Thaimaassa rukoillaan luolaan jääneiden pelastumista – "Monet pitävät parhaana vaihtoehtona odottaa"

Thaimaan pojat

Thaimaassa huoli luolastoon jumiin jääneistä nuorista yhdistää kristittyjä, buddhalaisia ja muslimeja, kertoo Bangkokissa työskentelevä Suomen Lähetysseuran Mekongin alueen tiedottaja Ilkka Koivisto.

– Kaikki rukoilevat, kaikki toivovat poikien pelastumista, hän kommentoi Kotimaalle sähköpostitse.

Koiviston mukaan viime sunnuntaina Chiang Rain kaupungissa, lähellä poikien olinpaikkaa, yli 1 000 kristittyä kokoontui jalkapallostadionille rukoilemaan poikien puolesta. Koivisto kertoo nähneensä lisäksi Facebookissa videon, jossa ryhmä nuoria lauloi luolan suuaukon edustalla toivoa herättävää kristillistä laulua. Myös Koiviston omassa seurakunnassa on rukoiltu poikien pelastumisen puolesta.

Teini-ikäisten 11–16-vuotiaiden poikien jalkapallojoukkue ja heidän 25-vuotias valmentajansa jäi Pohjois-Thaimaassa sijaitsevaan Tham Luangin luolastoon jumiin juhannuspäivänä, kun sateet tukkivat ulospääsyn luolasta.

Ryhmä löydettiin tämän viikon maanantaina. Pelastustehtävä on kuitenkin osoittautunut vaikeaksi. Sukellusreitti ulos luolasta on vaarallinen jopa kokeneille sukeltajille. Viime yönä Thaimaan merivoimien entinen sukeltaja Saman Kunan kuoli kuljettaessaan pojille lisähappea.

Pelastuskuilun poraamista on pidetty mahdottomana. Sadekauden päättymistä saatettaisiin joutua odottamaan jopa marras-joulukuun vaihteeseen. Parhaillaan luolasta pumpataan pois vettä, jotta pojat voisivat kävellä ulos luolasta.

– Monet pitävät parhaana vaihtoehtona odottaa, että vettä saadaan pumpattua pois niin paljon, että pojat saadaan turvallisesti ulos, Ilkka Koivisto kertoo.

Poikien tilanne on herättänyt laajaa kansainvälistä huomiota, ja paikalla on runsaasti kansainvälistä mediaa myös Suomesta. Thaimaassa poikien tilanne on Ilkka Koiviston mukaan maan tärkein uutinen ja puheenaihe.

Toivoa herättää se, että pelastusoperaation johtajaa, Chiang Rain kuvernööriä Narongsak Osotthanakornia pidetään Thaimaassa Koiviston mukaan viisaana ja taitavana johtajana.

Kuva: Ilkka Koivisto. Bangkokilaisessa lounasravintolassa televisio välitti uutisia luolastoon jääneiden poikien pelastusoperaatiosta.

16 kommenttia

 • Joona Ojanen sanoo:

  Taitaa kuitenkin olla parasta lähettää ihan oikeita ihmisiä pelastamaan nämä pojat kuin luottaa siihen että jokin jumalaolento pistäisi tikkua ristiin asian hyväksi

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Jouni Turtiainen sanoo:

   Kristillisen uskon mukaan Jumala on antanut kaikille ihmisille järjen ja omantunnon, joita käyttämällä homma onnistuu.. jos on onnistuakseen.

   Ensimmäinen askel näiden Jumalan lahjojen käyttämiseen on se, ettei pidä mennä luolaan sadekaudella, jos siitä on erikseen varoitettu.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Mikko Niemi sanoo:

  Ei nyt kannattaisi väheksyä kenenkään uskon tai rukouksen voimaa, sehän juuri antaa noille monista maista koostuville apuvoimille ja pelastajille ihan konkreettisestikin lisää voimia ja energiaa yrittää etsiä ratkaisuita tai selvitä hyvin vaikeissa olosuhteissa tehtävästä poikien pelastusoperaatiosta. Nytkin kymmenet ellei sadat miljoonat ihmiset (buddhalaiset, muslimit, kristityt jne) rukoilevat heille apua, voimia, viisautta ja onnea noiden loukussa olevien poikien elävänä pelastamiseen !.

