Teemu Laajasalo vastaa vapaa-ajattelijoille: Eniten kasteenpesusta harmissaan fiksut ateistit

Kastemalja Kokkolan kirkossa

Helsingin Taiteiden yössä torstaina vapaa-ajattelijat pesevät kasteita pois Hämeenlinnasta tuodulla Katumajärven vedellä.

– Kyseessä on interaktiivinen performanssi, jossa halukkailla on mahdollisuus osallistua symboliseen kasteenpesuun, kertoo Helsingin Vapaa-ajattelijoiden puheenjohtaja Jape Lovén Kotimaa24:lle.

Performassi tapahtuu Kalliossa eli Kallion seurakunnan alueella. Kirkkoherra Teemu Laajasalo sanoo, ettei vapaa-ajattelijoiden kampanjaan ei kannattaisi kovin paljon huomiota kohdentaa.

 – Ihmisten uskon, Jumalan ja pyhän pilkkaamista tähän maailmaan mahtuu. Siihen on varmasti oikeus, mutta voi tietenkin kysyä, mikä on se eettinen tai esteettinen hyvä, joka siitä seuraa.

Laajasalo sanoo uskovansa, että eniten kampanjasta ovat harmissaan monet fiksut epäilijät ja ateistit. Heitä hävettää tällainen.

– Ja vaikea on ajatella, että kirkkoa kunnioittavat ja omat rakkaat lapsensa ja lapsenlapsensa kasteelle tuoneet perusdemarit iloitsisivat puoleen poliitikon Jape Lovénin halusta pilkata ihmisten uskoa ja kristittyjen sakramenttia.

Laajasalo muistuttaa, että vapaa-ajattelijat vaihtoivat aiemmin tempauksessaan Raamattuja pornolehtiin.

– Jos haluaa oikeasti tehdä performanssin ja ravistella pyhiä arvoja kannattaisi tutustua Turkan, Teemu Mäen tai jonkun muun mestarin taiteeseen. Tällainen vapaa-ajattelijoiden performanssi on pikkusievää ja kiusallista jostain paitsi jääneiden nynneröiden piipitystä.

 – Armas Maasalon rakkaassa lasten jouluvirressä puhutaan turvallisen Jumalan johdatuksesta ja jokapäiväisestä hoidosta ja pyydetään ’ettei meiltä maailma, riistäisi kasteen armoa.’ Sitä riistämistä vapaa-ajattelijat selvästi haluaa tässä demonstroida. Mutta ei taivastoivo, kasteen armo tai pelastus performansseilla häviä, Laajasalo sanoo.

– Tahatonta komiikkaa tietenkin syntyy siitä, että uskonnollisia toimituksia vastustava järjestää uskonnollisia toimituksia. Ja vielä yrittäen peruuttaa jotain joka ei ole peruutettavissa. Katekismus opettaa, että kasteen vaikutus ja merkitys säilyvät jatkuvasti.

Kuva: Olli Seppälä

Lue

Helsingin vapaa-ajattelijat pesee pois kasteita