Suomen saksalainen seurakunta virittää kirkkosaliin 15-metrisen keinun – miksi ihmeessä?

Saksalainen kirkko ripustaa keinun keskelle kirkkosalia. Keinua voi itsenäisyyspäivänä. Osa Suomi 100 -juhlallisuuksia.

Suomen saksalainen evankelis-luterilainen seurakunta antaa itsenäisyyspäivänä satavuotiaalle Suomelle ja suomalaisille erikoislaatuisen lahjan. Juhlan kunniaksi Helsingin Saksalaisen kirkon kirkkosaliin rakennetaan päivän ajaksi suuri keinu, jolla kuka tahansa voi käydä keinumassa.

– Itsenäisyyspäivä on vapauden juhla, joten halusimme antaa ihmisille vapauden tunnelmaa, perustelee seurakunnan kirkkoherra Matti Fischer.

Itsenäisyyspäivänä kirkko aukeaa aamukymmeneltä ja keinua saa iltaviiteen asti. Rakennettavan keinun köydet kiinnitetään vanhan kirkon kattoon, 15 metrin korkeuteen. Keinulauta on keskikäytävällä, ja keinua voi siis kohti alttaria.

Pitkien köysien takia keinuminen on juhlallisen rauhallinen kokemus.

– Vauhti on aika hiljainen, mutta se tuntuu hyvältä, Fischer kuvailee kokemusta.

Keinun ripustaminen kirkkosaliin ei ole aivan tavatonta. Fischer kertoo nähneensä vastaavia kirkkosaliin viritettyjä keinuja myös Saksassa. Suomen saksalainen seurakunta keksi idean keinusta itsenäisyyspäivälahjana jo kesällä.

Saksalainen seurakunta on noin kolmentuhannen ihmisen yhteisö, jolla on kappeliseurakunta Turussa ja toimintaa ympäri Suomea. Seurakunta kuuluu Porvoon hiippakuntaan. Fischer arvioi, että jäsenistä noin 500–600 puhuu saksaa äidinkielenään.

Vaikka yhteisön historia on yli 150 vuoden mittainen, se on yhä vieras monille helsinkiläisille.

– Kun kirkko on ollut auki, meillä on käynyt ihmisiä, jotka ovat asuneet naapurissa ehkä 50 tai 60 vuotta ja tutustuvat kirkkoon nyt ensimmäistä kertaa, Fischer kertoo.

Hän toivookin, että keinuminen tarjoaa suomalaisille mahdollisuuden tutustua kirkkoon ja seurakuntaan paremmin.

Katso alta video, jossa kirkkoherra Matti Fischer keinuu Saksalaisen kirkon keinussa.

Kuva: Kuvakaappaus Youtube-videolta.