  Varmastikin kaikille Thaimaalaisille pelastusoperaatioon osallistujille, vaikkapa Thai Navy Seals sukeltajien ponnisteluille antaa hyvinkin paljon ihan konkreettista lisävoimaa tietoisuus että koko maa rukoilee heille Buddhalta apua ja viisautta selvitä tästä pelastustehtävästä ja toivovat onnellista lopputulosta. Thaimaalaiset ovat kiitollisia myös muiden maiden ihmisten avusta sekä rukoilusta poikien pelastumisen puolesta.

  Minusta on jotenkin lohdullista että vieläkin hädän hetkellä löytyy ihmisyyttä ja auttamisen voimaa joka yhdistää sekä kristittyjä, buddhalaisia, muslimeja että kaikkia maapallon kansoja tässä nykyisin usein erotteluun ja ”My country first”-ajatteluun pyrkivässä globaalissa maailmassa.

  Rukoilen ja syvästi toivon noiden poikien pelastumista.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Joona Ojanen sanoo:

  “antaa hyvinkin paljon ihan konkreettista lisävoimaa tietoisuus että koko maa rukoilee heille Buddhalta apua”

  Tuotanoin, Buddha ei ole mikään jumala eivätkä buddhalaiset häneltä rukoile yhtään mitään. Tarkoitatko että muiden uskontojen jumalat ovat oikeasti olemassa koska näiltä avun rukoilu on hyödyllistä?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Risto Korhonen sanoo:

   Minustakin osoittaa ilahduttavaa suvaitsevaisuutta kristityltä ajatella, että (ilmeisesti) minkä tahansa jumalolennon tai vastaavan avun rukoileminen on hyödyllistä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Mikko Niemi sanoo:

   Tuotanoin, tiedän kyllä että Buddha ei ole Jumala ja kirjoituksessani ottanut mitään kantaa minkään uskontojen jumaliin, vaan otin kantaa rukoilemisen hyödyllisyyteen esim pelastajien ja pelastettavien suhteen. Voisin kuvitella vaikkapa että Buddhan opetukset mielen hiljentymisen ja sisäisen rauhan saavuttamisen , meditoimiseen jne voisivat olla tuollaisessa pimeässä luolassa tai veden alla lähes sokkona sukeltaessa hyvinkin hyödyllisiä ja ihan konkreettisesti auttaa pitämään pää turhista ajatuksista vapaana ja välttää paniikkia, joka on luolasukelluksessa kohtalokas.

   Ja kyllä ne Thaimaalaisten rukoukset pääosin Buddhalle ja hänen opetuksilleen osoitetaan, katsoppas vaikkapa tuosta: http://www.thaiworldview.com/bouddha/ceremo15.htm

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Risto Korhonen sanoo:

  En varmaan ihan ymmärrä rukouksen periaatetta, mutta eikös kristityn kuuluisi myös kiittää jumalaansa siitä, että hän katsoi parhaaksi johdattaa nämä ihmiset luolaan? Onko pelastuksen rukoileminen ristiriidassa tämän kanssa? Jumalan tahtohan tuntuisi tässä tapauksessa oleva, että ainakin joku/joitakin kuolee.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Jouni Turtiainen sanoo:

   Jumalan tahto oli se, kun luolan suulle oli kiinnitetty varoituskyltti, ettei luolaan kannata mennä sadekaudella.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Risto Korhonen sanoo:

   Ohhoh. Ensimmäinen uhreja syyllistävä kommentti, jonka olen nähnyt, ja oikein jumalallisella auktoriteetilla vielä. Voihan se olla, että tahallaan ja hölmöyttään ovat uhmanneet varoitusta, mutta odottaisin kyllä itse ensin varmistusta tuolle olettamukselle. Vai onko se jo selvää?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Jouni Turtiainen sanoo:

   Joss varoituksen todesta ottaminen on syyllistämistä (eikä viisautta, kuten yleensä), sitten olkoon niin.

