Teemu Laajasalo alkaa johtaa Helsingin seurakuntayhtymää – jatkaa myös kirkkoherrana

Kallion seurakunnan kirkkoherra Teemu Laajasalo on valittu Helsingin seurakuntayhtymän johtajaksi. Helsingin seurakuntien yhteinen kirkkovaltuusto päätti asiasta eilen torstaina.

Laajasalo alkaa hoitaa yhtymänjohtajan tehtävää kirkkoherran työn ohella 1.1.2017. Kausi on kaksivuotinen. Tehtävässä aloittaminen edellyttää vielä, että Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli hyväksyy kirkkoherran sivutoimiluvan.

Yhtymänjohtajan tehtävää on aiemmin hoitanut oman toimensa ohella yksi Helsingin yhtymän osastonjohtajista. Yhtymänjohtajan kaudet ovat olleet määräaikaisia.

Nyt tehtävään valittiin ensimmäistä kertaa virkamiehen sijaan kirkkoherra. Ratkaisun taustalla on Helsingin seurakuntien toimintakulttuurin muutosprosessi, sanoo seurakuntien yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja Kaisa Raittila.

– Yhtymän ja seurakuntien välillä on ollut vastakkainasettelua. On hämärtynyt, kumpi palvelee kumpaa. Toivomme, että päätös kasvattaa seurakuntien ääntä, Raittila sanoo.

Hänen mukaansa toimintakulttuurin muutoksen näkökulmasta on hienoa, että yhtymän johtoon saatiin kirkkoherra, joka on omassa seurakunnassaan onnistunut liikauttamaan vanhoja kuvioita.

Laajasalo: "Keskityn keskikokoisiin tekoihin"

Teemu Laajasalo sanoo, että monet yhtymän ihmiset ja tehtävät ovat hänelle vuosien varrelta tuttuja. Tehtävä tuo kuitenkin mukanaan myös paljon uutta.

– Haluaisin välttää tempoilemista ja suurien sanojen sijasta keskittyä keskikokoisiin tekoihin. Näin isossa organisaatiossa juuri keskikokoisilla teoilla on huikea muutosvoima. Tärkeää on se, että ihmisillä olisi hyvä ja kiva olla töissä. Ja kaikkein tärkeintä on muistaa, että tätä työtä tehdään, jotta Hyvän Jumalan lupaukset kuuluisivat tässä kaupungissa.

Laajasalo toimii vuoden alusta lähtien kirkkoherrana, yhtymänjohtajana ja Helsingin hiippakunnan pappisasessorina. Hän huomauttaa, että myös hänen edeltäjänsä ovat hoitaneet yhtymänjohtajan tehtävää oman työnsä ohella.

– Omat voimat ovat aina kovin rajalliset, eli on syytä tukeutua siihen, että hienot asiat suunnitellaan, tehdään ja toteutetaan yhdessä seurakuntalaisten ja työntekijöiden kanssa. Ei kannata luulla itsestään liikoja. Ajastani olen tarkka. Aika paljon on sellaista istumista ja jutustelua kirkossa, mistä ei niin kauhean paljoa mitään seuraa. Jos siihen ei osallistu, niin kyllä aika riittää, Laajasalo sanoo.

Kuva: Olli Seppälä. Teemu Laajasalo Helsingin hiippakunnan synodaalikokouksessa syyskuussa 2016.