Tiedebarometri: Epäluottamus kirkkoa kohtaan on suurempaa kuin luottamus

Millainen kuva suomalaisilla on tieteellisestä toiminnasta? Onko tiedeyhteisö kansalaisten mielestä osaava, voiko tutkijoihin luottaa? Mikä asema tieteellä ja tutkimuksella ylipäätään on kansalaisten arvostuksissa?

Edellä oleviin kysymyksiin pyrkii vastamaan Tiedebarometri 2019, joka luotaa valtakunnalliseen kyselyaineistoon perustuen suomalaisten suhdetta ja suhtautumista tieteeseen. Aineisto kattaa kaikkiaan noin 2 200 suomalaisen kannanotot.

Vastaajilta kysyttiin Tiedebarometrissä myös, kuinka suurta luottamusta he tuntevat erilaisia yhteiskunnallisia instituutioita ja toimijoita kohtaan. Kahdenkymmenen toimijan listassa yhtenä kohteena oli kirkko.

Vastaajista kirkkoa kohtaan tunsi suurta luottamusta kuusi prosenttia ja melko suurta luottamusta 25 prosenttia. Vastaavasti hyvin vähäistä luottamusta kirkkoa kohtaan tunsi 19 prosenttia ja melko vähäistä luottamusta 26 prosenttia.

Edelliseen, vuoden 2016 tiedebarometriin verrattuna luottamus kirkkoa kohtaan oli varsin samalla tasolla. Vuonna 2016 kirkkoon luotti yhteensä 33 prosenttia (vuonna 2019 luku oli 31) ja epäluottamusta koki 42 prosenttia (2019 luku oli 45).

Tiedebarometri tehdään kolmen vuoden välein. Se on Tieteen tiedotus ry:n tilaama.

Kuva: Joona Raudaskoski. Helsingin yliopisto ja Helsingin tuomiokirkko.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.