The Guardian: Paavi Franciscus on kirkossaan joillekuille maailman vihatuimpia miehiä

Katolisen kirkon sisällä on käynnissä sota paavi Franciscusta vastaan. Tätä mieltä on The Guardianin laajan artikkelin ”The War against Pope Francis” kirjoittaja Andrew Brown.

Artikkeli alkaa väitteellä, jonka mukaan ”paavi Franciscus on tällä hetkellä yksi maailman vihatuimmista miehistä. Hänen suurimmat vihaajansa eivät kuitenkaan ole ateisteja, protestantteja tai muslimeja, vaan eräät hänen omista seuraajistaan”.

Paavin vastustajiin kuuluu artikkelin mukaan nimekäs joukko katolisen kirkon vanhoillisia edustajia.

Artikkelin mukaan paavin vastustajissa yhdistyvät viha ja pelko paavia kohtaan. Paavi Franciscus on modernin ajan ensimmäinen ei-eurooppalainen paavi ja kautta aikojen ensimmäinen paaviksi valittu jesuiitta. Hän oli valituksi tullessaan Vatikaanin vakiintuneiden valtarakenteiden ulkopuolinen ihminen, ja hänen oletettiinkin saavan vihollisia.

”Mutta kukaan ei arvannut etukäteen, kuinka paljon. Hänen Vatikaanin loiston ja muotomenon vastustamisensa, hänen tukensa turvapaikanhakijoille, hänen hyökkäyksensä globaalia kapitalismia vastaan ja ennen kaikkea hänen ajatuksensa tutkia uudelleen katolisen kirkon opetusta seksuaalisuudesta ovat luoneet skandaalin kirkon konservatiivisissa voimissa”, artikkelissa kirjoitetaan.

”Paavin vastustajat saattavat rukoilla hänen kuolemaansa”

Kaikkein suurin ongelma Franciscuksen vastustajille on kuitenkin ollut paavin pohdiskelu, jonka mukaan pappeja pitäisi rohkaista jakamaan joissakin tapauksissa messussa ehtoollista myös eronneille ja uudelleen avioituneille tai avoliitossa eläville katolilaisille. Käytännössä tällaisille ihmisille jaetaan jo ehtoollista eri puolilla maailmaa, vaikka asianosaiset ja ehtoollispalvelusta toimittavat papit tietävätkin, että periaatteessa niin ei pitäisi kirkon sääntöjen mukaan toimia.

Artikkeli päättyy ajatukseen siitä, että mitä enemmän Franciscus muuttaa edeltäjiensä linjaa, sitä helpommin häntä seuraava paavi tulee muuttamaan Franciscuksen linjaa. ”Katolinen oppi muuttuu, vaikka se nojaakin illuusion siitä, ettei se muutu. Jalat papinkaavun alla saattavat tanssia, mutta itse kaapu ei koskaan saa liikkua. Tämä tarkoittaa sitäkin, että tapahtuneet muutokset voidaan perua ilman mitään virallisia liikkeitä. Juuri tällä tavalla paavi Johannes Paavali II käänsi suuntaa Vatikaanin II kirkolliskokouksen uudistuksia vastaan.”

”Paavin vastustajat saattavat rukoilla hänen kuolemaansa, mutta kukaan ei voi tietää, yrittävätkö hänen seuraajansa aikanaan asettua hänen linjaansa vastaan – ja tästä kysymyksestä riippuu nyt katolisen kirkon tulevaisuus”, Brown pohtii artikkelissaan.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Katolisen kirkon konservatiivit syyttävät paavia harhaopista – ottanut vaikutteita Lutherista

Konservatiiveille takaisku – liturgiauudistusta ei voi peruuttaa, sanoo paavi Franciscus

”Vatikaanin kakkosmies”, opin puolustajana toiminut kardinaali syrjään tehtävästään

Edellinen artikkeliKommentti: Nyt on arkkipiispakisassa ehdokkaita joka lähtöön
Seuraava artikkeli”Läpileikkaus yhteiskunnasta” – Kirkon perheneuvonnassa asiakkaita ja neuvojia on moneksi

Ei näytettäviä viestejä