Terrori-isku Sri Lankassa tyrmistyttää – ”Pääsiäisen ilon keskelle karmea suru-uutinen”

Sri Lankassa tehtiin sunnuntaina pääsiäismessujen aikaan kahdeksan pommi-iskua kirkkoihin ja hotelleihin. Kuolleita on yli 300 ja haavoittuneita noin 500. Ulkomaalaisia kuolleista on 32 ja haavoittuneista 30.

Tarkkaa tietoa teon motiiveista ei vielä ole, mutta uutistoimistojen mukaan paikalliset viranomaiset arvelevat, että teon takana olisi paikallinen islamistiryhmä NTJ (National Thowheeth Jama’ath). Iskuun liittyen poliisi on pidättänyt nelisenkymmentä ihmistä.

Iskut on maailmalla tuomittu laajasti. Paavi Francisus otti pääsiäispuheessaan esiin Sri Lankan tapahtumat ja ilmaisi tukensa Sri Lankan kristilliselle yhteisölle.

Suomen luterilaisista piispoista ainakin Kaarlo Kalliala, Teemu Laajasalo ja Jukka keskitalo ehtivät jo pääsiäispyhien aikana kommentoida Sri Lankan tapahtumia Facebookissa.

”Paha ei halua tunnustaa hyvän voittoa eikä kuolema elämän. Samaan aikaan, kun me olemme voineet rauhassa ja ilossa viettää juhlaa, Sri Lankassa on hyökätty useisiin pääsiäismessuihin ja surmattu kymmenittäin niihin osallistuneita. – Jumala, anna vihan kuolla ja anna maailmalle rakkauden ja ystävyyden ylösnousemus”, Kalliala kirjoitti.

Teemu Laajasalo jakoi Ylen
uutisen terrori-iskusta ja kirjoitti: ”Pääsiäisen ilon keskelle karmea suru-uutinen. Lohduta Jumala järkyttyneitä ja kanna kuolleet taivaan kotiin.”

Jukka Keskitalo puolestaan viittaa The Guardianin
kirjoitukseen siitä, kuinka sekulaari länsi vaikenee siitä faktasta, että kristityt ovat maailman vainotuin uskontoryhmä.

”Kirjoituksen pontimena on Sri Lankan lähes 300 ihmistä surmanneet terrori-iskut kirkkoihin ja hotelleihin pääsiäisaamuna. Tapahtuman uutisoinnissa pääosan saavat länsimaiset uhrit (rauha heidän muistolleen), satojen paikallisten vähemmistökristittyjen kohtalon jäädessä ikään kuin tarinan kehykseksi”, Keskitalo kirjoittaa.

Valtaosa 22 miljoonasta srilankalaisesta on buddhalaisia, vajaat 20 prosenttia hinduja, muslimeja on seitsemän prosenttia. Kristittyjä, pääosin katolilaisia, on kuusi prosenttia.

Kuva: Lehtikuva / AFP / Jewel Samad. Turvallisuushenkilökunta tutki Pyhän Sebastianin kirkkoa Negombessa Sri Lankassa 22.4. terrori-iskun jälkeen.

Lue myös:

20 ihmistä kuoli katoliseen kirkkoon tehdyssä pommi-iskussa Filippiineillä

Open Doorsin tuore selvitys: 245 miljoonaa kristittyä kärsii vakavasta vainosta

Pakistanissa terrori-isku kirkkoon – ainakin yhdeksän kuoli ja yli 50 haavoittui

Uutisessee: Egyptin kristittyjen oikeudet kunnossa vain paperilla

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliKirkko listasi hallitusohjelmaan seitsemän tavoitetta – ”Asioita, joista meillä on kokemusta”
Seuraava artikkeliMaahanmuuttovirasto teki tiedonhankintamatkan Venäjälle ja selvitti Jehovan todistajien tilannetta

Ei näytettäviä viestejä