Teemu Laajasalo poliisin päätöksestä: "Kirjanpidon hoidossa on ollut huolimattomuutta"

Teemu Laajasalo piispanvaallin ajajaistiölasuudessa Itiksessä

Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo kommentoi Helsingin tuomiokapitulin verkkosivuilla häntä koskevaa poliisin päätöstä. Helsingin poliisi tiedotti torstaina Helsingin seurakuntayhtymän virkamiehen luottokortti- ja matkalaskuihin liittyvistä epäselvyyksistä ja saman henkilön omistaman yhtiön kirjanpitoon liittyvästä rikosepäilystä. Poliisin tiedotteessa ei mainittu Laajasalon nimeä.

Poliisin mukaan Laajasalon omistaman yhtiön kirjanpidon epäselvyyksissä on esitutkinnan perusteella syytä epäillä rikosta. Laajasalon luottokortti- ja matkalaskuihin liittyvissä epäselvyyksissä sen sijaan ei epäillä rikosta. Poliisin päätöstä koskevan uutisen voi lukea täältä.

Tuomiokapitulin verkkosivuilla todetaan, että Teemu Laajasalosta tehtiin tämän vuoden tammikuussa poliisille neljä rikosilmoitusta. Niissä pyydettiin selvittämään, onko Laajasalon toiminnassa tämän entisessä virassaan syytä epäillä rikosta koskien maksukorttia tai kulukorvausilmoituksia. Samalla tehtiin ilmoitus koskien Laajasalon vanhan osakeyhtiön kirjanpitoa ja tilinpäätöksiä.

Teemu Laajasalo työskenteli ennen piispakauttaan Helsingin seurakuntayhtymän johtajana ja Kallion seurakunnan kirkkoherrana.

– Hyvä, että asia on nyt saatu päätökseen sekä seurakuntayhtymän että poliisin selvityksen jälkeen, Laajasalo kommentoi tiedotteessa päätöstä, jonka mukaan luottokortti- ja matkalaskujen epäselvyyksissä ei epäillä rikosta.

Yhtiön kirjanpidon puutteiden osalta asia siirtyy syyteharkintaan. Laajasalo myöntää kirjanpitorikkomuksen.

– Kuten olen aiemmin julkisuudessa todennut, kirjanpidon hoidossa on ollut huolimattomuutta. Yrityksen kaikki velvoitteet on hoidettu, mutta myöhässä. Laiminlyönneillä ei ole saatu hyötyä. Se ei poista sitä, että olisi pitänyt olla huolellisempi. Myönnän laiminlyönnit ja olen niistä pahoillani. Yritys on ajettu alas, sillä ei ole toimintaa ja sen vastuut on hoidettu, Laajasalo kommentoi tuomiokapitulin sivuilla.

Tiedotteessa todetaan, että asia koskee Laajasalon aiempaa yritystoimintaa eikä nykyistä tai edellistä viranhoitoa. Siksi tuomiokapituli ei kommentoi asiaa enempää.

– Jään odottamaan asian ratkaisua enkä tässä vaiheessa kommentoi asiaa. Jätän viranomaisille ja myös itselleni työrauhan nykyisessä virassani, Laajasalo sanoo.

Kuva: Olli Seppälä. Teemu Laajasalo helmikuussa 2017.

Lue myös:

Piispa Teemu Laajasalon yhtiön kirjanpidon epäselvyyksistä syyteharkinta – luottokortin käytössä ei epäillä rikosta

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

97 kommenttia

 • Sami Paajanen sanoo:

  Kiitos Johannalla, Sarille että ovat olleet tarkkoja tämän asian suhteen.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Salme Kaikusalo sanoo:

  Sama vanhojen asioiden esiin kaivaminen ja sen mukainen myllytys on taas alkanut. Vanhojen jo käsiteltyjen asioiden uudelleen lämmittäminen on vastenmielistä. Jospa malttaisitte odottaa tutkimustuloksia.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Sami Paajanen sanoo:

   Salme, asia ei todellisuudessa kuten esität. Joskus asioiden käsittely kestää, mutta ne on vain käsiteltävä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Salme Kaikusalo sanoo:

   Olen samaa mieltä. Asiat käsitellään asianmukaisissa instasseissa. Somekäsittelyt eivät useinkaan johda mihinkään rakentavaan tulokseen, päinvastoin.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Sami Paajanen sanoo:

   Salme Kaikusalo. Itse olet kuitenkin ottanut myös osaa keskusteluun. Vastaavasti otet näin aikaisemminkin tehnyt, esiintyen asiantuntijana.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Salme Kaikusalo sanoo:

   Sami Paajanen.

