Täpärästi piispanvaalin jatkosta pudonnut Sammeli Juntunen ei testamentannut ääniään tuoreeltaan

Savonlinnan seurakunnan kirkkoherra, kirkolliskokousedustaja Sammeli Juntunen

Espoon hiippakunnan piispanvaalin toiselta kierrokselta täpärästi pudonnut Sammeli Juntunen ei kertomansa mukaan seurannut äänestyksen edistymistä maanantaina. Hän sanoi odottavansa Radio Dein raamattuohjelman nauhoitusta ja kuuli vaalin tuloksen Kotimaa24:n kysyessä siihen kommentteja.

– Eipä tarvitse lähteä muuttamaan. Helpommallahan selviän kuin jos olisin piispana. Olen levollisella ja kiitollisella mielellä, Savonlinnan seurakunnan kirkkoherrana työskentelevä Juntunen sanoi tuoreeltaan.

Juntusen mukaan vaaliprosessi oli hyvä. Hänen mielestään paneelit olivat ammattimaisesti hoidettuja ja hän koki onnistuneensa niissä niin hyvin kuin pystyi.

– Tulosta en kauheasti ennakoinut. Arvasin, että Kaisamari [Hintikka] on kärjessä, mutta en tiennyt, kuka on kakkosena. Ajattelin, että joko Juhani [Holma] tai minä.

Piispanvaalin toiselle kierrokselle jatkoivat Luterilaisen maailmanliiton apulaispääsihteeri Kaisamari Hintikka alustavan tuloksen mukaan 338 äänellä ja jumalanpalveluselämän kouluttaja Juhani Holma 172 äänellä. Sammeli Juntunen sai alustavan tuloksen mukaan 167 ääntä ja hävisi Holmalle vain viidellä äänellä. Neljäs ehdokas, johtava oppilaitospappi ja kisapappi Leena Huovinen sai 142 ääntä.

Sammeli Juntunen ei halua kommentoida, millainen vaaliasetelmasta tulee, kun hän ja Leena Huovinen eivät ole mukana toisella kierroksella. Hän ei ota tuoreeltaan kantaa myöskään siihen, kumpaa ehdokkaista äänestäisi toisella kierroksella tai haluaako testamentata äänensä jommallekummalle.

– En ainakaan kolme minuuttia sen jälkeen kun olen kuullut tuloksen.

Juntunen sai vaalissa julkista kannatusta etenkin monilta kirkon eturivin konservatiiveilta.

– Kiitokset tukiryhmälle ja niille, jotka äänestivät, hän sanoo.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Kaisamari Hintikka ja Juhani Holma jatkavat Espoon piispanvaalin toiselle kierrokselle – Sammeli Juntunen putosi niukasti

Espoon piispanvaalin ensimmäisen kierroksen ääniharava Kaisamari Hintikka: Sukupuoli ei ratkaissut

Espoon piispanvaalin toiselle kierrokselle päässyt Juhani Holma: "Etumatkan kurominen on haasteellista"

Vähiten ääniä saanut piispaehdokas Leena Huovinen jatkoon päässeille: "Toivon, ettei pelattaisi varman päälle"

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

6 kommenttia

 • Tuula Hölttä sanoo:

  “Olen levollisella ja kiitollisella mielellä, Savonlinnan seurakunnan kirkkoherrana työskentelevä Juntunen sanoi tuoreeltaan.”

  Hyvää ja siunattua syksyn jatkoa Sammeli Juntuselle. Lehtitietojen mukaan olisimme Lahdessa siirtymässä Mikkelin hiippakuntaan. Tuntuu kuin kotiinsa palaisi, jos asia on totta.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Väisänen sanoo:

  Sammeli Juntunen varmasti on mies paikallaan. Nyt jännätään rohkeneeko Hän suositella kannattajiaan äänestämään naisen vaiko miehen puolesta.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Tuula Hölttä sanoo:

   Pekka Väisänen ;”Nyt jännätään rohkeneeko Hän suositella kannattajiaan äänestämään naisen vaiko miehen puolesta.”

   Eikä “jännätä”. Miesten ja naisten välisestä “futis”- tms. matsistahan on kysymyss. Naiset “voittiivat” eduskunnassa uuden avioliittolain harhaanjohtavine kansalaisaloitteineen tuloksella, josta ”Naisista 68 prosenttia kannatti uutta (avioliitto) lakia, miehistä vain 42 prosenttia.”

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Jusu Vihervaara sanoo:

   On toki tiedossa, että nuoret hyvinkoulutetut kaupunkilaiset naiset ovat suurin tasa-arvoista avioliittolakia kannattava ryhmä. Se ei kuitenkaan tarkoita, että kaikki vanhat vähän koulujakäyneet maalla asuvat miehet vastustaisivat samaa sukupuolta olevien parien vihkimistä.

   Jo pelkästään vuodesta 2014 on jo 4 vuotta aikaa ja siinä ajassa yhteiskunnassa on tapahtunut selkeää arvojen muutosta sallivampaan suuntaan. Eikä kyse ole pelkästään tai edes pääsääntöisesti luontaisesta poistumasta vaikka sekin tässä kyllä palvelee seksuaalivähemmistöjen etua.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Väisänen sanoo:

  Asian pitäisi olla yksinkertainen. Kirkko luopuu vihkioikeudesta ja vihkii kaikki parit tai muuttaa aviolakia miestä ja naista koskevaksi. Tällöin yhdyskunta vihkii mielensä mukaan.

  Se ketä tai keitä kirkkomme papit katsovat olevansa kykeneviä siunaamaan ja kenen tai keiden puolesta rukoilemaan on sitten kunkin omille intohimoille omistettu asia mukaanlukien kunkin vakaumuksen tase.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Tuula Hölttä sanoo:

   Pekka Väisänen :”Se ketä tai keitä kirkkomme papit katsovat olevansa kykeneviä siunaamaan ja kenen tai keiden puolesta rukoilemaan on sitten kunkin omille intohimoille omistettu asia mukaanlukien kunkin vakaumuksen tase.”

   Mikä on “vakaumuksen tase”? Henk.koht. on pakko tunnustaa, että “ryssänkirkkolaisen” historiani ja sitä seuranneiden kokemusteni seurauksena “vakaumukseni tase” on suurin piirtein se, että evl.kirkon kirkko- ja puoluepoliittiset kirkon tradition muutokseen Golgatan “huutoäänestysperiaatteen” mukaisesti julkisen sanan kautta toteutetetut äänestystulokset ovat EVVK mennäämpä sitten vaikka helvettiin, jonka tuomion vuoksi lapsemme ovat itkeneet ja jopa eronneet kirkosta, kun vakaumuksemme on ollut se, että “universaali rakkaus” (agape) on totta.

   Ilmoita asiaton kommentti