Teemu Laajasalo: Kirkon liberaalisiipi on suvaitsematon

Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntapastori, KT, TM Teemu Laajasalo palasi Perusta-lehden teologisilla opintopäivillä Helsingin keskusteluun Agricolan kirkossa taannoin järjestetyistä naispapittomista jumalanpalveluksista. Liberaaliksi monen mieltämä Laajasalo puolusti jälleen yllättävän voimakkaasti konservatiivien oikeuksia kirkossa.

Agricolan kirkossa järjestettiin reilu vuosi takaperin yhteistyössä herätysliikkeiden kanssa messuja, joissa palvelivat vain miespapit. Tuolloin Laajasalo kertoi kohun synnyttyä kantavansa messuista vastuun ja totesi, ettei messussa toimittavia pappeja ole valittu sukupuolen, vaan järjestön mukaan. Hän kertoi Kotimaassa (15.10.) olevansa naispappeuden torjujien kanssa eri mieltä, mutta halunneensa harjoittaa suvaitsevaisuutta marginaaleja kohtaan.

Messut perustuivat Laajasalon mukaan herätysliikejohtajien ja piispojen yhteiseen tahdonilmaukseen, joka julkaistiin vuoden 2009 alussa. Tahdonilmauksella pyrittiin tukemaan herätysliikejärjestöjen työtä paikallisseurakuntien hyväksi. Messut kuitenkin loppuivat Agricolassa.

- Toiminta ei ollut aggressiivista, mutta se vain karahti kirkkopoliittisesti mahdottomaksi, Laajasalo totesi Perustan teologisilla opintopäivillä tänään Suomen Raamattuopistolla Kauniaisessa.

- Heräsin siihen, että kirkon liberaalisiipi, jossa näen hyviä puolia, näyttää olevan hyvin valikoivaa ja toleranssiltaan vähäistä perinteisen uskon edustajia kohtaan. He ovat sitä mieltä, että ”melkein kaikki saavat tulla”, Laajasalo sanoi viitaten sanaleikillään kirkolliseen uudistusmieliseen ”Tulkaa kaikki -liikkeeseen”.

Kauniaisessa hän väitti myös keskustelleensa messun toteuttamisesta aikanaan etukäteen muun muassa niin Helsingin silloisen piispan Eero Huovisen kuin tuomiorovasti Matti Poutiaisen kanssa. Laajasalon mukaan eri keskustelukumppanit pitivät messua mahdollisena ja jotkut jopa toivottavana.

Laajasalon lääke kirkon tulevaisuuteen on sovitettu erilaisuus. Hän hämmästelee, miksi liberaalit ovat niin ”sietämättömiä” konservatiiveja kohtaan, vaikka konservatiiveja ei nykyisin ole esimerkiksi kirkon johtopaikoilla ja ”naispappeuden vastustajat ovat nitistetyimmässä marginaalissa”. Laajasalo katsoo, että konservatiivipuolella on halua yhteyteen.

- Liberaalit voisivat liberalisoitua niin, että kirkossa voisi olla perinteisiä jumalanpalveluksia ja voisi myös pappisvihkimyksen saada, provokatiivisesti todeten, ”sopivalta piispalta”.

Laajasalo muistutti, että kirkko on yksi kokonaisuus, organismi.

- Riippumatta, onko organismi liberaali vai konservatiivi, peräreikäkin tarvitaan, hän hätkäytti ja tarkoitti tällä, että kirkon kaikkia osapuolia on siedettävä ja pidettävä mukana.

Laajasalo esitti näkemyksiään paneelikeskustelussa, joka aiheena oli Miten kirkkona menemme yhdessä eteenpäin?. Muut keskustelijat olivat Freja Häggblom, Matti Poutiainen, Keijo Rainerma, Miikka Ruokanen ja Timo Eskola. Puhetta johti Timo Junkkaala.