   Voisiko etsiä kommenttini, jossa sanon olevani asiantuntija ko. asiassa. Olen esittänyt mielipiteeni/näkemykseni kuten sinä ja jokainen keskusteluun osallistunut. Kyllä aion ottaa kantaa jatkossakin niihin asioihin kun katson tarpeelliseksi.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Pentti Korhonen sanoo:

  Salme Kaikusalo, kysymys ei ole lainkaan vanhojen saati vanhentuneiden asioiden esiinkaivamista, vaan ajankohtaisesta aiheesta eli siitä, missä vaiheessa Laajasalon juttu on. Poliisi on esitutkintansa tuloksena päätynyt johtopäätökseen, että Laajasalon liiketoimissa on syytä epäillä rikosta, ja poliisi on jättänyt selvityksensä syyttäjälle syyteharkintaa varten. Epäilemättä TL:n faneille on vastenmielistä, että näin on käynyt. Olisihan ollut niin mukavaa painaa piispan liiketoimien epäselvyydet maton alle. – “Jumalan myllyt pyörivät hitaasti”, opetettiin ennen koulussa. Tämä mylly tulee pyörimään vielä pitkään, sillä onneksi oikeusvaltio toimii Suomessa, eikä piispakaan ole lakien yläpuolella. Katolisissa maissa piispan osema on paremmin suojattu lain kouralta, kuten muuan Koponen meille kertoi, ja niinpä siellä on ilmaantunut hyvin ikäviä ja peiteltyjä rikoksia.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Korhonen. “Tämä mylly tulee pyörimään vielä pitkään, sillä onneksi oikeusvaltio toimii Suomessa, eikä piispakaan ole lakien yläpuolella”.

   Eiköhän tästä oikeusvaltiosta olla yhtä mieltä, ja anneta nyt viranomaisten hoitaa työnsä rauhassa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Sari Weckroth sanoo:

   “Epäilemättä TL:n faneille on vastenmielistä, että näin on käynyt. Olisihan ollut niin mukavaa painaa piispan liiketoimien epäselvyydet maton alle.” ——-

   -Minusta tällainen toisten ajatusten “tietäminen” ja selittäminen “fanituksella” on epäreilua ja vastenmielistä. Tuskin kukaan täällä haluaa mitään painaa maton alle”, vaan varmasti kaikista on hyvä että asiat selvitetään. Minusta ainakin on, eikä mitään ole syytä painaa villaisella. Mutta tätä on turha seurata kuin sirkusnäytöstä ja odottaa tiettyä lopputulosta.

   Kaikkien meidän pitäisi toivoa, että piispa Laajasalo voi jatkaa virassaan asioiden selvittyä. Vai onko se paljon odotettu lopputulos piispan ero tai erottaminen?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Salme Kaikusalo sanoo:

   Pentti,

   minä tarkoitinkin aiempaa tutkimusta,josta on jo annettu vapauttava lopputulos, mutta jota täällä edelleen käsitellään kun ollaan tyytymättömiä ratkaisuun. Se on sopan uudelleen lämmittämistä.

   Tämä liiketoimintatutkimus on nyt niissä käsissä missä kuuluukin. K24 kommentoijat tuskin ovat päteviä/puolueettomia asiaa ratkaisemaan kuten eivät olleet edellisessäkään tapauksessa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Jusu Vihervaara sanoo:

   Sari: “Mutta tätä on turha seurata kuin sirkusnäytöstä ja odottaa tiettyä lopputulosta.”

   Mielestäni tässä on turha tehdä oletuksia siitä, minkälaista lopputulosta kukin keskustelija odottaa. Kuten sanoit, se on epäreilua ja vastenmielistä.

   Sari: “Kaikkien meidän pitäisi toivoa, että piispa Laajasalo voi jatkaa virassaan asioiden selvittyä.”

   Ja on mielestäni myös turha päättää muiden puolesta, mitä kukin saa toivoa tai ei saa toivoa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Jusu Vihervaara sanoo:

   Salme: “minä tarkoitinkin aiempaa tutkimusta,josta on jo annettu vapauttava lopputulos”

   Minun mielestäni näissä uutisissa on sangen seikkaperäisesti selitetty, että silloisen seurakuntayhtymän johtajan rahankäyttö ei kahden virkamatkan osalta noudattanut seurakuntayhtymän ohjeistusta ja tältä osin seurakuntayhtymän johtaja on palauttanut väärin saamansa korvauksen takaisin ja asiassa ei ole aihetta jatkaa sen tutkintaa poliisin toimesta.

   Mielestäni tässä keskustelussa ei ole ollut tuon osalta mitään epäselvyyttä tai vääriä käsityksiä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Salme Kaikusalo sanoo:

   “Olisihan ollut niin mukavaa painaa piispan liiketoimien epäselvyydet maton alle.” ” Pentti Korhonen

   Muutenkin olisi hyvä pysytellä tosiasioissa eli faktoissa. Kyseessä eivät ole piispan liiketoimet. Laajasalo ei ollut piispa kumpaankaan tutkimukseen liittyvien tapahtumien aikana. Edelliseen tutkimukseen liittyvien asioiden aikana hän oli kirkkoherra. Tämä jälkimmäinen ei liity kirkkoherran eikä piispan toimintaan vaan hänen yksityiseen liiketoimintaansa.

   Laajasalo on hoitanut piispan virkansa hyvin. Vai oletko Pentti eri mieltä?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Sari Weckroth sanoo:

   “Mielestäni tässä on turha tehdä oletuksia siitä, minkälaista lopputulosta kukin keskustelija odottaa. Kuten sanoit, se on epäreilua ja vastenmielistä.” —-

   -Jusu, miksi et kommentoi vastaavasti Pentti Korhoselle? Ja minä esitin lopussa kysymyksen, siitä mikä on odotettu lopputulos.

