Tänään selviää, kuka on kirkon uusi arkkipiispa – seuraa vaalin ratkaisuhetket Kotimaa24:ssä

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispanvaalin toinen kierros käydään tänään torstaina. Toisen kierroksen ehdokkaat ovat Espoon hiippakunnan piispa, teologian tohtori Tapio Luoma ja Porvoon hiippakunnan piispa, dosentti Björn Vikström.

Äänioikeutetut kokoontuvat vaalikokouksiin kahdeksassa hiippakunnassa ja Turun arkkihiippakunnan viidessä rovastikunnassa kello 13. Hiippakunnat ja rovastikunnat ilmoittavat alustavat äänimääränsä arkkihiippakunnan tuomiokapituliin. Tuloksia aletaan kertoa heti, kun äänestys on päättynyt kaikissa vaalikokouksissa.

Alustavan tuloksen ennakoidaan olevan selvillä viimeistään kello 16.

Arkkipiispanvaalissa on äänioikeus arkkihiippakunnan papeilla ja lehtoreilla sekä seurakuntien valitsemilla maallikkovalitsijoilla. Maallikkovalitsijoita on yhtä monta kuin äänioikeutettuja pappeja ja lehtoreita.

Äänivaltaisia ovat myös kaikki kirkolliskokousedustajat sekä hiippakuntavaltuustojen, tuomiokapitulien ja kirkkohallituksen jäsenet eri puolilla maata.

Äänioikeutettuja on kaikkiaan 1 530.

Kirkon uudistetun vaalilainsäädännön mukaisesti Turun arkkihiippakunnan äänioikeutettujen äänten painoarvoa on vähennetty, jotta muiden hiippakuntien ja kokonaiskirkon vaikutus vaalissa olisi vahvempi. Uudistuksen taustalla on arkkipiispan kokonaiskirkon tehtävien ja niiden merkityksen kasvu.

Kuvat: Jukka Granström. Tapio Luoma (vas.) ja Björn Vikström.

Lue myös:

Kaikille mieluista todellisuutta ei ole, sanoo Tapio Luoma – "Kirkon päätös on Jumalan sallima asia"

Björn Vikström haluaa olla johtaja, joka ottaa kantaa – "Kirkon teologia ei löydy vain historiasta"

Analyysi: Konservatiivien motiivit, eläkepappien aktiivisuus ja neljä muuta syytä, jotka ratkaisevat arkkipiispanvaalin