Teemu Laajasalo vetoaa: Älkää nimitelkö srk-yhtymää ”hyytymäksi” tai ”vatikaaniksi”

Helsingin seurakuntayhtymän johtajana aloittanut kirkkoherra Teemu Laajasalo lähetti seurakuntayhtymän työntekijöille kirjeen, jossa toivoo, että yhtymää ei nimiteltäisi.

”Vaikka sanat voi tulkita ihan rakkaudelliseksi piikittelyksi, toivon itse, että seurakunnissa yhtymästä ei jatkossa puhuttaisi hyytymänä tai vatikaanina, se on jotenkin surkeaa. Se ei ole totuudellista ja se on mielestäni huonoa kulttuuria luovaa. Aion tästä jossain julkisesti seurakuntienkin työntekijöiden suuntaan sanoa”, Laajasalo kirjoittaa.

Hänen mielestään yhtymässä tehdään kaikki, että hyytymä- tai vatikaanipuheille ei olisi katetta.

”Että ei näyttäisi siltä, että liike on pysähtynyt tai että ollaan etäisessä norsunluutornissa.”

Laajasalo sanoo myös olevansa tympääntynyt sellaiseen puhetapaan, jossa asiat jaetaan kahteen luokkaan – meihin ja muihin, hyviin ja huonoihin, hurskaisiin ja ei-hurskaisiin.

”Hyvän puhumisesta seuraa hyvää ja huonon puhumisesta seuraa huonoa.”

Laajasalo toivoo kirjeessään lisäksi, että Helsingin seurakuntien toimintastrategiauudistuksen suhteen voitaisiin vetää henkeä. Muutospuheet ovat herättäneet innostuksen lisäksi myös vastustusta ja pelkoakin.

”Itse olen ottanut ohjenuoraksi ajatuksen: suurten puheiden jälkeen on keskikokoisten tekojen aika. Ajattelen, että kun tahtotila on määritelty, ei ole syytä suuriin puheisiin vaan keskikokoisiin tekoihin.”

Kirjeensä lopussa Laajasalo linjaa Helsingin yhtymän tehtävää:

”Helsingin seurakuntien ja seurakuntayhtymän tehtävänä on kertoa Helsingissä Jeesuksesta. Niin, että korvat aukeaa, ei niin, että ne menee kiinni. Joskus uskon kieli on vaikeaa, mutta rakkauden kieltä ymmärtää jokainen.”

Kuva: Olli Seppälä.

Lue myös:

Teemu Laajasalo alkaa johtaa Helsingin seurakuntayhtymää – jatkaa myös kirkkoherrana

Edellinen artikkeliHeinimäki: ”Kirkko ja kaupunki liitää kuin perhonen ja pistää kuin ampiainen”
Seuraava artikkeliJuutalaisuuden ja kristinuskon välillä tarvitaan uusia avauksia

Ei näytettäviä viestejä