   Miksi hyökkäät kuin hyeena tiettyjen kommenttien kimppuun, kun Pentti K ei esittänyt kysymystä eikä olettamusta, vaan mielestään faktan? Hän puhui “Laajasalon faneista” ja ivalliseen ja vähättelevään sävyyn esitti, että “Olisihan ollut niin mukavaa…”

   Oliko ihan pakko puuttua tähän?

   —— Sari: “Kaikkien meidän pitäisi toivoa, että piispa Laajasalo voi jatkaa virassaan asioiden selvittyä.”

   “Ja on mielestäni myös turha päättää muiden puolesta, mitä kukin saa toivoa tai ei saa toivoa.” ——–

   -Minä tarkoitin tuota mitä kirjoitin. Minusta meidän kaikkien pitäisi toivoa, että piispa Laajasalo voisi jatkaa virassaan. Koska minusta se on oikein. Onko tuo ymmärrettävä siten, että sinä toivot piispan eroavan tai tulevan erotetuksi, ja olet siitä tyytyväinen?

   Jälleen kysymysmerkki.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Sari Weckroth sanoo:

   Jusulle. Laitan tähän vielä uudestaan mitä ja miten Pentti K. kirjoitti.

   “Epäilemättä TL:n faneille on vastenmielistä, että näin on käynyt. Olisihan ollut niin mukavaa painaa piispan liiketoimien epäselvyydet maton alle.”

   Koskeeko esittämäsi kritiikki tätä vai eikö? (Jälleen kysymysmerkki.) Sikäli kun olet johdonmukaisesti sitä mieltä, että toisen puolesta “tietäminen” on epäreilu keskustelutapa, olen samaa mieltä. Yritän välttää sitä, ja muistaa aina esittää kysymyksen mieluummin kuin väitteen.

   Kiitos huomautuksesta, mutta eikö sinulla ole tuosta mitään sanottavaa?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Sari Weckroth sanoo:

   “Vai onko se paljon odotettu lopputulos piispan ero tai erottaminen?” —-

   -Ja toivoisin myös Pentti K:lta vastausta tuohon kysymykseen. Se ei nimittäin ollut retorinen kysymys.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Jusu Vihervaara sanoo:

   Sari: “Onko tuo ymmärrettävä siten, että sinä toivot piispan eroavan tai tulevan erotetuksi, ja olet siitä tyytyväinen?”

   Minulla ei Helsingin piispanvaalin aikaan tainnut olla edes tietoa siitä, ketkä olivat ehdokkaina. En ainakaan muista aihetta missään kommentoineeni. Saatan toki muistaa väärin.

   Mielestäni Teemu Laajasalo on ihan hyvä piispa Helsinkiin. En ole hänen tekemisiään tosin kummemin seurannut eikä asialla itselleni ole erityistä merkitystä. Sanotaan nyt vaikka siten, että olen tyytyväinen siihen, että Laajasalo kannattaa samaa sukupuolta olevien parien kirkollista vihkimistä. En koe itseäni Laajasalon faniksi enkä myöskään anti-faniksi. Pidin kylläkin hänen esiintymisistään Ylen televisio-ohjelmissa.

   Mitä tulee näihin hänen yritystoimintansa kirjanpitoon liittyviin asioihin, uutisen perusteella hän myöntää hoitaneensa ne huolimattomasti. Julkisuudessa esiintyneiden tietojen perusteella oletukseni on, että syyttäjä parhaillaan pohtii, onko Laajasalon laiminlyönnit olleet niin merkittäviä, että olisi aihetta nostaa syytettä kirjanpitorikkomuksesta. Jos näin tapahtuu, Laajasalo saanee huolimattomuudestaan sakkotuomion.

   Ajattelen asiasta siten, että jos Laajasalo on laiminlyönyt yrityksensä kirjanpitovelvoitetta yhdenvertaisuuden näkökulmasta hänelle kuuluu sama sanktio kuin muillekin vastaavassa asemassa oleville yrittäjille. Henkilönä minulla ei ole mitään häntä vastaan enkä varsinaisesti toivo hänelle tuomiota. Jos minulta kysytään, toivon hänen jatkavan Helsingin piispana.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Sari Weckroth sanoo:

   Jusu, kiitos perusteellisesta ja asiallisesti perustellusta vastauksesta.

   Haluan korjata sen mahdollisen väärinkäsityksen, että en edellytä, että jokaisen täytyisi pitää Laajasaloa hyvänä ja parhaana ja omana suosikkipiispanaan. Mielestäni vain on oikein ja reilua, että emme _tämän asian vuoksi_ toivoisi hänen joutuvan eroamaan.

   Ja tuo vihjaus “sirkusnäytöksestä” oli tarkoitus sisällyttää kysymykseen siitä mikä on toivottu lopputulos. Minusta kenenkään ei pitäisi toivoa, että tämä kaikki johtaisi piispan eroon tai erottamiseen, vaan että asiat selvitettäisiin ja voitaisiin unohtaa. Pahoittelen kärkevää sävyä, ja liian valmiina esitettyä päättelyä.

