Suomen Raamattuopisto juhli 80 vuottaan ja haastoi kirkkoa – ”Kirkas ääni on himmentynyt väittelyn sorinaksi”

Suomen Raamattuopiston 80-vuotista historiaa juhlistettiin Hengellisten syventymispäivien pääjuhlassa Kauniaisissa lauantaina iltapäivällä.

Telttatilaisuudessa puhuivat Raamattuopiston entiset toiminnanjohtajat Raimo Mäkelä ja Timo Junkkaala sekä nykyinen toiminnanjohtaja Lauri Vartiainen.

Puheissa hahmoteltiin Raamattuopiston työn kuluneita vuosikymmeniä ja tulevaisuutta sekä päivien teeman mukaisesti Raamatun paikkaa keskellä elämää. Kaikki puheenvuorot sisälsivät myös kriittisiä kommentteja kristinuskon ja kirkon nykytilasta Suomessa sekä Raamatun asemasta kirkon elämässä.

Raimo Mäkelä esitti huolensa siitä, millainen rooli Raamatulla on Ylen hartausohjelmissa.

– Jos Yleisradion hartausohjelmat heijastavat tämän hetken kirkon sanomaa haluttuna julkisuuskuvana, Raamatulla ei vaikuta olevan varsinaista asemaa eikä arvovaltaa. Se on vain virikekirja, josta otetaan sopivia kohtia kuvaamaan maallista elämää.

Mäkelän mukaan tämä ei kuitenkaan ole koko kuva kirkosta.

– Monessa seurakunnassa on paljon hengellistä elämää ja elävää Jumalan sanan julistusta.

Mäkelän mukaan ”Jumalan sanan vapaata liikkuvuutta” kuitenkin pyritään rajoittamaan myös kristillispohjaisissa maissa, Suomessakin.

Timo Junkkaala: Meidän on rohjettava kohdata lausahdus, että maamme suurin herätysliike ovat entiset viidesläiset

Timo Junkkaala puolestaan sanoi puheessaan, että kristillistä uskoa ollaan tässä ajassa työntämässä syrjään jonkinlaisena keskiaikaisena pimeytenä.

– Seurauksena on erilaista välinpitämättömyyttä, tarkoituksettomuutta ja mielenterveyden järkkymistä.

Junkkaala kertasi Raamattuopiston työn hedelmiä. Hän totesi, että kaikki sanoman tavoittamat eivät kuitenkaan ole pysyneet mukana.

– Meidän on rohjettava kohdata se osaksi leikillään sanottu vakava lausahdus, että maamme suurin herätysliike ovat entiset viidesläiset.

Junkkaala arvioi, että vaatimus kaikkien syntien tunnustamisesta ja kokonaisesta antautumisesta Jumalalle johti monet herätykseen, sielunhoitoon ja uskonelämän alkuun.

– Mutta siihen sisältyi myös lain alle jäämisen vaara, omavanhurskauden vaara.

Junkkaalan mukaan julistuksesta on saattanut puuttua armon evankeliumin tuoma vapaus.

Toiminnanjohtaja Vartiainen haastoi Herättäjäjuhlien viestin

Toiminnanjohtaja Lauri Vartiainen sanoi puheessaan, että joskus kirkon kevään kuvitellaan puhkeavan vihreään loistoonsa, kunhan vanha herätyksen henki saadaan sammumaan.

– Todellisuus on toinen: siellä missä vanha ja vakaa kristillisyys on poissa, kirkotkin ovat valitettavan tyhjiä.

Raamattu on elävä Jumalan sana, jolla on voima muuttaa koko ihmiselämän suunta, Vartiainen sanoi.

– Tänä kesänä on kuultu hengellisillä kesäjuhlilla sellaistakin puhetta, ettei mikään saa tulla Jumalan ja ihmisten väliin, ei edes Raamattu. Sillä kai tarkoitettiin, että jos Raamatussa on jotain sellaista joka loukkaa minua ja minun arvojani, sen voi ohittaa ja etsiä yhteyttä Jumalaan ohi Raamatun ja Raamatusta välittämättä. Tällainen puhe ei tietenkään ole kovin kristillistä, ja erityisen kaukana se on luterilaisesta uskosta. Ihmistä ja Jumalaa ei ole kristinuskon mukaan erottamassa toisistaan Raamattu vaan synti.

Vartiainen ei maininnut puheessaan, mihin kesäjuhliin hän viittasi. Kotimaa24 uutisoi heinäkuussa körttien Herättäjäjuhlilta Nivalasta. Herättäjä-Yhdistyksen puheenjohtaja Tapani Rantala
sanoi juhlien tiedotustilaisuudessa, ettei Kristuksen ja syntisen väliin pidä päästää eikä asettaa ketään. Esimerkkeinä Rantala mainitsi moraalin, teot, vaatimukset, Raamatun ja kirkon.

”Kansankirkkomme kivijalassa on syviä murtumia”

Lauri Vartiainen liittyi puheessaan Raamattuopiston perustajan Urho Muroman ajatukseen sanoessaan, että kansankirkko on suuri lahja. Vartiaisen mukaan monista menneiden vuosikymmenten herätyksistä on saatu kiittää paljolti kansankirkon kasvatustyötä: se on ollut pohjana hetkellä, jolloin ihminen tekee uskonratkaisunsa.

Nyt kaikki tämä on Vartiaisen mukaan murentumassa. Pyhäkouluja järjestetään yhä vähemmän, lapsia ei kasteta.

– Kristinuskon sanoma on samentunut ja kirkas ääni himmentynyt epäselväksi väittelyn sorinaksi. Kansankirkkomme kivijalassa on syviä murtumia, ja olemme matkalla kohti Apostolien tekojen maailmaa, jossa jokainen kylä ja kaupunki on lähetysmaata.

Vartiaisen mukaan kirkon nykyisessä tilanteessa tie eteenpäin vaatii uskollisuutta, rohkeutta ja uudistumiskykyä.

Lue raportti Hengellisiltä syventymispäiviltä 29.8. ilmestyvästä Kotimaa-lehdestä.

Kuva: Taneli Törölä / Suomen Raamattuopisto. Hengellisten syventymispäivien pääjuhlassa puhuivat Raimo Mäkelä (vas.), Timo Junkkaala ja Lauri Vartiainen.

Lue myös:

”Raamattu on pyhä, mutta sillä voidaan rakentaa esteitä” – Herättäjä-Yhdistyksen puheenjohtaja vastaa Raamattuopistolle

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliPääkirjoitus: Ilmastonmuutos haastaa kristillisten yhteisöjen ”sallikaa lasten tulla” -periaatteen
Seuraava artikkeliKolumni: Kesäjuhlissa ruumiillistuu suomalaisen luterilaisuuden erikoinen hajanaisuus

Ei näytettäviä viestejä