Tällaiset ovat Mike Pencen ja Kamala Harrisin uskonnolliset taustat

(COMBO) This combination of pictures created on October 6, 2020 shows US Vice President Mike Pence (L) at Andrews Air Force Base in Maryland on October 5, 2020 and Democratic Vice Presidential nominee Kamala Harris in Raleigh, North Carolina on September 28, 2020. - Harris hopes to deploy her former prosecutor's repertoire against Pence on October 6, 2020, during the only televised debate between the candidates for the vice-president of the United States. (Photos by MANDEL NGAN and Logan Cyrus / AFP) - LEHTIKUVA / AFP

Keskiviikon ja torstain välisenä yönä Suomen aikaa Yhdysvalloissa ja muualla maailmassa seurataan USA:n presidentinvaalitaisteluun perinteisesti kuuluvaa varapresidenttiehdokkaiden kohtaamista.

Republikaanien ehdokas on Indianasta kotoisin oleva nykyinen varapresidentti Mike Pence, 61, ja demokraattien ehdokas kalifornialainen senaattori Kamala Harris, 55.

Molemmat ehdokkaat ovat koulutukseltaan juristeja ja toimineet politiikassa jo pitkään. Pencellä on taustaa myös mediatyössä. Ehdokkaita yhdistää oman perheen läheinen tai melko läheinen siirtolaistausta: Harrisin äiti on syntynyt Intiassa ja isä Jamaikalla. Pencen isänpuoleinen isoisä taas oli syntynyt Irlannissa.

Kumpikin ehdokas on elänyt myös erilaisissa ja vaihtuvissa uskonnollisissa ympäristöissä. Tässä mielessä he edustavat monikulttuurisen Yhdysvaltojen nykytodellisuutta, jossa ihmisen uskonnollinen identiteetti on hänen elämänsä aikana muutoksessa.

Mike Pence on kastettu katolilaiseksi ja hän on saanut katolisen kasvatuksen. Hänen perheensä äänesti demokraatteja. Opiskeluaikanaan 1980-luvulla Pence luonnehti itseään evankelikaaliseksi katolilaiseksi ja alkoi lähentyä republikaaneja. 1990-luvulla hän kuului Indianapolisissa Grace Evangelical Church -megakirkkoon. Sittemmin häntä on pidetty evankelikaalisena kristittynä.

Pence on luonnehtinut itseään sanoilla ”kristitty, konservatiivi ja republikaani”. Poliitikkona hän on profiloitunut abortin, ihmisalkioilla tehtävän kantasolututkimuksen sekä samaa sukupuolta olevien avioliiton ja rekisteröidyn parisuhteen vastustajana. Hän puolustaa Yhdysvaltojen perustuslain toisen lisäyksen turvaamaa kansalaisten aseenkanto-oikeutta.

Kamala Harris kasvoi kodissa, jossa noudatettiin sekä hindulaisia että baptistisia käytäntöjä. Aikuisena hän on liittynyt baptistikirkkoon ja on tälläkin hetkellä sanfranciscolaisen baptistikirkon jäsen.

Poliitikkona Harrisia pidetään demokraattisen puolueen liberaaleihin kuuluvana. Hän on kuitenkin ottanut etäisyyttä esimerkiksi demokraattiseksi sosialistiksi itseään luonnehtineen Bernie Sandersin näkemyksiin. Harris on kannattanut Yhdysvaltojen terveydenhuollon uudistamista, kannabiksen käytön vapauttamista, seksuaalivähemmistöjen oikeuksia, automaattiaseiden hallussapidon kieltämistä ja progressiivista verotusta.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliKahdessa kirkon työntekijöiden koulutuksessa altistumisia koronalle
Seuraava artikkeliAnalyysi: Näin piispaehdokkaat esiintyivät ensimmäisessä kohtaamisessaan

Ei näytettäviä viestejä