   Toivoisin kuitenkin vielä Pentti K:n vastausta samaan kysymykseen. Koska rehellisesti sanottuna minusta todella vaikuttaa siltä kuin hän ja muutamat muut seuraisivat tätä kuin sirkusnäytöstä, jossa lopputuloksena on mahdollisimman nöyryyttävä “julkinen teloitus”.

   Kysyin tätä samaa Johanna Korhoselta aiemmissa keskusteluissa, mutta hän ei vastannut.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Sari Weckroth sanoo:

   Voin myös ainakin omasta puolestani sanoa, etten ole Teemu Laajasalon “fani”. Koska olemme eri mieltä vihkimiskysymyksestä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Osmo, Otto, Juhani Päivinen sanoo:

   – Näin medsia tietojen perusteella voisi päätellä, että Teemu Laajasalon koulutuspalveluja teol opiskelijoille tarjovalle yritykselle – yrittäjälle on ollut busines plania laatiessaan epärelistiset kuvitelmat . …..

   -.Kolutuspalvelujen kustannuksista ml. yritäjäm omat elinkustannukset jne.. ..ja opiskelijoilta , yhteiskunnalta saatavista ..tuloista,siis po. liiketoiminnan kannattavuudesta.

   – On siis käännytty pankin puoleen ja saatu lainaa tietyin ehdoin, koulutusmateriaalin kustannukset, vuokrat, oopetuspalkkiot, palkat jnee. käyttöpääomaa varten on tarvittu käteistä, korot , verut, sos, tel ym maksuja varten …lyhyttää velkaa jne..

   -Yrittäjöä “ vipanut itselleen “ palkkaa 2 . 70 000._(media tieto) jne… Koulutuspalvelujen tulot eivät kattaneet …em kuluja, pankki esittänyt ilm, protesti listaa ja perintää, tilinpäätöksiä ei voitu laatia ajallaan viranomaisille …

   –Edessä konkurssi, toiminnan alasajo ja sopiminen velkojen uudelleen järjestelystä.

   – Piispan vika oli siis taivaan lahja Laajasalolle ja pankin luottamuksen …lainojen maksuaikojen pidennys . ( Media tietoja) .tilinpäätökset laadittiin jälkikäteen …kirjanpitoa ..ja maksuja aika järjestyksestä..poiketen… kirjaamalla jälkikäteen saatiin tilinpäätökset toimitettua viranomaisille ja toiminta lopetettua viranomaisten edellyttämällä tavalla.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Salme Kaikusalo sanoo:

  No niin. Omalta osaltani laitan pisteen tälle keskustelulle. Luotan Suomen oikeuslaitokseen.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Seija Rantanen sanoo:

  Joitakin vuosia sitten keltainen lehdistö oli löytänyt jostakin roskiksesta Alkon laskun ja osasi jostakin kumman syystä kertoa, että se oli Helsingin silloisen piispan. No, tiedämmehän me sivistyneet ihmiset, miten keltainen lehdistö toimii, jos jutun aiheet ovat vähissä.

  Mutta tällä palstalla oli heti muutamama tietävä (nimiä ei nyt tarvitse mainitakaan) , joka oikein kuolasi, että koska saadaan Helsingin silloisen piispan pää vadille. No, juttuhan raukesi tyhjiin, koska se oli perätön.

  Kiinnostavaa kuitenkin, että samat henkilöt, jotka silloin olivat sylkemässä Helsingin piispaa kasvoille, ovat nyt kaikin voimin puolustamassa saman hiippakunnan piispaa, jonka

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   …sorry, jatkoa siis… toimia kuitenkin nyt poliisi tutkii.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Sari Weckroth sanoo:

   “Mutta tällä palstalla oli heti muutamama tietävä (nimiä ei nyt tarvitse mainitakaan) , joka oikein kuolasi, että koska saadaan Helsingin silloisen piispan pää vadille. No, juttuhan raukesi tyhjiin, koska se oli perätön. Kiinnostavaa kuitenkin, että samat henkilöt, jotka silloin olivat sylkemässä Helsingin piispaa kasvoille, ovat nyt kaikin voimin puolustamassa saman hiippakunnan piispaa, jonka toimia kuitenkin nyt poliisi tutkii.” ———

   -On valtava kiusaus esittää faktana “nimeltä mainitsemattomien” toiveita, reaktioita ja motiiveja, mutta yritän itse välttää minkään väittämistä faktana. Ei aina onnistu, ja siitä on aiheellista huomauttaa, jos näin tapahtuu.

   Jos lähdet tuolle tielle, niin mielestäni voisit yhtä hyvin sanoa ne nimetkin, ja kantaa vastuun siitä mitä väität toisista ihmisistä.

