Sydämeeni joulun teen koskettaa suomalaisia

Sydameeni_joulunteenDSC_2350Kassu Halosen ja Vexi Salmen Sydämeeni joulun teen. Se on myös emerituspiispa Eero Huovisen lempijoululaulu.

Vuonna 1988 levytettyä laulua on kuitenkin syytetty jopa harhaoppisuudesta.

Päiväkirjamuistelmissaan Lähdön aika Helsingin eläkkeelle siirtynyt piispa Eero Huovinen kirjoittaa että hänellä on kaksi joululaulusuosikkia, Enkeli taivaan ja Sydämeeni joulun teen.

Huovinen muistelee, että laulun arvostelijat ovat kysyneet kriittisesti kolmen ajatuksen perään. Ensinnäkin ”kaipaan suurta kaikkeutta”. Toisekseen, onko kyse siitä että laulaja tekee itse jouluin sydämeen vai onko se lahja? Kolmanneksi laulussa puhutaan hiljaiseen mieleen syntyvästä ajattomasta Jeesuksesta, eikö pitäisi puhua Betlehemissä syntyneestä lapsesta.

”Vexi Salmen sanoitusta tekee mieli puolustaa. Minusta se sopii hyvin laulettavaksi kirkoissa”, Huovinen kirjoittaa.

”Ihmisten yhteinen kaipaus kohti parempaa ei voi eikä saisi olla kenellekään vieras, osaamme sitten antaa kaipuullemme nimen tai emme. Voin hyvin uskoa, että se rauha, jonka Jumala antaa sydämeen, saa ihmiset tuntemaan myös sen, että olemme ”osa suurta kaikkeutta”, Jumalan luomakuntaa."

Huovinen huomauttaa myös, että ”ei kaikki, mitä ihminen tekee, ole pois Jumalan armosta”.

Lue myös 8.12. ilmestyneestä Kotimaasta, mitkä neljä muuta laulua ovat toivotuimpien joukossa Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksissa!