Suomen Kuvalehti: Kirkkoherran, piispan ja diakonin ammattien arvostus laskussa

piispanpaita

Suomen Kuvalehti selvitti, miten eri ammatteja arvostetaan. Kyselyin tehtyjä selvityksiä on julkaistu vuodesta 1991 alkaen seitsemän kertaa. Edellisestä kyselystä on kahdeksan vuotta.

Tämänvuotisessa kyselyssä mukana oli 379 ammattia. Aikaisempien vuosien tapaan kärjessä oli erilaisia lääkäriammatteja ja listan hännillä puhelinmyyjä ja suoramyyjä.

Kyselyyn oli otettu mukaan myös uusia ammatteja, kuten tubettaja, feissari, bloggaaja ja stylisti. Nämä ammatit sijoittuivat huonosti, sillä nekin löytyvät arvostuslistan lopusta.

Kirkollisissa ammateissa menestys jakautui kahtia. Arkkipiispa nousi sijalta 196 sijalle 110, pastori nousi sijalta 224 sijalle 216 ja kanttori ja urkuri sijalta 279 sijalle 226.

Sen sijaan diakoni ja diakonissa putosi sijalta 153 sijalle 158, piispa sijalta 189 sijalle 222, kirkkoherra sijalta 192 sijalle 262 ja kappalainen sijalta 310 sijalle 333.

Muista uskonnoista ainoana ammattina oli imaami, joka oli listalla ensimmäistä kertaa ja sijoittui 375:ksi eli listan peräpäähän.

Suomen Kuvalehden tekemien kyselyjen taustalta löytyy mielenkiintoisia arvostuksia. Suurinta arvostusta liki kaikkia kirkon ammatteja kohtaan tunnetaan pohjois- ja itäsuomalaisten keskuudessa ja pienintä uusmaalaisten keskuudessa. Lisäksi naiset arvostivat kaikkia kirkon ammatteja enemmän kuin miehet. Diakonien ja diakonissojen kohdalla eniten arvostusta tulee Uudeltamaalta ja vähiten muualta Etelä-Suomesta.

Monesti arvostusta tuli todennäköisemmin enemmän yli 35-vuotiailta ja vähemmän 15–24-vuotiailta ja 25–34-vuotiailta.

Kuva: Olli Seppälä

Oikaisu 5.6.2018 kello 9.46: Otsikossa mainittiin virheellisesti, että pastorin ja kanttorin arvostus olisi laskenut. Ammattien arvostus oli noussut.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.