   Joka tapauksessa tässä on itse kullakin itsetutkiskelun paikka. Kenen kohdalla toivoo että häkki heilahtaa ja tuomio tulee, ja ketä haluaa puolustella viimeiseen asti. Meidänkin pitäisi olla totuuden etsijöitä ja valmiita armahtamaan. Jos joku asia toisissa, asenteissa ja motiiveissa, epäilyttää, sitä voi kysyä suoraan, mielestäni. On se ainakin parempi kuin jättää ilmaan joidenkin nimeltä mainitsemattomien “päivänselvät” reaktiot, toiveet ja ajatukset.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Sari Weckroth sanoo:

   Ja minusta jokainen ansaitsee asiallisen puolustuksen. Mikä on eri asia kuin “puolustelu”.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Markku Hirn sanoo:

  Vuosi sitten ,kun asia lähti käyntiin ja ylilöynnit paljastuivat, niin kävi ilmi se että kyseessä ei ole vain muutama kerta jolloin luottokortteja oli käytetty leväperäisesti, vaan se oli mennyt systeemiksi. Tosin pikkusummia, mutta hyvin usein ja pitkän ajan puitteissa. Samoin hänen liiketoimintansa osottautui huolimattomaksi ja sama kuvio toistui.

  Tämän perusteella katson että oli hyvä että hän joutui näistä kiinni silloin. Kun kyseessä on elämäntyyli, niin asianomainen ei osaa itse tyyliään muuttaa, vaan siihen tarvitaan kiinnijoutuminen.Asianomainen on kuin viisivuotias näpistelijä joka ei myöskään osaa omasta aloitteestaan lopettaa.

  Sanoin että hyvä että hän joutui ajoissa kiinni, koska olisi ollut noloa että se olisi tapahtunut piispan vihkimyksen jälkeen.

  Nyt tiedämme sen, että hänellä on toinenkin puoli ja siinä hän on osoittautunut päteväksi : Olla kirkollinen johtaja . Ensiksi kirkkoherrana ja kirkollisen julkiksena ja nyt piispana. Nyt hän voi , sovitettuaan asiansa, jättää vanhat tavat taakseen ja toimia siinä missä hänen oikea kutsumuksensa on : Olla pätevä kirkollinen johtaja. Olen varma siitä ,että hän on kaikesta tästä ottanut opikseen, eikä tule toistamaan ainakaan näitä vaikeuksia.

  Meidän suhteessamme myös häneen sopii se mitä meille on anteeksiantamuksesta opetettu : Anteeksi on annettava seitsemänkymmentä kertaa seitseman kertaa.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Laajasalo on lipilaari homoliittojen kannattaja. Mielestäni lipilaari on aina huono piispa tai pastori.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   Juha: Minä kun olen pitkään asunut ulkomailla, niin monet nykysuomen sanat ovat minulle outoja. Mikä on lipilaari? Mitä se tarkoittaa? Sinä olet ainoa tälle palstalle kirjoittava henkilö, joka tuota termiä käyttää, ja käytät sitä usein. En löydä sitä Kielitoimistonkaan sanakirjasta. Avaapa siis mummo-paralle oudon termin salaisuus. Kiitos jo etukäteen!

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Markku Hirn sanoo:

   Juha Heinilä.Jos on homoliittojen kannattaja , niin se ei tee ketään huonoksi papiksi tai piispaksi. Ja jos hän tekee parannusta taloudellisissa asioissa niin hän sopii varmasti hoitamaan virkaansa.

   Lipiraali on paha sana. Monet ovat todistaneet oppineensa paljon hänen esiintymisistään jos tuomitsee hänet niin silloin tuomitsee hänen kuulijansakin.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Sari Weckroth sanoo:

   Markku Hirn, hyvin kirjoitettu. Ei turhaa puolustelua, eikä myöskään tuomion vaatimista.

   “Olkaa valmiit armahtamaan niinkuin teidän Isännekin armahtaa.”

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Markku, toki lipilaari sopii lipilaariin kirkkoon piispaksi tai papiksi. Tosin uskovaiset ei voi olla sellaisessa kirkossa tai ainakin he pahoittavat mielensä kun katsoo lipilaaria menoa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Salme Kaikusalo sanoo:

   Minunkin mielestäni Markku Hirnin kommentti/näkemys on rakentava.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Markku Hirn. “Meidän suhteessamme myös häneen sopii se mitä meille on anteeksiantamuksesta opetettu : Anteeksi on annettava seitsemänkymmentä kertaa seitseman kertaa”.

   Olen sinun ajatuksista kovasti samaa mieltä. Kyllä tässä ihan Laajasalon iänkin huomioonotaen sielunhoidollinen asenne on hyvä. Kyllä hän tässä on kokemassa elämänsä opetusta. Kun mylly on jauhanut uskon että meillä on oikein hyvä piispa. Mitään estettä viran hoidollehan ei ole. Sitten, asia on tietysti niin, että “seitsemän kymmentä kertaa seitsemän kertaa” on nyt annettu anteeksi eikä huolimattomuus saa enää tostua.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   Ahaa, nyt ymmärrän. Kiitos mainiosta linkistä. Helsingin piispa on siis sinusta ’tyhjänpuhuja’. Voi olla, ettet ole ihan väärässäkään.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Seija, se oli vain yksi määritelmä ei minun. Lipilaari on vanha Raamatun termi. Laitan lipilaarin aiheeksi joskus blogilleni. Lyhyesti: lipilaari tekee säännöt ja ohjeet itselle ja seuraajilleen mieleiseksi. Jumalan sana ohitetaan tarpeen tullen ja tehdään maailmaa syleileviä Jumalan tahdon vastaista teologiaa. Aste-eroja on esim. äärilipilaari, joka on täysi luopio.

