Tanskalaisehdotus: seurakunnan verkkosivuille hymiö erottelemaan papit – vihkiikö homopareja vai ei

Tanskalaispappi ehdottaa, että seurakuntien verkkosivuilla olisi pappien kohdalla hymiöt. Niistä seurakuntalaiset saisivat selville sen, vihkiikö pappi samaa sukupuolta olevia pareja vai ei.

– Ravintoloistakin tuttujen hymiöiden avulla homoparit voivat helposti selvittää seurakunnan verkkosivuilta, ketkä papeista vihkisivät heidät ja ketkä eivät. Emme missään tapauksessa jakaisi hymiöitä iloisiin ja penseisiin, vaan tarjoaisimme selvää palvelua, sanoo Birgitte Kragh Engholm
tanskalaislehti Kristeligt Dagbladille
. Asiasta kertoo ruotsiksi Kyrkans Tidning
. Kragh Engholm on tulevaisuustutkija ja kirkkoherraa vastaava pappi Pyhän Matteuksen kirkossa Kööpenhaminassa.

– Me emme saa kaventaa kansankirkon laajuutta ja suvaitsevaisuutta. Mutta samanaikaisesti meidän on varmistettava, että jäsenet eivät tule kerta toisensa jälkeen torjutuksi, kun he soittelevat papeille, jotka eivät halua vihkiä heitä. Se on nöyryyttävää ja antaa väärän kuvan kansankirkosta. Jos haluamme olla kansan kirkko, meidän on lähetettävä selkeitä viestejä kaikille jäsenillemme, Kragh Engholm sanoo Kristeligt Dagbladetille.

Hänen mukaansa hymiökäytäntöä voisi soveltaa myös niiden pappien kohdalla, jotka eivät halua vihkiä eronneita tai toimittaa vihkimisiä ulkona.

Ehdotus saa niin tukea kuin vastustustakin.

Kööpenhaminalaispappi Marie Jacobsen Damm kertoo tavanneensa parin, joka valitsi kirkkonsa sen perusteella, että kotisivuilla kerrottiin kirkossa vihittävän sateenkaaripareja.

– Se sai minut ajattelemaan, että olisi syytä kertoa selkeästi, vihimmekö homopareja vai ei, hän sanoo Kristeligt Dagbladille.

Pappi Johannes Englholm Gjesing Gramin kylästä Etelä-Jyllannista toteaa, että hymiökäytäntö voisi toimia kaupunkiseurakunnassa mutta maalla asiat ovat toisin.

– Siellä tällaiset sitoutumiset saattavat jakaa seurakuntaa suuntaan tai toiseen. Olisi surullista, jos alkaisimme jakaa kansankirkkoa ”tällaisiin pappeihin” ja ”tuollaisiin pappeihin”. Todellisuus on tätä monimuotoisempi.

Luterilaisen teologian korkeakoulun professori Kurt Christensen toteaa, että ehdotus veisi konservatiivipapit ”häpeäpaaluun”.

– Historiallisesta näkökulmasta niiden, jotka vihkivät homoseksuaaleja, olisi saatava penseät hymiöt. Näin ajattelisi valtaosa kristillisistä kirkoista ympäri maailman, mutta Tanskassa asia nähdään toisin, hän sanoo.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Aloite avioliittokäsityksen laajentamisesta otti askeleen eteenpäin – eteni valiokuntiin

Edellinen artikkeliUusi tutkimus valottaa, mitä Suomesta turvapaikkaa hakevat muslimit ajattelevat kristityistä
Seuraava artikkeliKansanlähetyksen Mika Tuovinen: ”Meillä on vaarana muuttua uskovien hoitolaitoksiksi”

Ei näytettäviä viestejä