"Tämä herättää monia kysymyksiä" – Vieläkö perussuomalaisten arvopohja on kristillissosiaalinen?

LKS 20170610 Perussuomalaisten väistyvä puheenjohtaja Timo Soini (vas.) ja uudeksi puheenjohtajaksi valittu Jussi Halla-aho poseeraavat perussuomalaisten puoluekokouksessa Jyväskylässä 10. kesäkuuta 2017. ... Outgoing Finns party leader and co-founder, Foreign Minister Timo Soini (L) and the new chairman, Member of the European Parliament, Jussi Halla-aho pose during the party's congress in Jyväskylä, Finland on June 10, 2017. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Perussuomalaisen puolueen arvoperusta on kristillis-sosiaalineen. Tämä todetaan puolueen ohjelmassa. Lauantaina Jyväskylässä puolueen johtajaksi äänestetty Jussi Halla-aho on kuitenkin uskonnoton.

– Kyllähän tämä herättää monia kysymyksiä, Perussuomalaisten kansanedustaja, rovasti Kimmo Kivelä kommentoi puolueensa uutta linjaa.

Kivelä oli mukana jo 1980-luvun alussa Suomen maaseudun puolueessa, jonka henkinen perillinen Perussuomalaiset on.

– Kristillis-humanistinen ihmiskäsitys oli jo SMP:ssä. Kuuluvatko nämä äänet enää? Timo Soini painotti näitä juuria jäähyväispuheessaan, Kivelä toteaa.

Hänen mukaansa kristillis-sosiaalisuus tarkoittaa kaikkien vähäosaisten aseman esillä pitämistä. Tähän joukkoon kuuluvat esimerkiksi pienipalkkaiset naiset, maanviljelijät ja opiskelijat.

– On tärkeää, että maahanmuuttoon saa suhtautua kriittisesti, mutta en hyväksy minkäänlaista rasismia enkä ihmisvihaa, Kivelä sanoo.

Puolueen toisen rovastin, Perussuomalaisten puoluehallituksen jäsenen Anssi Joutsenlahden mielestä kaikki on Jussi Halla-ahon valinnan jälkeen niin kuin ennenkin.

– Puheenjohtajakin on tämän todennut, Kankaanpään kaupunginhallituksen puheenjohtajana toimiva Joutsenlahti kommentoi.

Kristillis-sosiaalista puoluetta johtaa nyt kuitenkin mies, joka ei usko Jumalaan. Ei kai kaikki silloin ole niin kuin ennenkin, kun maan hallituskin on valinnan seurauksena hajonnut?

Ei hän puolueen linjaa muuta, Joutsenlahti vakuuttaa.

Jussi Halla-aho sanoi verkkolehti Seurakuntalaisen lauantaina julkaisemassa jutussa, ettei hän ole uskonnollinen ihminen. Jos jokin sana pitäisi valita, hän sanoisi olevansa agnostikko.

Halla-aho on eronnut kirkosta vuonna 1989. Hän sanoi kuitenkin voivansa kuulua sellaiseen kirkkoon, joka arvostaa ja ylläpitää omaa perintöään.

Halla-aho arvostelee kirkkoa vasemmistohegemoniasta ja islamin mielistelystä, jotka ovat hänen mielestään nykyisin kirkon keskeiset opit.

– Olisi mukavaa, jos kirkolta löytyisi yhtä paljon empatiaa suomalaisille köyhille ja kodittomille kuin turvapaikkaturisteille. Olisi mielenkiintoista, jos esimerkiksi Kelan kielteisiä tukipäätöksiä luettaisiin kirkkojen saarnastuoleista, Halla-aho totesi Seurakuntalaisen haastattelussa.

Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtajaksi valittu Laura Huhtasaari on tuonut julkisuudessa avoimesti esille kristillisen vakaumuksensa.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen kutsui Huhtasaaren helmikuussa Yhdysvaltoihin Valkoiseen taloon rukousaamiaiselle.

– Se oli hänelle erittäin positiivinen kokemus, Laukkanen kertoo.

Perussuomalaisten jäsenyyttä harkinneen Laukkasen mielestä maahanmuuttovastaisuus ei sovi yhteen kristillisen vakaumuksen kanssa.

– Maahanmuuttovastaisuuden vuoksi en ole voinut liittyä Perussuomalaisiin. Maahanmuuttovastaisuus ei ole Raamatun hengen mukaista. Olen sanonut tämän Timo Soinillekin monta kertaa, Laukkanen kertoo.

Kuva: Lehtikuva/Jussi Nukari

33 kommenttia

 • Werner Janhonen sanoo:

  Seija. “Miksi Jumalaan uskovan ja turvaavan ihmisen pitäisi hakea siunausta ja turvaa joiltakin kansanedustajilta.”

  No siksi, että kansanedustajat mahtisuurusessaan ovat luvanneet/antaneet tämän naispariliiton. (Ei kirkko ole mitään luvannut.) Kansanedustajat ovat äänestäneet voivansa muuttaa Jumalan Sanaa. Ja eduskunnan työltä puuttuu nyt siunaus. Näin kauan saimme luottaa ja turvata kansanedustajien äänestämään siunaukseen.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Werneri: “Kansanedustajat ovat äänestäneet voivansa muuttaa Jumalan Sanaa.”

   Minkään sorttisesta jumalan sanan muuttamisesta ei ole käsittääkseni koskaan äänestetty ainakaan Suomen eduskunnassa.