   Bibliasta:

   Jos joku lipilaari olis ja valheen saarnaaja, (joka sanois:) minä tahdon saarnata, kuinka teidän pitää viinaa ja väkevää juomaa juoman; senkaltainen saarnaaja olis tälle kansalle sovelias. (Miik. 2:11 FI1776)

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   Juha: Tuo Miikan kirjan jae siis tarkoittaa tyhjänpuhujaa (v:n 1992 suomennoksessa ’jos joku syöttäisi teille tuulta ja tyhjää’). Saksannos ’Irrgeist …und Lügenprediker’, ranskannos ’un homme courant après le vent et débitant des mensonges’ ja englanninnos ’man of the spirit came and invented this lie’.

   Nähtävästi olet siis tehnyt termistä oman tulkintasi ja käytät sitä pilkataksesi Suomen ev.lut. kirkon jäseniä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä: Mistähän Raamatusta tuo “lipilaari” sana löytyy? Ei ainakaan minun tuntemistani käännöksistä. Ja toiseksi: Jos kirkkomme on lipilaari, miksi olet täällä lipilaarien seurassa etkä pysyttele hyvin ja hurskaiden ihmisten seurassa vaan härnäät tuolla sanalla meitä kirkon kristittyjä? Tee parannus tästä asiasta – sanoo Herra!

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Seija, Jumalan sanassa on koko totuus. Voihan sanasta poikkeavat lipilaarien pappien puhetta sanoa tyhjänpuhumiseksi. Sinun määritelmä tyhjänpuhuja ja minun lipilaari. Ei siinä paljoa eroa ole.

   Toivo, käännös oli 1776 eli virallinen kirkkoraamattu Biblia. Pastori Hannu Kilpeläinen myös halusi minun poistua Kotimaa24:stä. Harkitsen sitä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä, Pahoittelen, että minulla ns. keitti yli. Hermostuin kovin siitä, miten käytit tuota sanaa halventavaan sävyyn meistä muista kristityistä. Minun kommenttini ajatus oli lähinnä, että miksi olet tässä keskustelussa mukana. En pyydä enkä käske sinua poistumaan näiltä sivuilta. Toivon vain, että kunnioitat meitä muita kristittyjä. Ei kukaan ole kutsunut sinua nimittelynimellä, en ainakaan minä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Toivo, asiallinen toivomus. Pyydän anteeksi sanavalintojani. Olisin voinut olla kommentoimatta, olet oikeassa. Toivottavasti Espoon ehdokkaiden riippuvuudet ja toiminta kirkon ulkopuolelle on selvitetty, ohjeistus ja valvonta on riittävä. Ei ole kenenkään etu, jos homma ei hoidu asiallisesti. Toki se on teidän asia, eikä siihen minulla ole nokan koputtamista.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   En kommentoi enää tähän ketjuun. Kiitos Toivo!

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Ketjussa esiin tuleva asia on käyty läpi minun ja Juhan kesken. Minusta, Juha, voit hyvin kommentoida täällä eikä minulla tietysti ole sellaista asemaa tai roolia, että voisin muuta edellyttää. Ärsyynnyin ja hermostuin vain sanavalinnoista ja niiden taakse ajattelemastani ajattelusta tai asenteesta. Case closed! Rauhaa! Jumala kanssamme!

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kari-Matti Laaksonen sanoo:

  Asiat on tutkittava. Jo persoonallisuudenkaan puolesta ei meistä kaikista – ainakaan minusta – ole kirjanpitäjäksi. Samalla olisi hyvä pitää mielessä jonkinlainen tolkku; ei tässä talousrikollisuudesta ole kyse. Kommentointi täällä, tai etenkään somessa, tuskin kaikilta osin on ollut kovin kristillistä.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   Ei meistä kaikista piispaksikaan ole jo persoonallisuudenkaan vuoksi.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Sami Paajanen sanoo:

   Kari Matti Laaksonen, kirjanpitäjä? Yleensä osakeyhtiöiltä on tilitoimiston palvelut käytössä. Talousrikoksista ei ole kyse? Mistäs tiedät tämän asian?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Tuula Hölttä sanoo:

   Sami Paajanen :”Yleensä osakeyhtiöiltä on tilitoimiston palvelut käytössä. Talousrikoksista ei ole kyse? ”

   Henk.koht. olen puolisoni ohella toiminut kirjanpitäjänä ja myös tilintarkastajana, jota tehtävää puolisoni hoiti vapaaehtoistyönä yhtenä evl. seurakunnan tilintarkastajista.

