kirkkopuistossa toteutettu hengellisen musiikin festivaali, jonka järjestäjänä toimii Porin ev.lut. seurakuntayhtymä. Tapahtuma on lisännyt vuosi vuodelta suosiotaan. Viime vuonna se veti paikalle noin 7700 henkeä.

Viiden päivän mittainen festivaali koostuu samaan aikaan SuomiAreenan ja Pori Jazzin kanssa pidettävistä ilmaiskonserteista. Mukana on useita eturivin artisteja. Viime vuonna esiintyjäjoukkoon kuuluivat muun muassa Jippu ja Ida Elina. Musiikin ohella tarjolla on ollut myös rukousta ja sielunhoitoa.

– Kun korona keväällä iski päälle, niin meillä oli tämän kesän ohjelmisto valmiina ja olimme viimeistelemässä käsiohjelmaa. Sitten kaikki järjestelyt piti pysäyttää. Taloudellisia tappioita meille ei onneksi tullut, artistit tietenkin ymmärsivät peruutuksen tässä tilanteessa, kertoo Kirkkopuistossa Soi -tapahtuman ohjelmatoimikunnan puheenjohtaja Hanna Lindberg.

Hänen mukaansa festivaalista on vuosikymmenien aikana tullut mukava yhteinen tapahtuma Porin – ja laajemmankin alueen – kristityille. Kirkkopuistossa Soi on noussut festivaaliksi, jota nykyisin oikein odotetaan.

– Vaikka kyseessä on Porin seurakuntayhtymän tapahtuma, niin hommaa pyörittää käytännössä parisensataa vapaaehtoista. Keneltäkään ei kysytä, mistä kristillisestä porukasta olet. Palvelemme kaikki yhdessä.

Lindbergin mukaan tapahtumaorganisaatio on luonnollisesti seurannut tarkkaan pandemiatilannetta.

– Vaikka kokoontumisrajoituksia on lievennetty, niin emme ole lähteneet rakentamaan toisenlaista tapahtumaa enää loppukesälle. Jonkin yksittäisen konsertin saatamme vielä ennen ensi kesää toteuttaa Kirkkopuistossa Soi -brändin alla.

Heinäkuussa 2021 Porissa on tarkoitus järjestää normaaliin tapaan Kirkkopuistossa Soi tapahtuma – mikäli koronatilanne ei uudelleen lähde pahenemaan.

– Olemme alustavasti kyselleet mukaan joitakin niistä artisteista, joiden piti astua lavalle tänä vuonna. Ketään emme ole kuitenkaan voineet vielä varmistaa. Se riippuu siitä, millaisen budjetin saamme kokoon seuraavaa festivaalia varten, Lindberg miettii.

Savonlinnassa jää Oopperajuhlamessu väliin

Jo vuonna 1912 ensimmäisen kerran järjestetyt Savonlinnan oopperajuhlat on yksi maamme tärkeimmistä kesätapahtumista. Juhlat vetävät vuosittain historialliseen Olavinlinnaan jopa 70 000 kuulijaa.

Samaan aikaan oopperajuhlien kanssa on jo 1960-luvulta saakka vietetty musiikkipitoista Oopperajuhlamessua. Se järjestetään yhdessä oopperajuhlien kanssa, mutta toteutuksesta vastaa Savonlinnan seurakunta. Juhlamessu kiinnostaa kansaa; siihen on parhaimmillaan osallistunut 1500 henkeä.

Savonlinnan oopperajuhlien tavoin Oopperajuhlamessukin jää nyt koronavuonna väliin kokoontumisrajoitusten vuoksi.

Savonlinnan seurakunnan kirkkoherra Sammeli Juntunen arvioi, että Oopperajuhlamessu on tapahtumana hieno, mutta ei koko seurakunnan kannalta kuitenkaan mitenkään erityinen.

– Toki juhlamessu vaatii meiltä monenlaista panostusta. Esimerkiksi kirkkokuoromme harjoittelee ahkerasti sitä varten. Vastaavalla kanttorilla on iso urakka harjoituttaa ohjelmisto ja hän myös sopii asioista solistien kanssa. Liturgiasta vastaavalla papillakin on tietysti tässä messussa oma tehtävänsä.

Kirkkoherran mukaan Oopperajuhlamessu näkyy muussa seurakunnassa lähinnä ilona ja ylpeytenä siitä, että seurakunnalla on niin hieno tapahtuma.

– Vapaaehtoiset seurakuntalaisemmekin pääsevät olemaan juhlamessussa mukana. He muun muassa jakavat ohjelmalehtisiä ja keräävät kolehtia.

Juntunen kertoo, että Savonlinnan seurakunta on jälleen ensi vuonna valmis järjestämään Oopperajuhlamessun aivan normaaliin tapaan.

– Oopperajuhlien organisaation kanssa emme ole vielä keskusteluja käyneet. Mutta luulisin, että Oopperajuhlamessu on kyllä oletusarvoisesti juhlien ohjelmassa.

Kuva: Olli Seppälä. Keski-Porin kirkko.

Lue lisää:

Pyhän Olavin päivä ja oopperajuhlat käynnissä Savonlinnassa – myös seurakunta mukana juhlahumussa

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.