Teologisen tiedekunnan dekaani: Piispa Salmi toimi harkitsemattomasti pitäessään yliopistolla hartauden

Helsingin yliopiston tiloja ei käytetä tai vuokrata uskonnollisiin tai poliittisiin tarkoituksiin, sanoo teologisen tiedekunnan dekaani Antti Räsänen. Hän kommentoi tilannetta, jossa Oulun piispa Samuel Salmi piti hartauden yliopiston tiloissa huhtikuussa.

Tapaus tuli esiin toukokuun kirkolliskokouksessa, jossa piispa Salmi kertoi tuohtuneena, että häntä oli kehotettu pidättäytymään hartauden pitämisestä. Lue Kotimaa24:n uutinen asiasta täältä.

Kyseessä oli Teologian Ylioppilaiden Tiedekuntayhdistyksen TYT:n järjestämä tilaisuus. Piispa Salmi oli esittelemässä teologian opiskelijoille hiippakuntaansa ja sen työtilannetta sekä puhumassa pappeudesta.

– Halusin pitää alkuhartauden teologisen tiedekunnan tiloissa. Ennen hartauden pitämistä minulle yliopiston viranomaisten taholta välittyi viesti, että tällaisen hartauden pitäminen ei ole sallittua, Salmi kertoi kirkolliskokoukselle.

Hän piti yliopistolla alkuhartauden kielloista huolimatta.

– Olemme menneet yhteiskunnassa käsittämättömän pitkälle.

Yliopiston tiloja ei ole vuosiin saanut käyttää tai vuokrata uskonnollisiin tai poliittisiin tarkoituksiin, Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan dekaani Antti Räsänen kertoo. Hänen mukaansa yliopiston turvallisuuspäällikkö pitää linjausta hyvänä.

– Tämä ei ole pelkkä ideologinen valinta, vaan kyse on siitä, että yliopistosta ei haluta kotipesää poliittisesti tai uskonnollisesti radikaaleille aineksille. Asia on tietenkin kovin kaukana piispan pitämästä hartaudesta, mutta tämä selittää linjauksen olemassaoloa, hän sanoo.

– Piispa toimi nähdäkseni vähän harkitsemattomasti, kun päätti ylittää sovitun rajan ja piti hartauden saamistaan tiedoista huolimatta. Näitä piispojen vierailuja on ollut meillä useita, eikä ohjeistuksia ole aiemmin rikottu.

”Pyrkimys toimia puolueettomalla maaperällä helpottaa meidän kaikkien työtä”

Antti Räsäsen mukaan on tärkeää ymmärtää, että teologinen tiedekunta on osa akateemista maailmaa, joka on uskonnollisesti sitoutumaton.

– Meidän teologian tutkijoiden intohimona on uskonto. Jokaisella on toki oma vakaumuksensa, mutta se on henkilökohtainen asia eikä liity akateemiseen työhön. Linjauksella olemme pyrkineet varmistamaan, että ajatus teologisesta tiedekunnasta papin kouluna ei pääsisi uudelleen voimistumaan.

Räsäsen mukaan yliopistolla nousee tasaisin välein keskustelua siitä, kuuluuko teologia yliopistoon ja onko se tieteellistä. Joskus takavuosina piispojen vierailutkin nostettiin tikunnokkaan juuri tästä näkökulmasta.

– Tämä on kasvattanut sensitiivisyyttämme. Pyrkimys toimia puolueettomalla maaperällä helpottaa meidän kaikkien työtä.

Räsänen kuitenkin painottaa, että piispa Salmen pitämä hartaus ei ole herättänyt yliopistolla keskustelua eikä sen suhteen aiota ryhtyä mihinkään toimenpiteisiin.

– Tämä ei herätä suuria tunteita. On vain tärkeää ymmärtää, että meillä on selkeät säännöt eikä kyse ole siitä, että tiloissamme olisi jotenkin yhtäkkiä ryhdytty kauhistelemaan hartaudenharjoitusta.

Antti Räsäsen mukaan olisi hyvä, että kirkko järjestäisi jatkossakin omissa tiloissaan itse teologian opiskelijoille tilaisuuksia, joissa kirkko voi toimia täysin vapaasti omilla ehdoillaan.

– Opiskelijat ovat kovasti tykänneet kirkon päivistä, eivätkä he mitenkään vastusta hartaudenharjoitusta. Kirkon järjestämissä, seurakunnan tiloissa pidetyissä tilaisuuksissa ei tule tällaista rajankäynnin tarvetta, Räsänen sanoo.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Piispa Salmi: Yliopisto yritti estää minua pitämästä hartautta teologeille – Uskonnonvapaus kiihdytti kirkolliskokousta

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliArkistojuttu: Suomen lippu täyttää tänään sata vuotta – luonnokset piti kiikuttaa märkinä hyväksyttäviksi
Seuraava artikkeliEspoossa vihittiin uusia pappeja ja diakoneja

Ei näytettäviä viestejä