   Laajasalon kirkollisen ammattitaidon mitätöimiseen kirjanpidon avulla viralliset tlintarkastajat sivuuttaen kohdistunut kampanja on tästä näkökuölmasta niin naurettava, että en ihmettele enää ollenkaan sitä, kun tilintarkastajana sain joskus yhdeltä kirjanpitovelvolliselta kuulla, että “olen seudun tilintarkastajista kaikkein v:mäisin”.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Johanna Korhonen sanoo:

   Kari-Matti Laaksonen, luitko uutisen, jota tässä kommentoidaan? Rikospoliisi nimenomaisesti epäilee rikosta Laajasalon tavassa hoitaa osakeyhtiötään. Siksi asia siirtyy nyt esitutkinnan jälkeen syyttäjälle syyteharkintaa varten.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Tuula Hölttä sanoo:

   Johanna Korhonen :”Rikospoliisi nimenomaisesti epäilee rikosta Laajasalon tavassa hoitaa osakeyhtiötään. Siksi asia siirtyy nyt esitutkinnan jälkeen syyttäjälle syyteharkintaa varten.”

   Tosi mielenkiintoista nähdä, mikä pienyrittäjä Laajasalon tapauksessa on lain turvaama “luottamuksen suoja”. Käsitykseni mukaan laissa on n. 100 000 erilaista määräystä, jotka koskevat myös pienyrittäjiä, ja on sanottu, että kukaan ei yksin pysty käsittelemään sitä kokonaisuutta.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari-Matti Laaksonen sanoo:

   Johanna Korhonen & Sami Paajanen: yleensähän sitä kommentoidaan ensin ja luetaan sitten, jos muistetaan. Nyt sattui poikkeus. “Talousrikollisuus” ja “kirjanpitäjä” – termejä en tarkoittanut ihan kirjaimellisesti. Lähinnä ajattelen, että kyseessä ei tahallisuus eikä tuottamuksellisuus. Samalla ymmärrän, että nykyinen käytäntö on, että syyllinen kunnes toisin todistetaan. Maine mennyt jokatapauksessa. Johannes Virolainen – vanhan liiton maalaisliittolainen – osasi hävitä. Tuolla aiemmin Jouni Turtiaisen kommentti oli erittäin hyvä.

   Seija Rantaselle sanoisin, että minusta Teemu L on piispana ja kirkonmiehenä ihan toista kertaluokkaa kuin yrittäjänä..

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Tuula Hölttä sanoo:

   Kari-Matti Laaksonen :”Talousrikollisuus” ja “kirjanpitäjä” – termejä en tarkoittanut ihan kirjaimellisesti.”

   Tarkoittavatko vallasta keskenään taistelevat ja omien viiteryhmiensä etuja ajavat vallankäyttäjät kirjaimellisesti yhtään mitään?

   Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi ”tölsyn” mukaan olevansa huolissaan siitä. että maailmassa on liikaa rahaa. 0nhan sitä tietysti, kun mm. EKP on tehnyt sitä vuosikaudet reaalitaloudesta riippumatta. Myös Suomi teki rahasta reaalitalouden prosesseja ” paremmin tuottavan” reaalitaloudesta riippumattoman ”hyödykkeen” 80-luvulla mm. ay-liikkeen tukemana.

   Nyt finanssimaailman bittiavaruudessa oleva ”arvopaperisaaste” ylittää monikymmenkertaisesti maapallon tuotantokyvyn ja globaaleilla investment -korppikotkarahastoilla on täysi työ miettiä keinoja saavuttaa ns. ”aitakorkotavoitteensa” kaikille välttämättömien hyödykkeiden verotuksen avulla.

   Ei ole ihme, että Keniassakin viuhuu maailman suurin ”tuulipuisto” , joka on esimerkki nykyisistä ”pääomitetuista” Finnfund- hankkeista. Hankkeen ”isäntiä” ovat mm. vuonna 2013 perustettu Etiopian ensimmäinen pääomasijoitusrahasto Schulze Global Ethiopia Growth and Transformation Fund I (EGTF), jonka taustalla on amerikkalaisen Schulzen perheen pääosin omistama Schulze Global Investments (SGI) -hallinnointiyhtiö. Rahaston sijoittajiin kuuluvat myös Finnfund, useita eurooppalaisia kehitysrahoitusyhtiöitä sekä yksityisiä sijoittajia.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Sami Paajanen sanoo:

   Kari-Matti Laaksonen, kirjanpitäjä ja talousrikollinen ja tolkku. Mielestäni vähättely on sitä tolkutonta meininkiä missä ei osata hävitä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   Kari-Matti: En kirjoittanut kenestäkään henkilöstä, vaan totesin asian aivan yleisesti.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Jusu Vihervaara sanoo:

   Kari-Matti Laaksonen: “Lähinnä ajattelen, että kyseessä ei tahallisuus eikä tuottamuksellisuus.”

   Jos yrittäjä toistuvasti toimittaa tilinpäätöstiedot lainsäädännön asettamien määräaikojen jälkeen, on hyvin vaikea nähdä ettei tuomioistuin katsoisi tekoa tahalliseksi.

   Siinäkin tilanteessa, että yrittäjä ei vilpittömästi olisi ollut tietoinen kirjanpitolainsäädännöstä, yleensä asia tulkitaan siten, että yrittäjällä olisi ollut velvollisuus selvittää asia ja tuon velvollisuuden laiminlyönti tekee asiasta tuottamuksellisen.

