Tampereen seurakuntien suurleirikeskus saattaa toteutua aiottua nopeammin: kiikarissa Diabeteskeskus

Tampereen seurakunnat

Tampereen seurakuntien yhteinen kirkkoneuvosto päätti eilen torstaina esittää kirkkovaltuustolle, että seurakuntayhtymä ostaisi Diabeteskeskuksen kiinteistön. Paikkaa kaavallaan seurakuntien suurleirikeskukseksi. Tavoitteena on, että kirkkovaltuusto tekee asiasta päätöksen torstaina 16. marraskuuta.

Tampereen seurakunnat on todennut jo aiemmin kiinteistöstrategiassaan, että yhtymän leiri- ja kurssikeskusten nykyinen kapasiteetti on hajallaan ja monilta osin teknisen käyttöikänsä päässä. Tulevaisuudessa tavoitteena on ollut keskittää leirikeskuspalveluja suurleirikeskukseen. Sellaisen rakentamiskustannukset olisivat kuitenkin mittavat. Suunnitelmissa oli toteuttaa investoinnit vähin eri niin, että samalla olemassa olevasta leirikeskuskapasiteetista voidaan luopua.

Tilanne sai uuden käänteen, kun Tampereen Aitolahdella sijaitseva Diabeteskeskus tuli myyntiin tämän vuoden huhtikuussa. Tampereen seurakuntien edustajat ovat tutustuneet Näsijärven rannalla sijaitsevaan kiinteistöön useilla kokoonpanoilla ja havainneet sen myös seurakuntien kurssi- ja leirikeskustoiminnan näkökulmasta toimivaksi.

Seurakuntayhtymä on tehnyt kiinteistöstä Suomen Diabetesliitolle hyväksytyn ostotarjouksen. Kauppahinta olisi 2,5 miljoonaa euroa. Tarjous on ehdollinen, ja ehdollisuus liittyy seurakunnan päätöksenteon lisäksi kohteen kunnon ja käyttökelpoisuuden jatkoselvityksiin.

Kiinteistö- ja hautaustoimen johtokunta totesi tämän kuun alussa, että Diabeteskeskuksen hankintahinta lisättynä tulevien vuosien arvioiduilla korjauskustannuksilla on suuruusluokaltaan vain noin puolet uuden suurleirikeskuksen investointikustannuksista. Lisäksi keskus mahdollistaisi seurakunnan tilojen ja kurssipalvelujen myynnin myös ulkopuolisille.

Johtokunnan mukaan Diabeteskeskus vastaa hyvin strategiassa kuvatun suurleirikeskuksen vaatimuksiin. Kiinteistö on lähellä ja hyvien kulkuyhteyksien päässä niin teitse kuin vesitse. Sijainti lähellä Pättinniemeä vahvistaa samalla Pättinniemen ja Aitolahden vanhan Pappilan kesäleirikeskusmahdollisuuksia esimerkiksi tukemalla sen ruokahuoltotarpeita.