   Ei minulla tässä vaiheessa muuta kuin jatkan rukoilemista poikien, heidän valmentajansa ja pelastajien puolesta. Ristoa unohtamatta.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Korhonen. “En varmaan ihan ymmärrä rukouksen periaatetta, mutta eikös kristityn kuuluisi myös kiittää jumalaansa siitä, että hän katsoi parhaaksi johdattaa nämä ihmiset luolaan?”. Et ehkä ymmärrä rukouksen periaatetta, mutta et myöskään Jumalan johdatuksen periaatetta. Miten ajattelet, että Jumala olisi johdattanut pojat luolaan. Hehän menivät sinne ihan itse. Kyllä Jumala meitä myös johdattaa, mutta ei kaikki, mitä meille tai jollekin muulle tapahtuu mitään Jumalan johdatusta ole.

   Sitten, tässä tilanteessa tietysti on hyvä, että poikien pelastumisen puolesta rukoillaan. Jos nyt joku silti sattuisi kuolemaan, ei siihenkään mitään Jumalan tahtoa täydy sekoittaa. Lähtökohtaisesti uskon, että Jumala aina tahtoo meidän ihmisten parasta. Sitten, kaikkivaltiudessaankaan Jumala ei ilmeisesti toimi, kuten me ihiset toimisimme, jos olisimme Hän. Siis jos olisimme kaikkivaltiaita, mutta yhtä rajoittuneita kuin oikeasti olemme suhteessa iankaikkisuuteen.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Risto Korhonen sanoo:

   Miksi on hyvä, että poikien puolesta rukoillaan? Kristittyjen jumala ei tietääkseni anna vaikuttaa omiin toimiinsa, joita ihminen ei kaiketi edes kykene ymmärtämään. Rukoilemalla ei siis voine kristinopin mukaan vaikuttaa kriisin lopputulokseen?

   Muista uskonnoista en tiedä rukoilun suhteen tuonkaan vertaa. Pojat eivät varmaankaan ole kristittyjä. Onko jonkun muun uskonnon rukous tässä tapauksessa tehokkaampaa, eli uskotaanko jossain, että rukouksella voi vaikuttaa siihen, miten pojille käy?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Korhonen. “Miksi on hyvä, että poikien puolesta rukoillaan? Kristittyjen jumala ei tietääkseni anna vaikuttaa omiin toimiinsa, joita ihminen ei kaiketi edes kykene ymmärtämään. Rukoilemalla ei siis voine kristinopin mukaan vaikuttaa kriisin lopputulokseen?”

   Jumala on elävä persoona, ja kuulee kyllä rukouksemme. Sitten, vain Hän voi vastata rukouksiimme, joten se on suvereenisti Hänen tehtävänsä. Mehän emme itse voi vastata omiin rukouksiimme. Rukous on tärkeää ihan siksi, että se on yhteydenpitoa Jumalan ja ihmisen välillä. Se on suhteemme hoitoa. Tähän kuuluu myös se, että Jumala voi puhua meille. Vasta kun sain omia lapsia

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   “Hämäläinen, jatkuu) Vasta kun sain omia lapsia ymmärsin syvemmin, millainen Taivaallinen Isä on. Tietysti Hän tahtoo siunata, auttaa, varjella ja ohjata meitä. Ne ihmiset, jota Jumala kutsuu esirukoilijoiksi, ovat kyllä onnellisia. Tässä tehtävässä saa erityisellä tavalla koke Jumalan hyvyyttä, uskollisuutta, voimaa ja viisautta. Minusta teet hyvin kun pohdsikelet rukoukseen liittyviä asioita.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Seppo Heinola sanoo:

  Olipa hienoa että Jumala päätti pestaa nämä lähinnä Theravada buddhalaiset pelaajat. Jumala ei siis katso uskontoon.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Kerrankin voin olla Heinolan kanssa samaa mieltä. Tässä oli paljon rukousta eri puolilla maailmaa. Suomalainen sukeltaja, joka antoi hasstattelun TV:ssä puhui ihmeestä. Minäkin olen taipuvainen ajattelemaan näin että jonkunlainen rukousvastaus tässä on ja myös ihme. Pelastaessaan pojat Jumala pelasti heidät omista syistään, eikä budhalaisuus tietenkään ole Herrallemme syy olla pelastamatta jonkun henki.

   Ilmoita asiaton kommentti