   Julkisuudessa esillä olleiden tietojen perusteella en olisi yllättynyt, jos Laajasalo saisi sakon kirjanpitorikkomuksesta, koska — kuten hän itse myöntää — hän on laiminlyönyt kirjanpitolainsäädännön velvotteita. Kirjanpitorikkomuksesta voidaan myös jättää tuomitsematta, mikäli tekoa pidetään kokonaisuutena vähäisenä.

   Sinänsä yritystoiminnalle ei ole poikkeuksellista, että yritys tuottaa tappiota joitain tilikausia ennen kuin toiminta vakiintuu. Ja toki yrittäjä kantaa riskin siitä, jos yritystoiminnasta ei milloinkaan tule voitollista. Mielestäni tähän maahan tarvitaan lisää yrittäjyyttä enkä lähtisi piispaa teilaamaan siitä, jos hän ei ole onnistunut kaikissa liiketoimissaan.

   Jos yritys ajautuu ongelmiin, olisi kuitenkin tärkeää, että tilinpäätökset hoidetaan asiallisesti, jotta mahdollisilla velkojilla olisi realistinen kuva tilanteesta sekä mahdollisuus puolustaa omia intressejään.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Nimimerkki Vihervaara. “Julkisuudessa esillä olleiden tietojen perusteella en olisi yllättynyt, jos Laajasalo saisi sakon kirjanpitorikkomuksesta, koska — kuten hän itse myöntää — hän on laiminlyönyt kirjanpitolainsäädännön velvotteita. Kirjanpitorikkomuksesta voidaan myös jättää tuomitsematta, mikäli tekoa pidetään kokonaisuutena vähäisenä”.

   Aivan, eiköhän asia ole niin, että Laajasalo osaisi itse vetää johtopäätökset, jos huolimattomuus olisi ollut liian “pahanlaatuista”. Nyt asiat tutkitaan ja elämä jatkuu, myös piispan talossa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Tuula Hölttä sanoo:

   Jusu Vihervaara :”Jos yritys ajautuu ongelmiin, olisi kuitenkin tärkeää, että tilinpäätökset hoidetaan asiallisesti, jotta mahdollisilla velkojilla olisi realistinen kuva tilanteesta sekä mahdollisuus puolustaa omia intressejään.”

   Totta. Jonkin lehtijutun perusteella mieleen jäi vaan sellainen käsitys, että Laajasalon yhtiön suurin velkoja olisi Laajasalo itse.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Jusu Vihervaara sanoo:

   Tuula Hölttä: “onkin lehtijutun perusteella mieleen jäi vaan sellainen käsitys, että Laajasalon yhtiön suurin velkoja olisi Laajasalo itse.”

   Laajasalo saattoi olla yrityksensä suurin rahoittaja, mutta hyvin epätodennäköisesti ainoa, jolla oli taloudellisia sidoksia yritykseen. Hänellä on todennäköisesti ollut asiakkaita ja hän on saattanut ostaa tavaraa tai palveluita muilta toimijoilta yritystoimintaansa varten.

   Harjoitan itse hyvin pienimuotoista sivutoimista yrittämistä ja koska hankinnat nykypäivänä menevät usein luottokortilla, on minulla käytännössä jatkuvasti jonkin verran ostovelkaa. Vastaavasti myynnistä tulevat rahat tulevat toisinaan pitkälläkin viiveellä, joten myyntisaamisiakin pääsee kertymään. Tämän aikaeron hallinta vaatii hieman kassavirtalaskelmia tai riittävästi rahaa yrityksen tilillä.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Tuula Hölttä sanoo:

  Jusu Vihervaara,

  Piti etsiä netistä se lehtijuttu, joka oli jäänyt mieleen. Tässä Laajasalon mieleeni jäänyt lausunto:

  ”Laajasalo kertoo, että hän halusi luopua yrityksestään tammikuussa 2013 tultuaan valituksi Kallion kirkkoherraksi. Luopuminen tapahtui hyvin nopealla aikataululla, sillä hän aloitti tehtävässään helmikuun alussa. Liiketoimintakaupassa yrityksen vastuut jäivät Laajasalon yhtiölle.

  – Käytännössä liiketoiminta on sen jälkeen ollut hyvin pienimuotoista. Velkaa yrityksellä on, mutta merkittävä osa siitä on velkaa minulle. Ainoa toinen velkoja on pankki, jolle velkaa on tällä hetkellä noin 250 000 euroa. Kuten Suomen Kuvalehdelle kerroin, pankin kanssa on yhteisymmärryksessä sovittu, että yrityksen toiminta lakkaa ja pankilta tulee ehdotus, miten loppuvastuut hoidetaan.” (Kirkko ja Kaupunki, 23.8.2017)

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Jouni Turtiainen sanoo:

  “Poliisi ei erittele tarkemmin asian yksityiskohtia. Nämä selviävät aikanaan julkiseksi tulevista asiakirjoista. Emme myöskään ota kantaa teon tahallisuuteen tai tuottamuksellisuuteen, rikoskomisario Lehtilä toteaa poliisin tiedotteessa”.

  Eiköhän tämä ollut tässä. Antaa virka.iesten tehdä se, mikä on tehtävä.

  Tekohan voi olla myös tahaton, vai mitä?

  Ilmoita asiaton kommentti