   Uskonnollinen tai mikään muukaan maaginen henkiolentojen kanssa puuhastelu ei muutenkaan kuulu millään lailla, eikä missään muodossa sekulaarin valtion lainsäädäntöelimelle.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   Werner: Minulle jäi vieläkin epäselväksi, mikä on eduskunnan äänestämä ‘naispariliitto’. Näin lesbona se minua tietysti kiinnostaa enkä ole siitä koskaan aikaisemmin kuullut.

   Jumalan siunauksesta ajattelen eri tavalla kuin sinä. Minusta me kristityt itse kukin saamme sitä rukouksessa elämäämme ja toimiimme pyytää, ja siksi voimme aina olla turvallisella mielellä, koska Hän meitä kuulee. Sinun sanojesi mukaan kansanedustajat äänestävät siunauksesta. Sitä minun on vaikea käsittää.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • ismo malinen sanoo:

  Seijalle, En pidä Halla-Ahon lausuntoja Kristillisinä, enkä sivistyneinä, mutta samaan aikaan ymmärrän millaista integraatiota vastaan puolueensa taistelee.

  Halla-Aho on antanut lausunnon käydystä hallitus neuvotteluista Sipilän ja Orpon kanssa, jossa Persujen hallitus tie nousi pystyyn ja, jonka jälkeen istuva perus-suomalainen ryhmä teki päätöksen irtautua puolueesta.

  Jos Perus -suomalaiset olisivat saaneet jatkaa hallituksessa, puolue olisi nyt kasassa. Syyt, miksei Perus-suomalaiset voineet jatkaa hallituksessa löytyy tuosta haastattelusta; josta selviää, että Perussuomalaisia vaadittiin kieltäytymään lähes kaikesta liittovaltiopolitiikan arvostelemisesta ja luopumaan kaikista tavoitteistaan, jotka koskevat niin sosiaalipolitiikkaa kuin maahanmuuttopolitiikkaakin. Lisää lausunnosta: https://yle.fi/uutiset/3-9667234

  Puoluetta vaadittiin asettumaan EU-johteisen maahanmuuttopolitiikan taakse ja sitoutumaan velkaunionin rakentamiseen, eikä myöskään sovittua hallitusohjelmaa suostuttu noudattamaan.

  Tulevasta EU liittovaltiosta ja integraation syventämisestä on riittävästi tietoa jos perehtyy asioihin. Seuraavaksi on vuorossa yhteisen EU:n puolustus budjetin sopimisesta, jossa EU ottaa isompaa roolia mm. rahoituksen osalta ja se taas tietää Unionille pääsyä yhä syvemmälle jäsen valtioiden taskuihin. Yhteinen budjetti, työvoima politiikka ja verotus ovat pian edessä, jolloin ollaan vain teoreettisen hypyn päässä liittovaltion syntymäpäivästä.

  EU on kriisissä ja pikainen integraation syventäminen on sellaisen eliitin hanke, jolla on valtavat omaisuudet kerättynä kansoilta ja niiden suojaamisella on kiire. Euroopan kansalaisilta ei ehditä ja haluta kysyä miten EU:ta tulisi viedä eteenpäin, vaan ainoana mahdollisuutena nähdään liittovaltio, jossa pankkien taloudellinen vastuu ja riskit hajautetaan koko Euroopan kansalle.

  Liittovaltio on siis luonnollinen jatkumo nykyiselle EU:n politiikalle, jossa kansojen vauraudet yksityistetään harvojen haltuun. Kansojen julkista valtaa kavennetaan kaiken aikaa ja sosiaaliset ongelmat tulevat kasvamaan samassa suhteessa koko EU:n alueella. Ken elää se näkee, mutta Euroopan kansalaiset eivät vielä ymmärrä millaista Eurooppaa ollaan parhaillaan tekemässä.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Ismo

   Halla-Aho = Halla-aho, hallitus neuvotteluista = hallitusneuvotteluista, hallitus tie = hallitustie, Perus-suomalainen = perussuomalainen, puolustus budjetin = puolustusbudjetin, jäsen valtioiden = jäsenvaltioiden, työvoima politiikka = työvoimapolitiikka, EU liittovaltiosta = EU:n liittovaltiosta tai Euroopan unionin liittovaltiosta.

   Kauniin äidinkielemme oikeinkirjoitus kertoo paljon kirjoittajansa sivistystasosta, jonka lisäksi oikeinkirjoituksen hallitseminen lisää huomattavasti tekstin uskottavuutta.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   Ismo: En tiedä, mihin perustat tietosi EU:sta ja sen tulevaisuudesta. Itse olen ymmärtänyt monet tulevaisuudennäkymät ihan toisella tavalla. Marconin valinta Ranskan presidentiksi ja uudelleen alkanut hedelmöllinen yhteistyö Saksan ja Ranskan välillä vahvistaa EU:ta ja koko maanosaamme. Kiihkonationalistit ovat ajaneet itsensä sivuraiteelle kaikissa lähiaikoina käydyissä merkittävissä vaaleissa EU-maissa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • ismo malinen sanoo:

   Kiitos korjauksista Kimmo, itse en niitä näe, on sellainen vamma.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Tuula Hölttä sanoo:

  Yle-uutisen mukaan “Jos tämä on heidän käsityksensä demokraattisen vaalituloksen kunnioittamisesta, niin minulla on siitä toisenlainen käsitys, Halla-aho näpäytti”

  Halla-aholle voisi sanoa, että jos puolueen n. 17 promillen koko väestöä koskevan vaalituloskannnatuksen perusteella tehty “vallankaappaus” puolueessa on demokraattista, niin henk. koht. itsellänikin on siitä toisenlainen käsitys.

  Ilmoita asiaton kommentti