Tänään äänestetään edustajat kirkolliskokoukseen – tulos selviää huomenna keskiviikkona

Kirkolliskokouksen ja hiippakuntavaltuuston vaalit toimitetaan tänään tiistaina 11. helmikuuta. Papit valitsevat omat edustajansa lääninrovastien johtamissa kokouksissa iltapäivällä. Maallikot eli seurakuntien luottamushenkilöt puolestaan valitsevat omat edustajansa seurakunnissa illalla pidettävissä kokouksissaan.

Äänestysliput toimitetaan hiippakuntien tuomikapituleihin, valtaosa käytännössä keskiviikkona, jolloin vaalilautakunnat laskevat äänet. Vaaleissa on voinut äänestää myös ennakkoon. Alustavat tulokset ovat tiedossa keskiviikkona iltapäivällä.

Kirkolliskokoukseen valitaan hiippakunnista yhteensä 96 edustajaa, joista 32 on pappeja ja 64 maallikoita. Kuhunkin hiippakuntavaltuustoon puolestaan valitaan 14 maallikkojäsentä ja seitsemän pappisjäsentä.

Uuden kirkolliskokouksen ja hiippakuntavaltuuston toimikausi on neljä vuotta, 1.5.2020–30.4.2024.

Tarkat ohjeet äänestykseen

Kirkon verkkosivulla ohjeistetaan, että äänestyksen päätyttyä äänestyslippuja ei saa avata eikä niihin saa tehdä mitään merkintöjä, mutta niiden lukumäärä on laskettava.

"Laskennan jälkeen äänestysliput suljetaan sinetöityyn päällykseen. Vaalipöytäkirjaan merkitään äänioikeutta käyttäneiden nimet, äänestyslippujen lukumäärä ja vaalitoimituksen kulku. Vaalipöytäkirja tarkastetaan heti ja se toimitetaan välittömästi yhdessä sinetöityjen äänestyslippujen kanssa tuomiokapitulin asettamalle vaalilautakunnalle tuomiokapituliin", ohjeessa sanotaan.

Kirkolliskokous- ja hiippakuntavaltuustovaaleissa 2012 Espoon Tapiolan seurakunnan maallikkojen ääniä ei voitu laskea, sillä ne toimitettiin kapituliin epähuomiossa sinetöimättömässä kuoressa.

Kuva: Kirkon kuvapankki / Aarne Ormio. Papit ja maallikot äänestävät kirkolliskokouksen ja hiippakuntavaltuustojen ehdokkaita erivärisillä lipuilla.

Lue myös:

Tässä ovat kaikki ehdokkaat kirkolliskokoukseen – mukana lähes 800 nimeä yhdeksästä hiippakunnasta

Pääkirjoitus: Puuttuva äänioikeus näyttää maallikon todellisen paikan kirkossa

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.