Teemu Laajasalolle moitteita luottokortin käytöstä: Kalliita hotelliöitä, Israelin-matka, kuitteja hukassa

Helsingin piispa Teemu Laajasalo

Helsingin piispa Teemu Laajasalon rahankäytöstä ja yritystoiminnasta on tehty selvityspyyntö.

Helsingin hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja Johanna Korhonen lähetti tiistaina Helsingin tuomiokapitulille, piispa Laajasalolle ja joukolle eri tasojen luottamushenkilöitä asiakirjan, jossa hän esittää kymmeniä kysymyksiä liittyen Laajasalon yritystoimintaan ja muuhun rahankäyttöön.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Kirkko ja kaupunki.

Korhonen on käynyt läpi julkisia asiakirjoja, jotka koskevat sekä Laajasalon yritystä TL Opetus Oy:tä että Helsingin seurakuntayhtymän hänelle myöntämän luottokortin käyttöä.

Korhonen pyytää Laajasalolta ensi viikon tiistaihin mennessä vastausta siihen, miten hän aikoo vastata 40 kysymykseen rahankäytöstä ja yritystoiminnasta.

Piispa Laajasalo kommentoi Korhosen kysymyksiä keskiviikkona tiedotteella.

– Kutsun hänet keskustelemaan kasvotusten hänen esittämistään kysymyksistään erilliseen tapaamiseen, hän sanoo tiedotteessa.

Korhosen hankkimista asiakirjoista selvisi, että Laajasalon yritystoiminta jatkui suurempana kuin hän antoi ymmärtää sinä aikana, kun Laajasalo toimi Kallion kirkkoherrana. Suomen Kuvalehden haastattelussa elokuussa 2017 Laajasalo totesi, että hän hoiti yrityksen kautta viime vuosina ”joitain koulutus- ja esiintymiskeikkoja”.

Yrityksen liikevaihto on ollut neljän tilikauden aikana yli 150 000 euroa.

Kallion kirkkoherrana toiminut Laajasalo on myös laskuttanut liki 10 000 euroa silloiselta Kirkon tiedotuskeskukselta seurakuntavaalityöstä toisilla paikkakunnilla.

Matka Israeliin vappuna 2017

Korhosen mukaan Laajasalo on käyttänyt kirkkotyönantajan luottokorttia siten, että huomattava määrä kuitteja on kadonnut ja valtaosa selitteistä tai kuiteista on puutteellisia. Yhteensä kuitteja puuttui vuonna 2017 yli 2 600 euron edestä.

Yksi suurimmista Korhosen asiakirjassa mainituista epäselvyyksistä oli Laajasalon tekemä matka Israeliin vappuna 2017. Laajasalo ei ollut hankkinut matkalle virkamääräystä tai tehnyt siitä matka-anomusta. Hän ilmoitti ennakolta seurakuntaneuvostolle, että kyseessä on opintomatka, joka kohdistuu Suomen Lähetysseuran työhön. Laajasalo teki kolmepäiväisen matkan Tel Aviviin. Suomen Lähetysseuralla on toimintaa Jerusalemissa. Laajasalo vieraili yhden päivän aikana Jerusalemissa.

Matkaan liittyvät lennot, majoitus luksushotellissa ja taksimatkat Tel Avivista Jerusalemiin ja takaisin Laajasalo maksoi kirkkotyönantajan luottokortilla tai laskutti seurakunnalta.

Lisäksi rahaa on mennyt poikkeuksellisia määriä esimerkiksi hotelliyöpymisiin ja luottokortilla on ostettu muun muassa lippuja Flow-festivaaleille ja samppanjaa Arvojen akatemia -tapahtumaan.

– Luottokorttia on käytetty vain virka-asioihin. Kysymysten pohjalta näen kuitenkin virheitä luottokorttini käytössä, Laajasalo sanoo tiedotteessaan.

– Ensinnäkin olen ollut huolimaton kuittien säilyttämisen ja tarkkojen merkintöjen kanssa. Tarkat merkinnät olisivat tehneet monet Korhosen kysymykset turhiksi. Toiseksi olen tehnyt virhearvion kolmen virkamatkan majoitustason suhteen. Näistä epätarkkuuksista ja arviointivirheistä pyydän anteeksi ja niissä muutan tapani.

Laajasalo kertoo ilmoittaneensa seurakuntayhtymälle haluavansa maksaa virkamatkojen osalta takaisin "halvimman majoitustason ja käytetyn majoitustason erotuksen".

Yhtymä on lisännyt luottokorttien seurantaa

Kirkko ja kaupungin mukaan Helsingin seurakuntayhtymässä tehtiin syksyllä sisäinen tarkastus First Card -luottokorttien käytöstä.

– Siinä käytiin läpi kortin käyttöön ja laskujen tarkastukseen liittyvät prosessit ja tarkistettiin, ovatko asiat kunnossa. Sisäinen tarkastus, joka on meille täysin itsenäinen elin, pyysi tarkastuksen yhteydessä muutamilta henkilöiltä lisäselvityksiä. Ne annettiin ja todettiin silloin riittäviksi, seurakuntayhtymän johtaja Juha Rintamäki kertoi lehdelle.

Yksi näistä henkilöistä oli Teemu Laajasalo.

Rintamäen mukaan ennen Kirkon palvelukeskukseen liittymistä vuonna 2015 johdon laskuja ei hyväksynyt yhtymässä kukaan. Sen jälkeen ne hyväksyi hallintojohtaja Jussi Muhonen. Lokakuusta 2017 lähtien Rintamäen tultua valituksi yhtymänjohtajaksi laskut on hyväksynyt Rintamäki itse.

– Kuitteja on kadonnut, ohjeet ovat olleet huonot ja valvonta puutteellista. Nyt kuitteja käydään läpi kuukausittain, Rintamäki sanoo.

Kuva: Markku Pihlaja / Kirkon kuvapankki

Lue myös:

Ei anteeksipyyntöjä vaan vastauksia – Johanna Korhonen odottaa Laajasalolta perinpohjaista selvitystä

Rikosoikeuden professori Demokraatissa: Poliisin olisi hyvä tutkia Laajasalon talousepäselvyydet

Arkkipiispa kommentoi Laajasalon luottokorttikohua: "Jos virheitä löytyy, niihin on puututtava"

Kommentti: Luottamus Laajasaloon koetuksella – hankala lähtö piispuuteen

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.