Teemu Laajasalo jättää Suomen Lähetysseuran puheenjohtajan tehtävän – näin piispa ja Lähetysseura kommentoivat

Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo on perjantaina 27.11. eronnut Suomen Lähetysseuran hallituksesta ja sen puheenjohtajan tehtävästä. Laajasalon päätös liittyy Lähetysseuran hakemaan uuteen rahankeräyslupaan.

”Viime keväänä voimaan tulleen uuden rahankeräyslain mukaan aiempi sakkotuomioni tuottamuksellisesta kirjanpitorikoksesta olisi saattanut vaarantaa luvan saamisen. Luvan myöntävä arpajaishallinto antoi mahdollisuuden tehdä muutoksia seuran hallinnon järjestämiseen siten, että olisin voinut jatkaa hallituksessa, mutta oman arvioni mukaan muutokset olisivat lisänneet työtä ja kuormittaneet Lähetysseuran hallintoa kohtuuttomasti. En halua, että menneisyyteni epäonnistumiset estäisivät seuran tulevaisuuden onnistumisia, ja siksi päätin erota”, Laajasalo kertoo Suomen Lähetysseuran tiedotteessa.

Laajasalon jatkaminen hallituksessa olisi Poliisihallituksen alaisen arpajaishallinnon mukaan edellyttänyt Lähetysseuralta tarkempia selvityksiä. Edellytys olisi ollut, että Laajasalolla ei olisi osallisuutta tai valtaa yhdistyksen talousasioihin, ei siis myöskään rahankeräysasioihin. Muilta osin Laajasalo olisi voinut säilyttää asemansa yhdistyksessä ja osallistua sen muuhun toimintaan rahankeräyslainsäädännön tätä estämättä.

Facebookissa piispa Laajasalo totesi, että Lähetysseuraa kohtaan on esitetty kritiikkiä, joka liittyy järjestön linjaan, toimintaorganisaation muutoksiin, henkilöstöpolitiikkaan ja johtamisjärjestelmään. Tätä keskustelua on Laajasalon mielestä tärkeää käydä ja hallituksen on sitä erityisen tärkeää kuunnella.

”Toivon, että omaa päätöstäni ei kuitenkaan tulkita millään tavalla kannanotoksi suuntaan tai toiseen tässä keskustelussa, koska se ei sitä ole”, Laajasalo kirjoitti ja toivotti Lähetysseurassa palveleville Jumalan voimia ja varjelusta.

Piispa Laajasalo: Olisin mielelläni jatkanut

Teemu Laajasalo kommentoi lähtöpäätöstään Kotimaa24:lle.

Miten pysyminen Lähetysseuran hallituksessa olisi lisännyt työtä ja kuormittanut Lähetysseuran hallintoa kohtuuttomasti?

– Jos olisin jäänyt hallitukseen, rahankeräystä ja taloutta koskevien asioiden käsittely olisi pitänyt järjestää niin, että en olisi ollut siitä päättämässä.

Lähetysseura on poikkeuksellisen vaikeassa tilanteessa. Oliko nyt oikea hetki jättää Lähetysseura?

– Olisin mielelläni jatkanut, mutta se ei olisi ollut kohtuullisin toimenpitein mahdollista.

Mitä mieltä olet Lähetysseuran viime aikoina saamasta kritiikistä?

– Kritiikkiä on tärkeää kuunnella ja keskustelua käydä. Mutta minun päätökseni ei liity julkiseen keskusteluun, kritiikkiin tai seuran taloudelliseen tilanteeseen.

Pitääkö kritiikkiin reagoida muuten kuin kuuntelemalla?

– Mikäli kuuntelun ja keskustelun jälkeen epäkohtia havaitaan, ne pitää korjata.

Toiminnanjohtaja Steffansson: Taustalla ei talous tai julkinen keskustelu

Suomen Lähetysseuran toiminnanjohtaja Rolf Steffansson toteaa, että seura pitää valitettavana Teemu Laajasalon ilmoitusta puheenjohtajuudesta luopumisesta. Hän kommentoi asiaa osaltaan.

Uusi rahankeräyslaki tuli voimaan jo keväällä. Miksi tämä asia on ajankohtainen vasta nyt?

– Koska olemme nyt uusimassa rahankeräyslupaamme. Nykyinen, vanhan lain aikana haettu lupa loppuu joka tapauksessa joulukuun lopussa. Viime keväänä tulleen uuden lain mukaan Laajasalon aiemmin saama tuomio tuottamuksellisesta kirjanpitorikoksesta olisi voinut vaarantaa luvan saamisen.

Onko Lähetysseura tehnyt muutoksia siihen, miten se kerää varoja?

– Siihen ei ole tulossa muutoksia. Me keräämme rahaa keräysten ja julkisten kampanjoiden kautta sekä esimerkiksi suorakirjekampanjoilla. Tuttuja keräyksiä ovat Kauneimmat joululaulut, Toivoa, Tasaus ja muut.

Olisiko Laajasalo voinut jatkaa hallituksen jäsenenä?

– Olemme marraskuussa keskustelleet arpajaishallinnon kanssa siitä, mitä uusi laki edellyttää hallituksen jäseniltä. Arpajaishallinto antoi Lähetysseuralle mahdollisuuden tehdä muutoksia, jotta Laajasalo olisi voinut jatkaa. Mutta hän päätti erota, koska hallituksessa jatkaminen olisi lisännyt ja kuormittanut seuran hallintoa.

Olisiko Lähetysseuran puolelta haluttu, että hän jatkaa hallituksessa?

– Pidämme hänen eroaan valitettavana, koska hän on tehnyt hyvää työtä Suomen Lähetysseuran puheenjohtajana. Eropäätös on hänen omansa.

Laajasalo viittaa siihen, että hänen hallitukseen jäämisensä olisi kuormittanut hallintoa kohtuuttomasti. Millä lailla se olisi kuormittanut?

– Hallituksen työskentely olisi pitänyt järjestää uudella tavalla. Rahankeräyslaki asettaa tässä tarkat vaatimukset ja niistä voi lukea itse laista. Arvio kohtuuttomasta kuormituksesta oli Laajasalon itsensä tekemä.

Miten Lähetysseura etenee uuden puheenjohtajan valinnassa?

– Nyt hallituksen työskentely jatkuu varapuheenjohtaja Sari Anetjärven johdolla. Lähetysseurassa ainoastaan vuosikokous valitsee hallituksen jäsenet. Täytyy siis odottaa seuran ensi kevään vuosikokousta.

– Meillä on Lähetysseurassa ennestäänkin kokemusta siitä, että hallituksen jäsen on eronnut kesken kauden. Nyt hallitus ei ole ehtinyt kokoontua ja miettiä tätä asiaa. Todennäköisesti kokouksessamme 15. joulukuuta hallitus päättää, miten tästä jatketaan.

Valitaanko eronneen hallituksen jäsenen tilalle uusi jäsen ja jos valitaan, niin milloin?

– Suomen Lähetysseuran hallituksessa on 12 jäsentä. Säännöt eivät salli uuden jäsenen valintaa kesken kauden. Asiasta päättää vain vuosikokous. Siksi kevääseen mennään nyt 11-jäsenisellä hallituksella varapuheenjohtajan johdolla.

– Teemu Laajasalo olisi ollut muutenkin erovuorossa kevään vuosikokoukseen mennessä. Se paikka olisi siis joka tapauksessa tullut vuosikokouksessa täytettäväksi. Vaalivalmistelutoimikunta tulee aikanaan tekemään esityksen hallitukseen valittavista henkilöistä.

Koska Lähetysseuran hallitus on viimeksi ollut piispaton hallitus?

– En muista, että olisi ollut piispatonta hallitusta. Mutta [Kirkkohallituksen] kansliapäällikkö Pertti Mäkeläinen taisi olla 1990-luvun alussa puheenjohtajana, vaikka hallituksen jäsenenä olikin piispa.

Onko nyt tapahtuneen taustalla Lähetysseuran taloustilanteeseen tai julkisuudessa olleeseen kritiikkiin liittyviä asioita?

– Ei ole. Näillä ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Tämä johtuu rahankeräysluvan uusimisesta.

Oikaisu 30.11. kello 22.05: Juttua on tarkennettu arpajaishallinnon Lähetysseuralle asettamien edellytysten osalta. Oikaisu 1.12. kello 9.35: Suomen Lähetysseuran hallituksen puheenjohtaja oli 1990-luvun alussa Pertti Mäkeläinen, ei Heikki Mäkeläinen.

Lue myös:

Piispat Jukka Keskitalo ja Teemu Laajasalo lähetysjärjestöjen puheenjohtajiksi, Kaisamari Hintikka KUAn hallitukseen

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliKirjailija Kaisa Raittila: Kirkko väistelee tieteellistä tietoa ihmisten seksuaalisuudesta
Seuraava artikkeliKUA:n toiminnanjohtaja Jouni Hemberg: Järjestön uskotaustaa arvostetaan yhä enemmän

Ei näytettäviä viestejä